ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

2 Δυτική Μεσσηνία


Η Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα
Εξωτικές κι ανεξερεύνητες παραλίες, κοντινά νησάκια με φυσικούς θησαυρούς, αξιοθέατα που δικαιολογούν στο
έπακρο το χαρακτηρισμό τους, ευκαιρίες να χαθείς στο πλήθος ή να απομονωθείς - η Δυτική Μεσσηνία είναι γεμάτη επιλογές.



Must see & do


Στην Κορώνη

Το ενετικό κάστρο της Κορώνης
• Μέσα στο περίφημο κάστρο της Κορώνης που θα σας μεταφέρει σε άλλες εποχές θα βρείτε και το άλσος της Ελεήστριας που θεωρείται ιερός χώρος μαζί με το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεήστριας, της προστάτιδας της πόλης.
• Για πανοραμική θέα ανεβείτε στο ψηλότερο μέρος της πόλης της Κορώνης, στην περιοχή του Μπούργου. Εδώ βρίσκεται ένας πύργος-πρώην παρατηρητήριο που τώρα έχει μετατραπεί σε ανεμόμυλο.
• Στο Μυστράκι, έναν οικισμό ανάμεσα στα χωριά Χαροκοπιό και Φαλάνθη, που έχει ανακηρυχθεί επισήμως παραδοσιακός, θα δείτε τα διατηρητέα οικήματα της ενδοχώρας της Κορώνης. Πετρόχτιστα σπίτια, κάποια από τα οποία είναι αναπαλαιωμένα, και πέτρινα καλντερίμια διατηρούν ακέραια την αίγλη του παρελθόντος.
• Επισκεφτείτε τον ιερό ναό του Απόλλωνα Κορύθου ή Κορύνθου στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Άγιο Ανδρέα, δίπλα στη βυζαντινή εκκλησία που, αν κι έχει φτιαχτεί αιώνες πριν, διατηρείται σε άψογη κατάσταση.
• Ό,τι κι αν κάνετε θυμηθείτε να διατηρείτε τις παραλίες της Κορώνης πεντακάθαρες γιατί, εκτός των άλλων, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα-καρέτα.

Στη Μεθώνη

Το κάστρο της Μεθώνης
• Επισκεφθείτε το κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, για να δείτε από κοντά πόσο καλοδιατηρημένο παραμένει. Χαρακτηριστική εικόνα η πέτρινη γέφυρα που ενώνει την πύλη με το Μπούρτζι, τον οκταγωνικό πύργο στη νότια άκρη του. Είναι ανοικτό καθημερινά από τις 8.00 μέχρι τις 15.00 και η είσοδος είναι δωρεάν.
• Στη Μεθώνη, κόσμος μαζεύεται για να περιεργαστεί από κοντά το κοιμητήριο του Οσίου Ονούφριου, λαξευμένο μέσα σε μια σπηλιά.
• Κάντε μια βόλτα στον εσωτερικό δρόμο της Μεθώνης για να δείτε τα παλιά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα μπαλκονάκια, και για να φάτε σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της μέσα πόλης.

Στην Πύλο

Το Νιόκαστρο και ο οικισμός της Πύλου
• Ανεβείτε στο Νιόκαστρο, το νεότερο κάστρο της πόλης. Έργο των Τούρκων (1573)  για να οχυρώσουν την πόλη μετά την ήττα τους στη Ναύπακτο, είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα της Ελλάδας. Μέσα θα δείτε τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που μετατράπηκε διαδοχικά σε τζαμί από τους Τούρκους και σε εκκλησία σήμερα.
• Επισκεφθείτε το όμορφο νεοκλασικό σπίτι που μεγάλωσε ο παλιός Ολυμπιονίκης μας Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (χρυσό στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας το 1912 στη Στοκχόλμη).
• Να πάτε οπωσδήποτε στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο που φιλοξενεί το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Εδώ γίνεται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως: η ανίχνευση και η μελέτη του σωματιδίου νετρίνο, που θα μας αποκαλύψει πολλά για τις απαρχές του σύμπαντος.
• Ανεβείτε στην κορυφή του βουνού της Πύλου, στον Άγιο Νικόλαο, με την ομώνυμη εκκλησία για να απολαύσετε θέα που κόβει την ανάσα.
• Κάντε μια βόλτα ως το χωριό Χώρα, όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανακτόρων του Νέστορα και βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία προκλασικής περιόδου.

Στην Κυπαρισσία

Λιθόστρωτο δρομάκι στην Κυπαρισσία

Η παραλία Αγιαννάκη
• Να πάτε στην παραλία Αγιαννάκη, όπου ο περιβαλλοντικός σύλλογος Αρχελών δημιούργησε στο κτίριο του παλιού ΟΣΕ ένα κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη χελώνα καρέτα-καρέτα. 75 χιλιόμετρα παραλίας παρακολουθούνται συστηματικά, πάνω από 2.500 φωλιές προστατεύονται ενώ μαρκάρονται περί τις 300 χελώνες. (λειτουργεί Ιούλιο- Αύγουστο 11.00- 14.30 και 17.00- 19.30. Τον υπόλοιπο χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως. Πληροφορίες: 210 8982600, 210 5231342, 27610 91181).
• Και μια που βρεθήκατε στον Αγιαννάκη, κάντε μια βόλτα στο κατάφυτο ομώνυμο πευκοδάσος, αγαπημένο των κατασκηνωτών, ακόμα κι αν δεν είστε τύπος του κάμπινγκ. 3 χιλιόμετρα έκτασης μέσα στη φύση, μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας σας περιμένουν αφενός για να αναπνεύσετε «σωστά» και αφετέρου για να επιδοθείτε σε ένα σωρό δραστηριότητες.
Bonus το ηλιοβασίλεμα: αν σας έχει λείψει το ρομάντζο, ανεβείτε στη Δεξαμενή της Κυπαρισσίας, το πιο ψηλό σημείο της, που τροφοδοτεί με νερό το πιο μεγάλο μέρος της πόλης. Εκτός από απίστευτη θέα με όλον τον Τριφυλιακό κάμπο στα πόδια σας, από εδώ λένε ότι βλέπεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο (έτσι το χαρακτήρισε και ο γάλλος πολιτικός Ζορζ Κλεμανσό, όταν βρέθηκε εδώ το 1904 για τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού σταθμού), που κάνει τον κόσμο να χειροκροτά στη θέα του.

Το λιμανάκι της Φοινικούντας

Στη Γιάλοβα
• Να πάτε οπωσδήποτε στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000) για να παρατηρήσετε κάποια από τα 265 είδη πουλιών, ερπετών, αμφίβιων, θηλαστικών και ψαριών και να νοικιάσετε ποδήλατο.
• Μη χάσετε τον καταρράκτη της Καλάμαρης, κοντά στη Γιάλοβα, στο δρόμο προς Σχινόλακα, περνώντας μέσα από ένα στενό και σε κάποια σημεία δύσβατο μονοπάτι. Συγκλονιστικό θέαμα.


Βαρκάδες με νόημα

• Αν βρεθείτε στη Μεθώνη αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα για να δείτε από κοντά το σπάνιας φυσικής ομορφιάς Κουμαροδάσος που βρίσκεται στο νησάκι Σαπιέντζα, καθώς και τον περίφημο φάρο του νησιού που χτίστηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Βικτωρία, το 1896. Η Σαπιέντζα, όπως και η Σχίζα και η Αγία Μαρίνα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Θα φτάσετε εκεί με καΐκι που θα πάρετε από την παραλία της Μεθώνης (Φώτης Ζόμπολας, τηλ. 6973532754) και ο βαρκάρης θα σας κάνει και την περιήγηση στο νησί. Από την παραλία Μαγαζάκια θα σας ανεβάσει στη θέση «Σπαρτόλακα» απ’ όπου θα δείτε το περίφημο Κουμαροδάσος, ηλικίας σχεδόν 15.000 χρόνων, με κουμαριές που φτάνουν σε ύψος τα 10 μέτρα. Εδώ θα δείτε επίσης τη θάλασσα ή κοιλάδα γύρης, ένα σπάνιο φαινόμενο κόκκινου πετρώματος που δημιουργήθηκε από στρώματα απολιθωμένης γύρης, αλλά και τα άγρια ζώα του νησιού (από Κρι-Κρι και αγριοπρόβατα μουφλόν μέχρι φασιανούς).
• Από το λιμάνι της Φοινικούντας κανονίστε να πάτε με καΐκι στο νησάκι Σχίζα Μαύρη Τρύπα), 3 ν.μ. μακριά, και πείτε στο βαρκάρη να σας οδηγήσει στο σπήλαιο.

Το Κουμαρόδασος στη Σαπιέντζα

Πολυλίμνιο


Βουτιές one of a kind

• Μη χάσετε την εμπειρία μιας βουτιάς στη βαθιά καταπράσινη λίμνη που σχηματίζει ο καταρράκτης 25 μέτρων στο Πολυλίμνιο, 20χλμ. από την Πύλο, κοντά στο χωριό Χαραυγή, περνώντας μέσα από ένα μονοπάτι με ξύλινα γεφυράκια πνιγμένο στα πλατάνια.
• Επισκεφτείτε με σκάφος ή καΐκι τα μικρά και σε κοντινή απόσταση νησάκια νοτιοδυτικά της Κορώνης (Πετροκάραβο, Βενέτικο) που διαθέτουν φοβερές και απομονωμένες παραλίες.

Ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς
• Κανονίστε να πάτε βόλτα με καΐκι που θα κλείσετε στο λιμάνι της Πύλου, στο ξύλινο παράπηγμα, για να σας πάει βαρκάδα στη Σφακτηρία όπου μπορείτε να συνδυάσετε το κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά με ιστορική επιμόρφωση (σώζονται πολλά μνημεία από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου).
• Από την Πύλο να αφιερώσετε χρόνο για να πάτε με ταχύπλοο καλύτερα, λόγω απόστασης, στο νησί Στροφάδια, όπου θα βρεθείτε σε μια παραλία τύπου Χαβάη με λευκή άμμο και απίστευτα νερά.
• Φυσικά δεν πρέπει να χάσετε μια βουτιά στη Βοϊδοκοιλιά, όπου εκτός από το ημικυκλικό σχήμα της θα συγκλονιστείτε και από τα γαλαζοπράσινα νερά της. Το ηλιοβασίλεμα από δω είναι όνειρο.


Action!


Το Φαράγγι με τους σταλαχτίτες στις Ράχες

Η Σπηλιά του Νέστορα και στο βάθος η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
• Αν είστε φίλος του wind surfing, στη Φοινικούντα και στη Γιάλοβα θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.
• Αν προτιμάτε το surf, στη Βοϊδοκοιλιά και στον Λαγκούβαρδο, δίπλα στη Μαραθούπολη θα βρείτε πολλούς «δικούς» σας.
• Μη χάσετε το φαράγγι με τους σταλαχτίτες, 8 χλμ. Β.Α. της Κυπαρισσίας, κοντά στο χωριό Ράχες. Ακολουθείστε το μονοπάτι που ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς και μετά από 30΄ θα βρεθείτε στο φαράγγι και σε μια κρυστάλλινη πηγή με τα γέρικα πλατάνια. Να φοράτε μαγιό και γαλότσες!
• Διανύστε το μονοπάτι που βρίσκεται στην είσοδο της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς και οδηγεί στη σπηλιά του Νέστορα. Σύμφωνα με το μύθο, εδώ έκρυψε ο Ερμής τις αγελάδες που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα. Για τους πιο ριψοκίνδυνους, αριστερά από την σπηλιά υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο Παλαιόκαστρο. Και από τα δύο θα απολαύσετε συγκλονιστική θέα στο Ιόνιο, στη Σφακτηρία και στο βραχώδες νησάκι Τσιχλή-Μπαμπά με το μνημείο των Γάλλων πεσόντων και τη χαρακτηριστική καμάρα.

Ο κόλπος της Πύλου με το νησάκι Τσιχλή Μπάμπα

Η φυσική καμάρα της βραχονησίδας

thea
http://tampouloukia.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ!ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ!(ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011)Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mια χαρά σε βρισκω, καλα να περασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...