ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

0 Ο χάρτης των σεισμών


Φοβάστε τους σεισμούς; Ισως ένας τρόπος να ξεπεράσετε σε ένα βαθμό τη φοβία σας είναι να δείτε τον «ιστορικό» χάρτη όλων των μεγάλων σεισμικών δονήσεων που έχουν πλήξει τον πλανήτη από το 1898 ως το 2011. Αυτό γιατί θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε εκεί την Ελλάδα.

Αντιθέτως θα δείτε να «λάμπουν» οι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο χάρτης συγκεντρώνει και «τοποθετεί» συνολικά 203.186 μεγάλους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δυο και πλέον αιώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο δημιουργός του, Τζον Νέλσον, της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικών οπτικοποίησης δεδομένων IDV Solutions, συνδύασε στοιχεία από το Κέντρο Σεισμικών Δεδομένων της Βόρειας Καλιφόρνιας, την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.



Στην απεικόνιση περιλαμβάνονται «παλιοί» αλλά και «νέοι» σεισμοί, όπως εκείνος που έπληξε το Σαν Φρανσίσκο το 1906 προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 3.000 ατόμων ή αυτός που «χτύπησε» πέρυσι το Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας αφήνοντας πίσω του 185 νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές.

Επόμενος στόχος του κ. Νέλσον είναι να δώσει στον χάρτη του διαδραστικό χαρακτήρα: η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει και τα δεδομένα του 2012 ενώ θα επιτρέπει στον χρήστη να «φιλτράρει» τις απεικονίσεις με βάση το μέγεθος του σεισμού, τη χρονιά, την τοποθεσία, την εποχή και άλλους παράγοντες.


Ο χάρτης των σεισμών από το 1898-2011 (Πηγή: John Nelson, IDV Solutions)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...