ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

0 Γιαούρτι ηλικίας 7.000 ετών



Ίχνη λιπαρών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα που βρέθηκαν σε κεραμικά θραύσματα αποδεικνύουν ότι στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η έρημος Σαχάρα πριν 7.000 χρόνια οι Αφρικανοί άρμεγαν αγελάδες και επεξεργάζονταν το γάλα σε τυρί και γιαούρτι.

Αρχαίες βραχογραφίες στην περιοχή απεικονίζουν κοπάδια βοοειδών και ανθρώπους να αρμέγουν αγελάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να τις χρονολογήσουν.

Τα νέα ευρήματα αποτελούν τα πρώτα αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν πριν πόσες χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε η εκτροφή γαλακτοπαραγωγικών κοπαδιών στην περιοχή.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» από ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων με επικεφαλής τον χημικό Richard P. Evershed από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία.


Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες απέσπασαν οργανικά μόρια γάλακτος και χρησιμοποίησαν την πρακτική της χρονολόγησης με ραδιοάνθρακα για να καθορίσουν την ηλικία τους.

Πριν 10.000 χρόνια η Σαχάρα ήταν πράσινη και είχε αρκετή υγρασία.
Οι κυνηγοί που ζούσαν στην περιοχή χρησιμοποιούσαν κεραμικά σκεύη, κυνηγούσαν άγρια ζώα και μάζευαν σπόρους άγριων δημητριακών.

Καθώς η περιοχή άρχισε να ξηραίνεται οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν νομαδικό τρόπο ζωής και ασχολήθηκαν περισσότερο με την εκτροφή βοοειδών.
Τα κεραμικά σκεύη που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στην έρευνά τους προέρχονται από την βραχοσκεπή Τακαρκόρι στην οροσειρά Ακακούς της νοτιοδυτικής Λιβύης.

Καθώς επεξεργάζονταν κεραμικά θραύσματα από την περιοχή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά από τα σκεύη χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αυτό επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την εκτροφή βοοειδών στην περιοχή και τη σημασία του γάλακτος για τους προϊστορικούς λαούς.

http://siteseeing.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...