ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

0 Λέσβος | «Μεγαλώνει» το απολιθωμένο δάσος



Μεγαλύτερο γίνεται το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου χάρη στα εντυπωσιακά νέα ευρήματα απολιθωμένων κορμών λεύκας, κανέλας και δάφνης που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα νέα ευρήματα δίνουν μια νέα διάσταση στην εικαζόμενη έκταση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τεκμηριώνοντας την παρουσία απολιθωμάτων σε μεγάλη απόσταση από τις γνωστές ιστορικά απολιθωματοφόρες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου.


Ειδικότερα έχουν εντοπισθεί κορμοί και μεγάλος αριθμός κλαδίσκων καρποφόρων και κωνοφόρων δένδρων που παρουσιάζουν πολύ καλή διατήρηση και τα χαρακτηριστικά τους θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό των φυτών από τα οποία προέρχονται. Τα ευρήματα έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση με τα ευρήματα της δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα μέσα σε ορίζοντα στάχτης και πυροκλαστικών υλικών που ξεπερνά σε πάχος τα 3 μέτρα.


Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Μουσείου που συνεχίζει την ερευνητική προσπάθεια υπό την διεύθυνση του Αναπλ. Καθηγητή Νικ. Ζούρου πρόκειται για απολιθώματα που δημιουργήθηκαν με την ίδια διαδικασία και κατά την ίδια περίοδο με τα απολιθώματα της δυτικής Λέσβου. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από την ηλικία τους που όπως αποδεικνύεται από την έρευνα και τη ραδιοχρονολόγηση των υπερκείμενων στρωμάτων είναι περίπου 17,5 εκατομμυρίων ετών.
Η μελέτη για τον προσδιορισμό των απολιθωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου τα νέα ευρήματα να αναδειχθούν στην θέση εύρεσης τους.

Οι ερευνητικές εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των επισκεπτών.

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στη Δυτική Λέσβο έχουν φέρει στο φως έναν μεγάλο αριθμό ευρημάτων, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την χλωρίδα την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου την εποχή αυτή. Μετά από τις ανασκαφές, έχουν βρεθεί στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περισσότερα από 45 διαφορετικά είδη Απολιθωμένων Δένδρων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τα ριζικά συστήματα των δένδρων, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτά απολιθώθηκαν στην θέση όπου αναπτύσσονταν.

Οι συστηματικές ανασκαφές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσης του Μουσείου στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ πραγματοποιούνται επίσης σωστικές ανασκαφές προκειμένου να προστατευθούν τα Απολιθωμένα Δένδρα που βρίσκονται εκτός των περιφραγμένων περιοχών. Οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους μπορούν να δουν τα ευρήματα των συστηματικών ανασκαφών στα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, στο σημείο όπου βρέθηκαν, ενώ τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών, αφού συντηρηθούν, εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Οι επισκέπτες του Μουσείου κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά έκθεματα με τα οποία ενισχύεται η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO.

http://www.kala-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...