ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

0 Μάτσου Πίτσου-μια διαφορετική ματιά

Το ημερολόγιο έλεγε 24 Ιουλίου 1911, όταν ο Αμερικανός ιστορικός και αρχαιολόγος Χίραμ Μπίνγκαμ, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τις χαμένες πόλεις των Ίνκας, ανακάλυψε μια μεγάλη πέτρινη πόλη, που ήταν σκεπασμένη εξ ολοκλήρου με τροπική βλάστηση. Αυτός ήταν ο πρώτος που οδηγήθηκε στο Μάτσου Πίτσου, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας, που στο πέρασμα των αιώνων είχε μετατραπεί σε ζούγκλα.

Το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε γύρω στο 1450 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων. Εγκαταλείφθηκε όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα ξεκίνησε τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές, γιατί, όπως φάνηκε από τα ευρήματα, εκείνη την εποχή στη πόλη χτύπησε μια μεταδοτική ασθένεια.

Στην φωτογραφία παρακάτω, βλέπετε την πιο αναγνωρίσιμη όψη του πολιτισμού των Ίνκας, σε αυτή την μυθική πόλη. Με την εγγραφή αυτή, θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στην πόλη και θα γνωρίσουμε περισσότερες λεπτομέρειες γι΄αυτό το θαύμα του χαμένου, αλά όχι ξεχασμένου πολιτισμού των Ίνκας.

Φωτογραφία  TheFutureIsUnwritten
Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον. Βρίσκεται στη μέση ενός υπέροχου τροπικού δάσους σε υψόμετρο 2.430 μέτρων. Περίπου 200 κτίσματα, τοποθετημένα γύρω από μια κεντρική πλατεία, χωρίζονται μεταξύ τους με τοίχους, ανοιχτούς χώρους σαν πλατείες και μονοπάτια. Οι διάφορες kanchas ή ενώσεις είναι μακριές και στενές, προκειμένου να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του εδάφους.
Φωτογραφία benontherun.com
Η τοιχοποιία του χώρου παραμένει ένα εξαιρετικό παράδειγμα χρήσης των φυσικών πρώτων υλών. Τα κεντρικά κτίρια είναι φτιαγμένα με ξερολιθιές. Οι Ίνκας ήταν γνώστες της τεχνικής λάξευσης λίθων. Λάξευαν τους ογκόλιθους με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάξουν μεταξύ τους σφιχτά, χωρίς να χρησιμοποιούν κονίαμα. Η σύμπλεξη και οι συμπιεστικές δυνάμεις είναι αυτές που κρατούν ενωμένους τους λίθους, εδώ και τόσους αιώνες. Πολλές ενώσεις στην πόλη είναι τόσο τέλειες που λέγεται ότι ούτε καν ένα μικρό χορταράκι δεν μπορεί να χωρέσει ανάμεσά τους.
  Φωτογραφία  Fernando Stankuns
  Φωτογραφία paramonguino
Πολλά επικουρικά κέντρα, ένα εκτεταμένο οδικό σύστημα, αλλά κι ένα σύστημα μονοπατιών, αρδευτικών καναλιών και αναβαθμίδων μαρτυρούν την μακρόχρονη ανθρώπινη χρήση. Οι εκτεταμένες αναβαθμίδες χρησιμοποιούνταν για την γεωργία, ενώ εξελιγμένα συστήματα διοχέτευσης χρησιμοποιούνταν για την άρδευση των χωραφιών. Πολυάριθμα πέτρινα κλιμακοστάσια επέτρεπαν την πρόσβαση στα διαφορετικά επίπεδα, σε όλη την περιοχή.
Φωτογραφία mauro gambini
Το Περού είναι μια σεισμικά ασταθής χώρα. Τόσο η Λίμα, όσο και το Κούσκο έχουν πληγεί σοβαρά από σεισμούς. Το Μάτσου Πίτσου έχει χτιστεί στην κορυφή δύο τεκτονικών ρηγμάτων. Όμως στέκεται όρθιο και ανέπαφο στο πέρασμα των αιώνων. Λέγεται ότι όταν συμβαίνει ένας σεισμός, οι πέτρες του Μάτσου Πίτσου "χορεύουν". Αυτό συμβαίνει γιατί, οι πέτρες αναπηδούν από τις δονήσεις και μετά ξαναμπαίνουν στη θέση τους. Χωρίς αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο χτισίματος, το Μάτσου Πίτσου θα είχε ισοπεδωθεί προ πολλού.
Πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες συνέβαλλαν στην προστασία των κτιρίων, ώστε να μην καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού. Οι πόρτες και τα παράθυρα είχαν τραπεζοειδές σχήμα και κλίση προς τα μέσα, από κάτω προς τα πάνω. Οι γωνίες συνήθως στρογγυλοποιούνταν. Οι σύνδεσμοι των εξωτερικών γωνιών της δομής είχαν σχήμα "L". 
Φωτογραφία Untifler
Η Ιερή Περιοχή του Μάτσου Πίτσου αποτελεί αριστούργημα τέχνης, πολεοδομίας, μηχανικής και αρχιτεκτονικής του πολιτισμού των Ίνκας. Τα ιστορικά μνημεία του, απόλυτα εναρμονισμένα με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, μαρτυρούν την αρμονική σχέση μεταξύ ενός ανθρώπινου πολιτισμού και της φύσης.
 Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...