ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

0 Βελβεντό Κοζάνης: ο «φύλακας» του Αλιάκμονα

Σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Πολυφύτου του Αλιάκμονα, η μικρή πόλη του Βελβεντού, 33 χλμ. από την Κοζάνη, αποτελεί μια γραφική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή και τις ομορφιές της.

Στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας, βρίσκεται το Βελβεντό (ή Βελβεντός), μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων, που αποτελεί ένα αρμονικό οικιστικό σύνολο του νομού Κοζάνης.

Έχει μακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση με τα ίχνη αρχαίων περιτειχισμένων οικισμών να χάνονται μέσα στην πλούσια βλάστηση.


Το μέρος αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη, για απολαυστικές και ξεκούραστες στιγμές κοντά στη φύση, με όλες τις ανέσεις μιας μικρής οργανωμένης πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα στενά σοκάκια, τα παραδοσιακά κτήρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα σύγχρονα σπίτια, οι στολισμένες από λουλούδια αυλές, οι μικρές πλατείες και οι όμορφες γωνιές, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε έναν καταπράσινο μικρό κάμπο, γεμάτο μυρωδάτα φρούτα και πολλά νερά. Κι όλα αυτά δεμένα με μια ισχυρή παράδοση κι έναν απλό τρόπο ζωής.
Φωτογραφία: http://www.velvento.gr
Στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Μηνά, η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα κι εκείνη του Αγίου Νικολάου (του 16 ου αι.), που αποτελούν δύο μόνο από τα 80 γραφικά και πανέμορφα ξωκλήσια που κοσμούν την ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού.
Από το γραφικό φόντο δε θα μπορούσε να λείπει και το χαρακτηριστικό των παλιότερων οικισμών πηγάδι («του Καστανάρα»), οι μικρές πλατείες και τα καταπράσινα πάρκα και λίγο πιο έξω από το χωριό, ο αναπαλαιωμένος Μύλος του Παπασταμάτη ή κοντά στο Μετόχι ο Μύλος του Κοσμά και οι διάσπαρτες, μέσα και έξω από τον οικισμό, κρήνες με το δροσερό νερό των Πιερίων.

Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στις μικρές γειτονιές της πόλης, όπως στου «Ψυρή», στην «Μπαράγκα» και στο «Τσαμπλάκ» και δεχτείτε τη φιλοξενία των κατοίκων. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε την τοπική κουζίνα στα ταβερνάκια της πλατείας. Το Βελβεντό φημίζεται για το ντόπιο τσίπουρο και το κρασί του, τους νοστιμότατους μεζέδες, τα ουζερί, τις ταβέρνες και τα καφέ του.
Επίσης, επισκεφθείτε και το πλήρως ανακαινισμένο «αρχοντικό Κώνστα», που φιλοξενεί τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου και κάντε βόλτες στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα (Παλαιογράτσανο, Καταφύγί, Αγία Κυριακή και Πολύφυτο) που μαζί με το Βελβεντό συνθέτουν το Δήμο Βελβεντού, για να απολαύσετε από κει την πανοραμική θέα της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Ολύμπου.
Φωτογραφία: http://www.velvento.gr
Διαδρομές στη φύση
O κάμπος γύρω από το Βελβεντό είναι γεμάτος ροδακινιές, μηλιές και αμπέλια, αλλά και διάφορα ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Επισκεφτείτε τα οινοποιεία της περιοχής και δοκιμάστε το εκλεκτό της κρασί. Οι οινοποιοί Βογιατζής, Ζανδές, Καμκούτη, αποτελούν τους τρεις επίσημους εκπροσώπους του Βελβεντού στον τομέα παραγωγής κρασιού και τσίπουρου (ρακής) και η δραστηριοποίησή τους στο χώρο ενέταξε το Βελβεντό στους τόπους του Διόνυσου που ανήκουν στο πρόγραμμα «Δρόμοι του Κρασιού».
Στα 2,5 χλμ. από το Βελβεντό, βρίσκεται το φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς ... το «Σκεπασμένο». Αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, τα πλατάνια, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους ... κι έχει ταυτιστεί απόλυτα στη συνείδηση των βελβεντινών και των επισκεπτών με το Βελβεντό. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», πρόσφατα διαμορφωμένο, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ.
Η λίμνη Πολυφύτου
Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, τη μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων (μήκους 1.372 μ.) και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο.

Επίσης η λίμνη προσφέρεται για μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η κολύμβηση, το ψάρεμα, άλλες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για αναψυχή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φράγμα της λίμνης στο οποίο φτάνει κανείς διανύοντας μια όμορφη κι εντυπωσιακή διαδρομή παράλληλα της λίμνης.
Φωτογραφία: wikipedia
Πώς θα πάτε:
Οδικώς από Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (E75): στη Λάρισα αφήνουμε την Εθνική οδό και κατευθυνόμαστε προς Ελασόνα-Κοζάνη (Ε65). 1,5 ώρες μετά, φτάνουμε στην πόλη των Σερβίων. Στο 2ο χλμ. Σερβίων-Κοζάνης, βρίσκουμε τη διασταύρωση Βελβεντού.
Αεροπορικώς, μέσω του δρομολογίου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, Αθήνα - Κοζάνη - Καστοριά.
Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...