ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

0 Απόδραση στη μαγευτική Τήλο

Πλήρης οδηγός διακοπών για το νησί

Άγονη γραμμή, ήρεμες διακοπές και νάνοι ελέφαντες. Ανακαλύψτε την όμορφη Τήλο, ένα νησί έκπληξη για όσους δεν το γνωρίζουν. Η πρώτη σας γνωριμία με το νησί είναι το λιμάνι και ο παραθαλάσσιος οικισμός Λιβάδια.



Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο τουριστικό κομμάτι της Τήλου, αφού διαθέτει την πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ διαθέτει και μια πληθώρα επιλογών από ταβέρνες, καφέ και λίγα μπαράκια.



Ακολουθώντας τον ένα και μοναδικό ασφαλτόδρομο του νησιού θα φτάσετε στο Μεγάλο Χωριό. Η πρωτεύουσα της Τήλου είναι σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου και ακριβώς από πάνω της είναι τα ερείπια του κάστρου. Για να φτάσετε στο κάστρο θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά σε ένα μονοπάτι, αλλά η πανοραμική θέα στην παραλία Έριστο και το ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου αξίζει τον κόπο.



Σημαντικό αξιοθέατο του Μεγάλου Χωριού είναι η πανέμορφη εκκλησία του Ταξιάρχη με το βοτσαλωτό δάπεδο στον προαύλιο χώρο. Η αρχιτεκτονική της έχει δυτικές επιρροές, ενώ οι εικόνες της προέρχονται από τον Ταξιάρχη του Κάστρου.



Ακριβώς από πάνω θα βρείτε το παραδοσιακό καφενείο της κυρίας Σοφίας. Βρίσκεται σε αυτό το σημείο πάνω από 100 χρόνια και είναι το στέκι των ντόπιων για καφέ και ουζάκι με ομελέτες, καβουρμά τηλιακό και νόστιμη μυζήθρα. Δοκιμάστε το χειροποίητο ρυζόγαλο και ταξιδέψτε σε γεύσεις της παιδικής σας ηλικίας.



Το μικρό μουσείο του χωριού, φιλοξενεί ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό, που έκανε γνωστό το νησί στους παλαιοντολόγους, καθώς εκεί βρέθηκαν τα οστά των περίφημων νάνων ελεφάντων. Οι ελέφαντες αυτοί, που το ύψος τους έφτανε τα 20 έως και 150 εκατοστά, (το ύψος των αντίστοιχων ηπειρωτικών ειδών ξεπερνούσε τα 4 μέτρα), εμφανίστηκαν στο νησί πάνω από 45.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκαν πριν από 4.000 χρόνια.

Οι σκελετοί των νάνων ελεφάντων που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι εντυπωσιακοί, ενώ στους τοίχους του θα δείτε πολλές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές. Το Μουσείο λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από τις 9:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Αξίζει να το επισκεφθείτε.



Η μεγάλη έκπληξη του νησιού είναι όμως το Μικρό Χωριό. Φτάνοντας σε αυτόν τον εγκαταλειμμένο οικισμό με τα άδεια σπίτια και τους γκρεμισμένους τοίχους αισθάνεσαι σαν ένα μικρό παιδί που ανακάλυψε έναν μεγάλο θησαυρό.

Περπατήστε ανάμεσα στα χαλάσματα μέχρι την κατάλευκη εκκλησία της Θεοτόκισσας και τη φιλόξενη αυλή της. Η αναγέννηση του χωριού, έρχεται κάθε καλοκαίρι σε ένα από τα παλιά του σπίτια, που έχει μετατραπεί σε μπαρ. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα must του νησιού.



Ένα από τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε είναι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, Πολιούχου του νησιού. Χτίστηκε το 1450 από τον πατέρα Ιωνά, ο οποίος ναυάγησε στην Τήλο και αποφάσισε να χτίσει το μοναστήρι πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, που υπήρχε εκεί.



Το Μοναστήρι έζησε στιγμές μεγάλης ευημερίας, όταν έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 40 μοναχούς και μάλιστα είχε και δικό του νόμισμα για τις συναλλαγές με τον έξω κόσμο. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να χτιστούν κάποια δωμάτια για όσους επισκέπτες θελήσουν να περάσουν κάποιες μέρες εκεί. Η εκκλησία γιορτάζει στις 26 και 27 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Πάμε για μπάνιο;



Η Έριστος
είναι η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής παραλία της Τήλου. Απολαύστε το μπάνιο σας στα καθαρά νερά και ξαπλώστε κάτω από τη σκιά που δημιουργούν τα αρμυρίκια, τα οποία αγκαλιάζουν περιμετρικά την αμμώδη ακτή. Αναζητήστε το μονοπάτι στην αριστερή πλευρά της παραλίας, που θα σας οδηγήσει σε δυο απομονωμένους κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Εδώ θα βρείτε και πολλούς να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, αν και δε το συστήνουμε γιατί τα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί για φέτος είναι αρκετά τσουχτερά.



Η παραλία του Αγίου Αντωνίου έχει βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ για να φτάσετε στον κολπίστκο της Πλάκας θα χρειαστεί να περάσετε από χωματόδρομο. Καλό είναι να πάρετε μαζί σας φαγητό και νερό.



Στα Λέθρα
θα απολαύσετε μοναχικές βουτιές. Η παραλία είναι προσβάσιμη με μονοπάτι από τα Λιβάδια, αν είστε αρκετά τολμηροί και αντέχετε 40 λεπτά περπάτημα.



Η ιδανική παραλία για ατέλειωτες βουτιές, κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά είναι η μεγάλη παραλία στα Λιβάδια. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, αν και το βοτσαλάκι μέσα και έξω θα σας δυσκολέψει λίγο. Παρόλα αυτά η αγορά, οι καφετέριες και τα εστιατόρια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.



Τέλος, με καΐκι από τα Λιβάδια μπορείτε να προσεγγίσετε τις παραλίες Σκάφη (φτάνει και μονοπάτι), Θολό και Άγιος Σέργιος.



Που να φάτε




Δελφίνι, Άγιος Αντώνιος

Στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Αντωνίου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα η κυρία Άννα θα σας σερβίρει τα γευστικά πιάτα που μαγειρεύει για εσάς η κυρία Ελένη, τα τελευταία 26 χρόνια. Δοκιμάστε γαριδάκι συμιακό, τονοσαλάτα και χειροποίητα ντολμαδάκια μαζί με φρέσκο ψάρι που θα διαλέξετε από την ψαριά της ημέρας. Για τους κρεατοφάγους προτείνουμε το γευστικό κρέας στη λαδόκολλα και το χοιρινό λεμονάτο. Οι τιμές προσιτές, περίπου 12-15 ευρώ το άτομο.

Ναυτίλος, Λιβάδια

Στην όμορφη περατζάδα της Τήλου, δίπλα στη θάλασσα στα Λιβάδια χαλαρώστε ακούγοντας το κύμα και απολαύστε τοπικές σπεσιαλιτέ και παραδοσιακή κουζίνα. Ο κύριος Γιάννης και η σύζυγος του θα σας σερβίρουν από θαλασσινούς μεζέδες, γαριδομακαρονάδα και ριζότο θαλασσινών, μέχρι μαγειρευτά και πιάτα της ώρας. Οι τιμές κυμαίνονται από 13 έως 20 ευρώ το άτομο.

Άρμενον, Λιβάδια



Σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με θέα τη θάλασσα ο κύριος Νίκος θα σας υποδεχθεί στο εστιατόριο του και θα σας προσφέρει παραδοσιακά πιταρούδια, δηλαδή ρεβυθοκεφτέδες με τυρί και μυρωδικά, κεφτεδάκια της μαμάς, φάβα, σαλάτα του καπετάνιου με θαλασσινά και για κυρίως μοσχαράκι στη λαδόκολλα, αρνάκι στάμνας και μπιφτέκια της πεθεράς. Όλα αυτά σε τιμές που κυμαίνονται από 12 έως 15 ευρώ το άτομο.

Που να μείνετε

Ilidi rock, Λιβάδια




Χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα ύψωμα, το Ilidi Rock δεσπόζει στα δεξιά του λιμανιού της Τήλου σε μια ιδανική τοποθεσία. Το συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων αποτελείται από πέντε ξεχωριστά κτίρια και κάθε σουίτα, studio και διαμέρισμα του διαθέτει τη δική του ευρύχωρη βεράντα με υπέροχη θέα στον κόλπο του λιμανιού. Τα ευρύχωρα και καλαίσθητα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και έχουν όλα τη δική τους κουζίνα.

Οι δυο μικρές οργανωμένες παραλίες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα δωμάτια είναι ιδανικές για βουτιές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα συν του καταλύματος είναι εκτός από την μοναδική του θέση και το φιλόξενο προσωπικό, είναι και το υπέροχο νέο deck που έχει χτιστεί πάνω από τη θάλασσα και σας προσκαλεί για χαλαρωτικές στιγμές από το πρωί με πρωινό και καφέ μέχρι το βράδυ με ποτό και κοκτέιλ.

Τιμή: από 80 ευρώ το βράδυ

Τηλέφωνο: 22460 44293

Website: www.ilidirock.gr

Elli bay, Λιβάδια



Σε απόσταση μερικών μέτρων από τη θάλασσα και πολύ κοντά στο λιμάνι θα βρείτε το Elli Bay. Διαθέτει άνετα διαμερίσματα με σύγχρονη επίπλωση. Όλα τα δωμάτια έχουν θέα στην θάλασσα και υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας έως και τεσσάρων ατόμων. Παράλληλα, κάθε ένα είναι εξοπλισμένο με κουζινάκι.

Η προνομιούχος θέση του ξενοδοχείου επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ γύρω από το συγκρότημα θα βρείτε mini market, εστιατόρια και καφετέριες.

Τιμή: από 80 ευρώ το βράδυ

Τηλέφωνο: 22460 44435

Website: www.ellibay.com

Sea View, Λιβάδια



Το ξενοδοχείο Sea View βρίσκεται μόλις 150 μέτρα μακριά από την παραλία στα Λιβάδια και προσφέρει μαγευτική θέα στο λιμάνι. Τα ευρύχωρα στούντιο διαθέτουν μεγάλες βεράντες και είναι εξοπλισμένα με κουζινάκι.
Τιμή: από 70 ευρώ το βράδυ

Τηλέφωνο: 2246044427

Website: www.seaview-tilos.gr/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...