ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

0 Κορυσχάδες: το ευρυτανικό χωριό της... Αντίστασης

Αν και είναι ένα μικρό χωριό της Ρούμελης, οι Κορυσχάδες «έγραψαν» ιστορία, καθώς εκεί συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Εθνικό Συμβούλιο και επιπλέον αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό με καλές υποδομές και πολλές φυσικές ομορφιές.

Με φόντο την άγρια και συνάμα γαλήνια ομορφιά των βουνών της Ευρυτανίας και με ιστορική και πολιτισμική διαδρομή, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το χωριό Κορυσχάδες αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό για ολιγοήμερες, αλλά και περισσότερων ημερών αποδράσεις.
Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου ( http://bit.ly/UumPpl ), σκαρφαλωμένο σε μια ελατόφυτη πλαγιά στα 940 μέτρα και αποτελεί διατηρητέο οικισμό με πολλά παλιά αρχοντικά, αλλά και σύγχρονα κτίσματα που διατηρούν ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Χαλαρώστε και αναπνεύστε τον καθαρό αέρα του βουνού στην όμορφη, πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (χτισμένη το 1865) και κατεβείτε το πέρασμα που μοιάζει με κατακόμβη για να δείτε το νερό που κυλά ορμητικά για να ενωθεί με τον Καρπενησιώτη ποταμό.

Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, καθώς αποτελεί το μέρος όπου συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Το ιστορικό σχολείο όπου κάποτε λάμβαναν χώρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, στεγάζει σήμερα το μουσείο εθνικής αντίστασης, με κύρια εκθέματα φωτογραφίες.
Κοντά στο χωριό, στην περιοχή Κουμάσια, βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Παναγίας, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, καταστράφηκε στις 20 Ιουνίου 1821 από τους Τούρκους και ξανακτίστηκε με έρανο των κατοίκων. Τον Αύγουστο του 1944 πυρπολήθηκε πάλι, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς επιδρομείς και στη θέση του το 1950 κτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι με ενίσχυση των Ευρυτάνων της Αμερικής.
Στο λόφο Παλιόκαστρο, στην κορυφή πάνω από το χωριό, βρίσκονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικού κάστρου.

Στις Κορυσχάδες λειτουργούν ξενοδοχεία, ξενώνες, chalet, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη, σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον.

Στις ταβέρνες του χωριού, δοκιμάστε τα εκπληκτικά κρέατα της περιοχής, μαγειρεμένα σε παραδοσιακές συνταγές όπως κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, το πασίγνωστο προσούτο, αλλά και τοπικές πίτες.
Κοντινές εκδρομές
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Με αφετηρία τις Κορυσχάδες μπορείτε να επισκεφτείτε κοντινούς προορισμούς και αξιοθέατα, όπως το μοναστήρι του Προυσού, φαράγγι του Πάνταβρέχει, με τον Κρικελοπόταμο που το διασχίζει και τους περίφημους καταρράκτες του, το πεδίο μάχης στα Κοκκάλια, τα καστανόδασος του Άη Νικόλα, τη λίμνη των Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και τα Άγραφα.

Άλλα κοντινά χωριά είναι το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, το Βουτύρο, τα Φιδάκια, τον Γαύρο κ.ά.
Μπορείτε επίσης να κάνετε σκι στο Βελούχι, πεζοπορία, μαθήματα ιππασίας, ποδηλασία, rafting, και άλλες δραστηριότητες.

Πώς να πάτε:
Από την Λαμία, ο δρόμος οδηγεί στην σήραγγα του Τυμφρηστού, σε μια μαγευτική διαδρομή, γεμάτη πράσινο. Από το Καρπενήσι, ακολουθείτε τις πινακίδες που οδηγούν στα χωριά του Καρπενησίου.
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...