ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

0 Το Περού πέρα από το Μάτσου Πίτσου

Το Μάτσου Πίτσου, η αρχαία πόλη των Ίνκας, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του κόσμου. Όμως ένα ταξίδι σε μια τόσο ενδιαφέρουσα χώρα όπως το Περού, έχει πολλά ακόμη να σας δώσει…

Μυστηριώδης και εντυπωσιακή, η πολύ καλά διατηρημένη πόλη των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου, είναι ένα μέρος που θα ταίριαζε άψογα σε ένα ταξίδι… ζωής, όπως συχνά λέμε εκείνα τα ταξίδια που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Η επίσκεψη στο Μάτσου Πίτσου χρειάζεται ιδιαίτερο σχεδιασμό και έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά όσα προσφέρει στον επισκέπτη, είναι ανεκτίμητα.
Φυσικά, ένα ταξίδι σε μια τόσο ενδιαφέρουσα χώρα όπως το Περού, δε θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο Μάτσου Πίτσου. Γι’ αυτό σας προτείνουμε (όπως αναφέρονται στην Ηuffington Post) πέντε πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε, αν βρεθείτε σε αυτή τη χώρα της λατινικής Αμερικής.

1. Πάρτε ένα τρένο
Φωτογραφία: http://www.orient-express.com
Τα ταξίδια με τρένο, είναι ένας όμορφος τρόπος για να δείτε το Περού. Και ο πιο βολικός τρόπος για να φτάσετε στη μικρή πόλη Aguas Calientes, στους πρόποδες του βουνού όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου, είναι με τρένο. Πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία με φόντο τα ορμητικά νερά του ποταμού Urubamba, τις απόκρημνες κορυφές των Άνδεων και τα εντυπωσιακά απομεινάρια των Inca. Διαλέξτε ένα δρομολόγιο αργά το απόγευμα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα και να φτάσετε νωρίς το επόμενο πρωί στο Μάτσου Πίτσου.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη επιλογή για το Aguas Calientes και το Μάτσου Πίτσου ήταν η Perurail, με το πολυτελές τρένο Hiram Bingham ( www.perurail.com/en/train_description.php?id=3 ). Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δύο ακόμη επιλογές, η Inca Rail ( www.incarail.com ) και το Machu Picchu Train ( www.machupicchutrain.com/ ). Τα τρένα φεύγουν από το Cusco ή το Ollantaytambo. Το τελευταίο είναι το σημείο εκκίνησης για το Μονοπάτι των Ίνκας ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/perpatontas-sta-ixni-ton-inkas?id=2041488 ) και έχει επίσης ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Η συμβουλή μας: Βρείτε μια θέση στην αριστερή πλευρά της αμαξοστοιχίας για το Μάτσου Πίτσου και δεξιά όταν θα επιστρέφετε. Θα έχετε την καλύτερη θέα από τα πανοραμικά παράθυρα του τρένου. Και αγοράστε το εισιτήριό σας για το Μάτσου Πίτσου πριν κάνετε κράτηση για το τρένο, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

2. Πεζοπορία στο Huayna Picchu
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το Μάτσου Πίτσου είναι θεαματικό, αλλά το να φτάσετε με ένα λεωφορείο στην είσοδό του, σημαίνει πως θα χάσετε την περιπέτεια της πεζοπορίας στο Μονοπάτι των Ίνκας. Αν πάντως θέλετε να επισκεφτείτε την πόλη των Ίνκας, αλλά δεν έχετε τρεις ημέρες για να περπατήσετε το μονοπάτι, επιλέξτε το Huayna Picchu, που μερικές φορές ονομάζεται Wayna Picchu, το βουνό που δεσπόζει πάνω από το Μάτσου Πίτσου. Αυτό το δύσκολο μονοπάτι με τα σκαλοπάτια των Ίνκας, διαρκεί από 2 έως και 3 ώρες, με επιστροφή.
Μόνο 400 άτομα επιτρέπονται στο Huayna Picchu την ημέρα, με δύο δυνατότητες εισόδου (7-8 π.μ. και 10-11 π.μ.). Το εισιτήριο μπορείτε να το αγοράσετε την ίδια στιγμή με την είσοδό σας στο Μάτσου Πίτσου. Το μέρος αυτό προσφέρει μια καταπληκτική νέα προοπτική του Μάτσου Πίτσου από τα διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Η συμβουλή μας: Η πεζοπορία στο Huayna Picchu θα πρέπει να είναι όπως οποιαδήποτε άλλη, από την άποψη ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και σνακ, αλλά όχι κάτι βαρύ στην τσάντα σας. Περπατάτε αργά, λόγω του μεγάλου υψομέτρου. να φοράτε μπότες πεζοπορίας, αντηλιακό, καπέλο και πολλά ρούχα το ένα μέσα από το άλλο, ώστε να τα αφαιρείτε ανάλογα με τι θερμοκρασία, που έχει πολλές διακυμάνσεις. Το πιο σημαντικό: μην ξεχάσετε τη φωτογραφική μηχανή σας. Τέλος, να θυμάστε ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας για να εισέλθετε στο χώρο του Μάτσου Πίτσου. Και σιγουρευτείτε ότι θα σας το σφραγίσουν όταν κατεβείτε το Huayna Picchu, αλλά και όταν βγείτε από την πόλη των Ίνκας.

3. Επισκεφτείτε μια τοπική κοινότητα
Φωτογραφία: http://www.yachaqs.com/
Λιγότερο από μια ώρα από το Cusco, θα βρείτε τοπικές κοινότητες που διατηρούν έναν αρχαίο τρόπο ζωής, του οποίου την εμπειρία λίγοι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν. Η La Tierra de los Yachaqs ( www.yachaqs.com/ ), είναι μια ένωση που παρέχει πολιτιστικές εμπειρίες και διαμονή σε παραδοσιακά σπίτια. Το πρόσθετο εισόδημα που λαμβάνουν αυτές τις κοινότητες μέσω του περιορισμένου τουρισμού, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ζουν με παραδοσιακό τρόπο.

Η κοινότητα Amaru, για παράδειγμα, μπορεί να μοιραστεί μαζί σας μυστικά των τεχνικών ύφανσης που χρησιμοποιεί, κουρέματος των ζώων, ύφανσης, ακόμη και συλλογής φυτών για τη βαφή και την φροντίδα του μαλλιού. Για περίπου $ 45 ανά άτομο, οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στη γη τους ή μπορούν να διανυκτερεύσουν σε απλά, καθαρά καταλύματα. Η επίσκεψη και η γνωριμία με αυτές τις κοινότητες, θα σας επιτρέψει να ζήσετε έστω και για λίγο έναν τρόπο ζωής που πιθανώς να εκλείψει σύντομα και πραγματικά προσθέτει «βάθος» σε κάθε ταξίδι.

Η συμβουλή μας: Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας μετρητά σε μικρής αξίας νομίσματα, για να αγοράσετε χειροποίητες, υφαντές κούκλες, υφάσματα, βραχιόλια, τσάντες και ζώνες από τις τοπικές κοινότητες.

4. Δοκιμάστε τα τοπικά εδέσματα και επισκεφτείτε μια αγορά
Φωτογραφία: http://commons.wikimedia.org
Για να ζήσετε μια ακόμη μοναδική περουβιανή εμπειρία, επισκεφτείτε μια υπαίθρια αγορά (mercado) -υπάρχει μία σχεδόν σε κάθε πόλη. Θα βρείτε φρούτα και προϊόντα που υπάρχουν μόνο στο Περού, όπως aguaymanto (φραγκοστάφυλο), Cherimoya (κρέμα μήλου), και lucuma. Η κινόα, ο θάμνος που οι σπόροι του θεωρούνται υπερτροφή, διατίθεται σε πολλά χρώματα στις αγορές του Περού.

Δοκιμάστε μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ όπως:

- Cebiche, συνήθως με πέστροφα ποταμού και χυμό λάιμ, καυτερή πιπεριά, κρεμμύδι, κόλιανδρο και κύβους choclo (καλαμπόκι) και γλυκοπατάτας.
- Pachamanca, ένα παραδοσιακό πιάτο με μαριναρισμένο κρέας και πατάτες, μαγειρεμένο σε μια τρύπα στο έδαφος με καυτές πέτρες. Το κρέας είναι μαριναρισμένο σε βότανα των Άνδεων, όπως chincho, hierba buena και paico και τυλίγεται σε φύλλα μπανάνας.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Μη φύγετε από το Περού χωρίς να δοκιμάσετε Pisco Sour, το εθνικό ποτό που γίνεται με μπράντυ Pisco, χυμό λάιμ, σιρόπι, ασπράδι αυγού κ.ά. Οι ντόπιοι πίνουν επίσης τσάι κόκας και μασάνε φύλλα κόκας για να θεραπεύσουν την ασθένεια του υψομέτρου, αλλά τα φύλλα κόκας χρησιμοποιούνται και σε πνευματικές τελετές, καθώς θεωρούνται ιερά.

Η συμβουλή μας: Στην αγορά, ζητήστε άδεια από τους πωλητές πριν φωτογραφίσετε τα λαχταριστά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Οι περισσότεροι πωλητές είναι φιλικοί και πρόθυμοι να σας εξηγήσουν πώς να φάτε ή να μαγειρέψετε τα τοπικά τρόφιμα.

5. Παρακολουθήστε ένα φεστιβάλ
Πολύχρωμες φορεσιές, μπάντες, θρησκευτικές πομπές και πυροτεχνήματα –όλα αυτά μπορείτε να θαυμάσετε όταν το Περού γιορτάζει. Το φεστιβάλ Cusco's Corpus Christi τον Ιούνιο, είναι μια σημαντική θρησκευτική γιορτή που λαμβάνει χώρα στην Plaza de Armas, όπου συγκεντρώνονται 50 αγάλματα αγίων από εκκλησίες κοντινών περιοχών. Πρόκειται για μια ολοήμερη γιορτή όπου κάτοικοι και επισκέπτες παρακολουθούν την παρέλαση, τρώνε, πίνουν και γλεντούν.
Φωτογραφία: http://www.aboutcusco.com
Άλλα σημαντικά τοπικά φεστιβάλ είναι το φεστιβάλ Inti Raymi του Cusco στις 24 Ιουνίου, που σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο, οι γιορτές Patrias, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Περού στις 28-29 Ιουλίου και η Μεγάλη Εβδομάδα του Ayacucho.

Η συμβουλή μας: Η πλατεία Plaza de Armas του Cusco, έχει πολλά εστιατόρια και μπαρ, όπως το Crown Cafe and Bar, με θέα όλη τη γιορτή.

Πότε να πάτε: Η υψηλή περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές και ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της περιόδου των βροχών (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο). Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες βροχοπτώσεις και το Μονοπάτι των Ίνκας είναι κλειστό το Φεβρουάριο. Για ιδανικές καιρικές συνθήκες και διαχειρίσιμα πλήθη, προτιμήστε ένα ταξίδι την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...