Η ιστορία ξεκινά κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄20...όπου τα τσιπουράδικα ήταν περιορισμένα και η παραγωγή μικρή σε ποσότητα.
Τότε καθιερώθηκε και το 25αρι με συνοδεία κάποιων μεζέδων, θαλασσινών κυρίως, όπως χταποδάκι, καραβίδες και άλλα πολλά.Η παράδοση λέει ότι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν τη συνήθεια του τσίπουρου με τους θαλασσινούς μεζέδες, καθώς είχαν βαρκάκια και ψάρευαν τέτοια είδη. Στην πορεία του χρόνου υπήρξε εξέλιξη και στην Παρασκευή του τσίπουρου, αλλά και στην ποικιλία των μεζέδων που το συνόδευαν.
Σήμερα κάθε 25αρι προϋποθέτει και διαφορετικό μεζέ μια ιεροτελεστία που διατηρήθηκε από εκείνα τα χρόνια. Το 25αρι είναι ένα μικρό μπουκάλι με τσίπουρο όσο ένα μικρό ποτήρι.Θεωρητικά κάθε ένας παραγγέλνει ένα 25αρι (όσες φορές αντέχει). Κάθε 25άρι συνοδεύεται με μεζέδες που προτείνει και φέρνει στο τραπέζι σας κάθε τσιπουράδικο.
Τα τσιπουράδικα πλέον βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης από τα πιο κεντρικά σημεία μέχρι και στα στενά δρομάκια. Κάποια διατηρούν ακόμη τη φυσιογνωμία εκείνης της εποχής. Αξίζει να τα επισκεφτείτε και να νιώσετε αυτή την ιδιαίτερη «αύρα» που αποπνέουν.
Μάθετε περισσότερα για την παράδοση των τσιπουράδικων από τα παρακάτω βίντεο...
travel-pelion.gr
Αληθινά Σενάρια", ΕΤ 3
http://kosmoskaipolitismos.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου