Απόδειξη πως το ελληνικό σινεμά συνεχίζει να ενδιαφέρει στο εξωτερικό, παραμένοντας ο πιο υγιής τομέας του ελληνικού πολιτισμού, και πως οι νέοι κινηματογραφιστές έχουν σοβαρούς λόγους να συνεχίσουν να κάνουν σινεμά μέσα σε αντίξοες συνθήκες εντός των συνόρων.
Η πρώτη ταινία που συμμετέχει στο φετινό Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου είναι η «Κόρη», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου, που βρίσκει το δημιουργό της να επιστρέφει στο ίδιο τμήμα που το 2008 είχε κάνει πρεμιέρα η «διορθωση», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.
Εχοντας ήδη κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τον Σεπτέμβριο (και είναι πολύ πιθανό να ξανακυκλοφορήσει στις επόμενες εβδομάδες), η «Κόρη» αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού στην Αθήνα της κρίσης μέσα από μια σκληρή και σκοτεινή ματιά πάνω στην «χρεοκοπία», πρωτίστως των ηθικών αξιών και δευτερευόντως μια ολόκληρης χώρας.
Διαβάστε περισσότερα για την «Κόρη» και δείτε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε ο Θάνος Αναστόπουλος στην κάμερα του Flix.
Η δεύτερη ταινία που συμμετέχει στο Forum είναι η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», το φιλόδοξο ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου, που είχε ήδη διακριθεί ως work in progress στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Το φιλμ αφηγείται την παράξενη ιστορία ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή (τον υποδύεται ο Χρήστος Στέργιογλου), ο οποίος σκηνοθετεί την εξαφάνισή του και απομονώνεται σε ένα ερημικό ξενοδοχείο, βρίσκοντας έτσι το μοναδικό τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την «αθανασία» του.
Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα από τα γυρίσματα της «Αιώνιας Επιστροφής του Αντώνη Παρασκευά».
Η τρίτη ταινία που συμμετέχει στο Forum είναι το «Στο Λύκο», το μεγάλο μήκους ντεμπούτο των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας. Μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το «Στο Λύκο» αφηγείται τέσσερις ημέρες από τη ζωή ενός χωριού στη ορεινή Ναυπακτία, καθώς οι κάτοικοί του (οι οποίοι αποτελούν και το καστ) προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και μέσα σε συνθήκες κρίσης.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη των Αράν Χιους και Χριστίνας Κουτσοσπύρου στο Flix.
Η τέταρτη ταινία που συμμετέχει στο Forum μπορεί να αναγράφει ως χώρα καταγωγής της τη Νότιο Αφρική (σε συμπαραγωγή με την Ελλάδα) και να έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου εκεί, ωστόσο το «Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη (με συμμετοχές ήδη στο Φεστιβάλ του Ντουρμπάν και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Slamdance) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός νέου δημιουργού, ο οποίος μετά από μια μεγάλη και επιτυχημένη θητεία στη διαφήμιση και τις ταινίες μικρού μήκους, αφηγείται την ιστορία ενός φιλόδοξου εργολάβου, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο οποίος ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγο του σε μία απομονωμένη περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία που πιστεύει ότι θα του σώσει τη ζωή.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο Χάρης Πατραμάνης.
Στο ίδιο πρόγραμμα θα προβληθεί και το «Echolot» του Ελληνα σκηνοθέτη – μόνιμου κάτοικου Βερολίνου Αθανάσιου Καρανικόλα με πλούσιο πειραματικό έργο μικρού μήκους, μια πολυβραβευμένη πρώτη ταινία, το «Elli Makra, 42277 Wuppertal», που συμμετείχε στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το ντοκιμαντέρ «Κhaima» του 2010. Το 2008 το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας είχε διοργανώσει ένα αφιέρωμα στο έργο του. Σύμφωνα με την επίσημη περίληψη, το «Εcholot» (με χώρα καταγωγής τη Γερμανία) αφηγείται την ιστορία μιας παρέας, η οποία συγκεντρώνεται σε ένα σπίτι στην εξοχή μετά την αυτοκτονία ενός φίλου τους.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου