ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

0 Οχυρωμένες, όμορφες πόλεις μιας άλλης εποχής

Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους, αλλά και τους… ρομαντικούς, δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από μια μεσαιωνική, οχυρωμένη πόλη. Εμείς σας ταξιδεύουμε σε 9 ξένες και 2 ελληνικές.

Τα τείχη που περιβάλλουν πολλές πόλεις, σχεδιάστηκαν κάποτε για τις προφυλάσσουν από τους εξωτερικούς εισβολείς, ενώ αντίθετα τώρα, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Για τους λάτρεις της ιστορίας, τους φωτογράφους, αλλά και τους… ρομαντικούς, δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από μια μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, μπορείτε να τις εξερευνήσετε, να περιηγηθείτε στα κάστρα τους, να περπατήσετε κατά μήκος των τειχών τους και να ξαποστάσετε στις μεσαιωνικές τους πλατείες.


Pingyao, Κίνα
Στην επαρχία Shanxi, η κινεζική πόλη του 14ου αιώνα, Pingyao, ήταν κάποτε σημαντικό οικονομικό κέντρο της Κίνας με τις μισές τράπεζες της χώρας να βρίσκονται εκεί.

Σήμερα παραμένει όπως ήταν κατά τις δυναστείες των Ming και Qing, όπως και τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης, που αποτελούν μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1997 ( http://whc.unesco.org/en/list/812/ ).

Η κατασκευή των τειχών της πόλης άρχισε την εποχή του αυτοκράτορα Hongwu, το 1370. Έχουν 12 μέτρα ύψος, περίμετρο 6 χλμ., έξι πύλες, 72 πύργους και μια τάφρο. Στο εσωτερικό τους θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα.
Περισσότερα στο: www.travelchinaguide.com .

Carcassonne, Γαλλία
Μετά τη συνθήκη των Πυρηναίων το 1659, η πόλη Carcassonne σταμάτησε να αποτελεί «φύλακα» των συνόρων και η όμορφη λιθοδομή και οι πύργοι της άρχισαν να παρακμάζουν τόσο, που οι έμποροι πρότειναν να τα κατεδαφίσουν. Ευτυχώς όμως κηρύχτηκαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 1849 και αναστηλώθηκαν.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο Château Comtal εντός των τειχών, να δείτε τη Βασιλική των Saint-Nazaire και Saint-Celse, ή να γευματίσετε με καλό τοπικό κρασί, στο εστιατόριο La Bonne Demeure, στη μεσαιωνική πλατεία. Φεύγοντας, θα δείτε τις λαμπερές στέγες των πύργων να λάμπουν στον ήλιο, στην κορυφή του κάστρου του 13ου αιώνα που δεσπόζει στον ορίζοντα.
Περισσότερα στο: www.carcassonne-tourisme.com .

York, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Κάντε μια βόλτα στους σκοτεινές δρόμους του York, κάτω από τις οχυρωμένες πύλες του μεσαιωνικού τείχους και νιώστε τον παλμό της πόλης, που έχει μακρά ιστορία, αποτελώντας το υπόβαθρο πολλών πολιτικών γεγονότων της χώρας στις δύο χιλιετίες ύπαρξής της.

Ένα μεγάλο μέρος των τειχών του York έχει μείνει ανέπαφο σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αγγλία. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατά μήκος τους, σταματώντας σε μικρά μουσεία σε ορισμένες από τις πύλες.
Περισσότερα στο: www.visityork.org .

Dubrovnik, Κροατία
Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα τείχη και οι οχυρώσεις που περιβάλλουν το παλιό κέντρο της πόλης του Ντουμπρόβνικ, κτίστηκαν κατά τον 14ο και το 15ο αιώνα, αλλά κάποια μέρη τους επεκτάθηκαν και ενισχύθηκαν ακόμη και μέχρι τον 17ο αιώνα.

Κανένας εχθρικός στρατός δεν τις παραβίασε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ και ο σεισμός του 1667 που κατέστρεψε πολλά άλλα κτήρια, τις άφησε σε μεγάλο βαθμό αλώβητες.
Περπατήστε τα 2 χλμ. των τειχών για να απολαύσετε φανταστική θέα της θάλασσας και της παλιάς πόλης που βρίσκεται εντός των τειχών.
Περισσότερα στο: www.tzdubrovnik.hr .

Xi’an, Κίνα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Κοιτάζοντας εκτός των τειχών της πόλης Xi'an, θα δείτε μια έντονη αντίθεση: σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ένα παρατηρητήριο, ένα κανόνι και ένα κόκκινο κινέζικο φανάρι, ενώ στο βάθος ένα σύγχρονο κτήριο κατοικιών.

Το τείχος ξαναχτίστηκε το 1378 από τον Αυτοκράτορα Ming Zhu Yuanzhang. Είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις-φρούρια στον κόσμο, με τείχη στα 12 μέτρα ύψος και 12-18 μέτρα πάχος, για 14 χιλιόμετρα.

Το να περπατήσετε κατά μήκος της κορυφής, είναι ένας καλός τρόπος για να θαυμάσετε την τέλεια θέα της πόλης, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε και ποδήλατο κατά μήκος τους.
Περισσότερα στο: http://en1.xian-tourism.com .

Óbidos, Πορτογαλία
«Αγκαλιασμένη» από μεσαιωνικά τείχη, η αμφιθεατρική πόλη Óbidos με το μαυριτανικό κάστρο, ανακαταλήφθηκε από τον πρώτο βασιλιά της Πορτογαλίας, D. Afonso Henriques, το 1148 και από τότε μέχρι το 1883, πέρασε στην κυριαρχία των βασιλιάδων της Πορτογαλίας.
Για τους επισκέπτες που πραγματικά θέλουν να ξαναζήσουν τη μεσαιωνική εποχή του, για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, το κάστρο φιλοξενεί μια μεσαιωνική αγορά με σημαίες, ζογκλέρ, τροβαδούρους και γιορτή με ψητά κρέατα. Μπορείτε ακόμη να πιείτε κρασί από τα παραδοσιακά ποτήρια, για να μπείτε εντελώς στο κλίμα.
Περισσότερα στο: www.visitportugal.com .

Québec, Καναδάς
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Το να περπατήσετε κατά μήκος των επάλξεων των τειχών 4,6 χλμ. και μέσα από τις πύλες τους, στην παλιά πόλη του Κεμπέκ, είναι μια πραγματική εμπειρία, καθώς πρόκειται για μία από τις λίγες πόλεις στη Βόρεια Αμερική που έχουν διατηρήσει τις οχυρώσεις τους.
Ευτυχώς αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς έχει διατηρηθεί, αν και κατά τον 19ο αιώνα, γκρέμισαν κάποιες πύλες και τμήματα του τείχους.

Η «νέα» πύλη St Louis, ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1878 και αποτελεί απόδειξη των προσπαθειών διατήρησης των τειχών.
Περισσότερα στα: www.quebecregion.com και www.pc.gc.ca .

Taroudant, Mαρόκο
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Από το 1509, η πόλη Taroudant, ήταν η πρωτεύουσα της δυναστείας Saadi του Μαρόκου, έως ότου μεταφέρθηκε στο Μαρακές. Ο Mohammed ash-Sheikh, κατασκεύασε τα τείχη της πόλης και έχτισε το μεγάλο τζαμί και το μιναρέ του το 1528.

Τα κόκκινα τείχη περικυκλώνουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη επί 6 χλμ., με επάλξεις και πύλες. Στην κοιλάδα Sous στα νότια της χώρας, στο παζάρι της πόλης, θα βρείτε ποικιλία ειδών, όπως κεραμικά και χάλκινα διακοσμητικά, χαλιά και κοσμήματα.

Περισσότερα στο: www.morocco.com .

Ávila, Ισπανία
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Όταν κυριαρχούνταν από τους Άραβες, η πόλη Avila δέχτηκε επανειλημμένες επιθέσεις από τα ιβηρικά χριστιανικά βασίλεια, μέχρι να εγκαταλειφθεί. Ξανακατοικήθηκε τον 11ο αιώνα και τότε άρχισε η κατασκευή του αμυντικού τείχους.

Με 88 ημικυκλικούς πύργους να διακόπτουν την 2,5 χλμ. περίμετρό του, το τείχος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μία από τις έξι πύλες του οδηγεί κατ 'ευθείαν στο γοτθικό καθεδρικό ναό, που είναι ένα εικονικό φρούριο στον τοίχο. Πριν από τον 18ο αιώνα, υπήρχαν περισσότερα από 100 αρχοντικά στην πόλη.

Περισσότερα στο: www.avila.com .

Μυστράς και Ρόδος
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Ο Μυστράς είναι μια οχυρωμένη πόλη στον Ταΰγετο, κοντά στη Σπάρτη που δεν κατοικείται πια, αλλά είναι ερειπωμένη, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα. Αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό, καθώς εκεί στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΧΙ, το 1449.
Ο Μυστράς ιδρύθηκε το 1249 από τον Φράγκο σταυροφόρο Γουλιέλμο Β' Βιλλαρδουίνο, αλλά σύντομα τέθηκε υπό βυζαντινό έλεγχο και αργότερα έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1460. Τελικά, οι κάτοικοι του Μυστρά τον εγκατέλειψαν και απομακρύνθηκαν από την πόλη.
Η εκκλησία της Παναγίας Περιβλέπτου που βρίσκεται εκεί, είναι διακοσμημένη με σπάνιες τοιχογραφίες που αποτελούν τέλεια παραδείγματα της βυζαντινής τέχνης και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Περισσότερα στα: www.visitgreece.gr/el/destinations/mystras και http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2397 >

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1988 και αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515 μ.Χ. Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωμένα σε μια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάμεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών.
Μεσαιωνικά κτήρια σαν φρούρια, στενά δρομάκια, μιναρέδες, παλιά σπίτια με μπαλκόνια, συντριβάνια, ήσυχες ή πολυσύχναστες μικρές πλατείες, όλα δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Περισσότερα στο: www.rhodes.gr .

http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...