Οι υπέροχες θάλασσες με τα κρυστάλλινα ζεστά νερά και τις καθαρές αμμουδιές, οι αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί και τα πετρώματα, η ηρεμία του τοπίου, είναι σίγουρο ότι θα συναρπάσουν τον κάθε επισκέπτη της Λήμνου.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μύρινα με πληθυσμό 6.000 περίπου κατοίκους. Είναι χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής γραφικότητας οικισμό με λεύκες, πλατάνια, ευκάλυπτους, αρμυρίκια και τζιτζιφιές, που στεφανώνεται από ένα επιβλητικό κάστρο που δεσπόζει περήφανο πάνω από τους δύο γιαλούς της πόλης.
Τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια, τα κεραμοσκέπαστα σπίτια, τα παλιά αρχοντικά δημιουργούν ένα σκηνικό απαράμιλλης και πρωτόγονα ανεπιτήδευτης ομορφιάς, που δύσκολα συναντά κανείς σήμερα. Τα δεκάδες ψαροκάικα στο λιμάνι, οι μυρουδιές από τις ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και εκλεκτά ντόπια κρασιά, συνθέτουν μια εικόνα γαλήνης και παράλληλα ένα ηδονιστικό παράδεισο των αισθήσεων που δεν ξεχνιέται εύκολα.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο συνοικισμούς: Το "Τσας" και το "Ανδρώνι". Το όνομα "Τσας" είναι λέξη Ρωσική που σημαίνει σταθμός και διατηρείται από τα χρόνια στα οποία οι αδελφοί Ορλώφ είχαν πολιορκήσει τους Τούρκους στο Κάστρο της Μύρινας.
Για την ονομασία του συνοικισμού "Ανδρώνι", υπάρχουν δυο απόψεις. Η πρώτη στηρίζεται στο μύθο ότι οι Λημνιές έριξαν όλους τους άνδρες του νησιού, επειδή τις είχαν εγκαταλείψει λόγω της δυσοσμίας του σώματός τους, απ' το ακρωτήρι Πέτασσος. Έτσι αρχικά η περιοχή ονομάστηκε "Ανδρωφόνιον" και αργότερα "Ανδρώνιον" (Ανδρώνι). Κατά τη δεύτερη εκδοχή ο συνοικισμός έλαβε το όνομα του από τον Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο.
Στη Λήμνο μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή με πλοίο από το Λαύριο, την Καβάλα και τέλος τη Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια πλοίων από και προς τη Λήμνο εκτελούνται από την NEL LINES.
Στη Λήμνο θα συναντήσετε παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία σε λογικές τιμές ακόμα και την υψηλή περίοδο. Αν όμως ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στο νησί, καλό θα ήταν να το προγραμματίσετε όσο νωρίτερα γίνεται γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων.
Η Λήμνος μπορεί να είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αλλά με μήκος ακτών που φτάνει τα 260 χιλιόμετρα κατατάσσεται στην 4η θέση! Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει πολλές παραλίες και σίγουρα μία απ' αυτές θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας! Είτε επιθυμείτε μια ήσυχη και απομονωμένη παραλία, είτε αναζητάτε μια κοσμική με beach bar και δραστηριότητες, το σίγουρο είναι ότι θα την βρείτε... στη Λήμνο!
Βόρειες παραλίες: Ζεματάς (Παναγιά), Νεφτίνα (Κοντοπούλι), Μπουρνιάς (Βάρος), Κότσινας (Κότσινας), Άγιος Ερμόλαος (Ατσική), Γομάτι (Κατάλακκο)
Ανατολικές παραλίες: Κέρος (Καλλιόπη), Μακρύς Γιαλός (Καμίνια), Άγιος Ιωάννης (Καμίνια)
Νότιες παραλίες: Μικρό Φαναράκι (Μούδρος), Μεγάλο Φαναράκι (Μούδρος), Θάνος (Θάνος), Χαβούλι (Μούδρος), Εβγάτης ή Ζεματάς (Θάνος), Λουρί (Σκανδάλη)
Δυτικές παραλίες: Άγιος Ιωάννης (Κάσπακας), Αυλώνας (Μύρινα), Ρωμέικος Γιαλός (Μύρινα), Ρηχά Νερά (Μύρινα), Τούρκικο γιαλό (Μύρινα), Πλατύ (Πλατύ)
Εκτός από τις όμορφες παραλίες ΣΤΗ Λήμνο, τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά.
Αξίζει να επισκεφθείτε:
• Το αρχαιολογικό Μουσείο: Στο Ρωμέικο Γιαλό βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με πάρα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Το Μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
- Προϊστορικά ευρήματα στην Πολιόχνη
- Αρχαϊκά - ρωμαϊκά ευρήματα στο Καβείριο
- Γεωμετρικά - ελληνιστικά ευρήματα στην Ηφαιστία
- Προϊστορικά ευρήματα στο Κουκονήσι Ευρήματα σωστικών ανασκαφών στη Λήμνο.
• Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού με πάρα πολλά σκεύη, εικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε με χρήματα των Λημνιών καραβοκύρηδων στη θέση μιας παλιάς ξύλινης εκκλησίας, όπου απαγχονίστηκε το 1870 από τους Τούρκους ο Μητροπολίτης του νησιού Ιωακείμ.
• Το Εξωκκλήσι της Παναγιάς της Κακκαβιώτισας: Στην περιοχή του Θάνους βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς εξωκκλήσι της Παναγιάς της Κακκαβιώτισας, χωμένο μέσα σε βράχο.
• Η Ηφαιστεία: Υπήρξε η κυριότερη πόλη της Λήμνου στους Κλασικούς Χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια ακρόπολης και νεκροταφείο. Διατηρείται τμήμα ελληνο-ρωμαϊκού θεάτρου και θεμέλια σπιτιών της όψιμης αρχαιότητας.
• Το Καβείριο: Τρία χιλιόμετρα βόρεια της Ηφαιστείας (στη θέση Χλόη) ανακαλύφθηκαν τα ερείπια του ιερού των Καβείρων. Το Καβείριο είναι ίσως αρχαιότερο και από το ιερό των Καβείριων της Σαμοθράκης. Λόγω της ηφαιστειακής φύσης του νησιού αναπτύχθηκαν πολύ νωρίς χθόνιες λατρείες της Γης, του Ηφαίστου και των Καβείρων.
Τα ερείπια που βρέθηκαν εκεί χωρίζονται με ένα χαντάκι. Στη μια πλευρά υπάρχει ένα τελεστήριο ή αίθουσα μυήσεως, ένα ανάκτορο και μια στοά. Στην άλλη ένα μεγάλο τελεστήριο, με 12 δωρικές κολόνες στην πρόσοψή του. Πρόκειται για νεότερο οικοδόμημα, Ελληνιστικής Περιόδου.
• Η Πολιόχνη: Κάτω από το ακρωτήρι Βοροσκόπος βρίσκεται η προϊστορική Πολιόχνη, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους οχυρωμένους προϊστορικούς συνοικισμούς της Ελλάδας. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από τους Ιταλούς την περίοδο 1931-36. Θεωρείται ο αρχαιότερος νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου, η πιο παλιά πόλη της Ευρώπης.
•Το Κάστρο της Μύρινας: Είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.
• Το άγαλμα της Μαρούλας: Το 1478 ο Κότσινος (ή Κότσινας) πέρασε στην ιστορία όταν πολιορκήθηκε από το Σουλεϊμάν Πασά. Σύμφωνα με ένα θρύλο, που διαδόθηκε στη Δύση κυρίως από ένα ποίημα του 1669 του ιησουΐτη Dondini, το κάστρο σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στο θάρρος της Μαρούλας, η οποία, όταν ο πατέρας της σκότωθηκε, άδραξε το σπαθί του και όρμησε εμψυχώνοντας τους αμυνόμενους μαχητές που έλυσαν την πολιορκία...
Το νησί διαθέτει επίσης πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο…!
Φλαμίγκος: Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι τα φοινικόπτερα που βρίσκουν καταφύγιο στον μοναδικού φυσικού κάλλους υγροβιότοπο, που αποτελούν τρεις λίμνες, η Αλυκή, η Χορταρολίμνη και η Ασπρολίμνη στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην περιοχή κάθε χρόνο σταματούν πλήθος αποδημητικών πουλιών για να περάσουν το χειμώνα τους. Περίπου 5.000 Φλαμίγκος, κιρκινέζια, πέρδικες και άλλα αποδημητικά πουλιά, κάθε χρόνο, βρίσκουν καταφύγιο εκεί συνθέτοντας ένα σκηνικό που εντυπωσιάζει. Η παρατήρησή τους μπορεί να γίνει με κιάλια από το δρόμο που συνδέει το Κοντοπούλι με την Παναγιά.
Τα ελάφια: Μια άλλη ιδιαιτερότητα της πανίδας του νησιού είναι τα 80 περίπου ελάφια που ζουν στο χώρο του κάστρου. Ζουν από το 1970 στη Λήμνο και με τις αέρινες φιγούρες τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του κάστρου της πόλης. Η έλλειψη τροφής τα κάνει, κάποιες φορές, να βγαίνουν και να κατεβαίνουν μέσα στους κήπους της πόλης για να βρουν τροφή. Οι κάτοικοι τα αντιμετωπίζουν με αγάπη και κατανόηση καθώς έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της Μύρινας.
Καταρράκτες: Η Λήμνος λόγω της έλλειψης μεγάλων ορεινών όγκων δεν έχει πολλά επιφανειακά νερά. Στην περιοχή όμως του Άη Γιάννη στον Κάσπακα υπάρχει ένα εντυπωσιακό τοπίο με ορμητικά νερά που πέφτουν από ύψος 15 περίπου μέτρων. Παλιότερα υπήρχε εκεί ένας νερόμυλος. Η περιοχή ονομάζεται "Κρεμαστά Νερά". Η πτώση του νερού έχει διαμορφώσει στην περιοχή διάφορα πλατώματα με μικρές λιμνούλες όπου βρίσκουν καταφύγιο βατράχια, καβούρια, χελώνες αλλά και χέλια. Καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι η Άνοιξη.
Αμμοθίνες: Ένα μοναδικό και συνάμα συναρπαστικό στοιχείο του περιβάλλοντος της Λήμνου είναι οι θίνες, τις οποίες συναντά κανείς στα βορειοδυτικά του νησιού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Κατάλακκος. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση που οι ντόπιοι αποκαλούν "Παχιές Αμμουδιές". Η πρόσβαση σ' αυτή γίνεται μόνο με πεζοπορία από την παραλία Γομάτι με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό καθώς το δασάκι με τις αγριελιές διαδέχεται απότομα ένα τοπίο με αστιβιές, ασφόδελους και αμμοθίνες με ψιλή κοκκινωπή άμμο. Μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου.
Ανάγλυφο: Η έλλειψη δέντρων στη Λήμνο δεν της στερεί την ομορφιά. Αντίθετα οι συνεχείς καμπύλες του εδάφους σε συνδυασμό με το πράσινο των καλλιεργειών και τα ζεστά γήινα χρώματα δημιουργούν υπέροχες εικόνες που μοιάζουν με μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής. Την Άνοιξη τα χρώματα των αγριολούλουδων δημιουργούν οργιαστικές συνθέσεις ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα το καφέ, το φαιοπράσινο και το γκρι υπογραμμίζουν τη μοναχικότητα και δημιουργούν εικόνες άγριας ομορφιάς και πρωτόγονη συγκίνηση.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του δομημένου περιβάλλοντος είναι οι διάσπαρτες μάντρες καθώς και οι ανεμόμυλοι, που με τη βοήθεια της αιολικής ενέργειας άλεθαν παλιότερα τα παραγόμενα στο νησί σιτηρά. Επίσης τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα στο Ρωμέικο Γιαλό. Τέλος, σε όλα τα χωριά του νησιού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει γλυπτά απαράμιλλης ομορφιάς από τα επιδέξια χέρια των πετράδων του νησιού καμωμένα από τοπική πέτρα.
Ανεμόμυλοι: Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες οι ανεμόμυλοι ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του νησιού. Κάθε οικογένεια άλεθε σ' αυτούς το σιτάρι τους για να εξασφαλίσει το αλεύρι της χρονιάς και να φτιάξει μ’ αυτό παραδοσιακά εδέσματα όπως το φλομάρι, τον τραχανά, το πληγούρι και τις βαλάννες. Σήμερα παρά το ότι οι περισσότεροι ανεμόμυλοι δεν λειτουργούν δεν παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Λημνιακού τοπίου. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς σώζονται στους λόφους του Βάρους, του Ρωμανού και του Κοντιά.
Παρά το βραχώδες έδαφός της, η Λήμνος είναι εύφορο νησί με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως: σιτηρά, όσπρια, κρασί, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και θυμαρίσιο μέλι. Η φήμη για την ποιότητα των κρασιών της Λήμνου, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Προσεγμένοι αμπελώνες καλύπτουν 6.500 στρέμματα στο νησί, ενώ η μικρή στρεμματική απόδοση των 700 κιλών ανά στρέμμα εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και φυσικά του κρασιού της.
Η ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας παραμένει ο χρυσός καρπός εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών στο νησί. Ενδεικτικό της ποιότητας των κρασιών του νησιού είναι οι πολλές διακρίσεις που έχουν αποσπάσει κατά καιρούς.
Πασίγνωστα επίσης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα της, όπως το τυρί "σαλαμούρα" και το "καλαθάκι" (από το καλαμένιο καλαθάκι μέσα στο οποίο αφήνεται να ωριμάσει), όπως και τα φλουμάρια (ένα είδος τοπικής χυλόπιτας), τα παξιμάδια και τα γλυκά. Τέλος, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι και η αλιεία, με αποτέλεσμα να μην λείπει ποτέ από το νησί το φρέσκο ψάρι!
Πηγή
http://www.tampouloukia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου