ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

0 Ανταρκτική-η πιο κρύα κι έρημη περιοχή του πλανήτη

Η Ανταρκτική είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος στον πλανήτη Γη. Το μέγεθός της είναι σχεδόν το διπλάσιο από αυτό της Αυστραλίας.
 
 Περίπου το 98% της ηπείρου καλύπτεται από πάγου, του οποίου το πάχος είναι 1,6 χλμ. κατά μέσο όρο. Έχει περίπου το 90% του παγκόσμιου πάγου και ως εκ τούτου το 70% του γλυκού νερού όλου του πλανήτη. Αν έλιωνε όλος ο πάγος της Ανταρκτικής η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 60 μέτρα.
Φωτογραφία NASA
Είναι η πιο κρύα περιοχή της Γης. Η θερμοκρασία της (- 91° Κελσίου το 1957) είναι χαμηλότερη από τη θερμοκρασία της Αρκτικής. Έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύκτα.
Η βροχή είναι σχεδόν άγνωστη, αλλά οι χιονοθύελλες και οι ισχυροί άνεμοι πολύ συχνοί. Οι άνεμοι αυτοί ευεργετούν από την άποψη του σχηματισμού σταθερού πάγου στις ακτές και απομακρύνουν τα παγόβουνα. Λόγω της πολύ μικρής βροχόπτωσης (ετησίως μόνο 200 mm)  που επικρατεί θεωρείται η μεγαλύτερη έρημος της Γης. 
Φωτογραφία National Science Foundation
Κατοικείται κυρίως, στις ακτές της, από πιγκουίνους και φώκιες, αλλά και φάλαινες και θαλάσσια πουλιά. Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος γεννά τα αυγά του κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική και ο πιγκουίνος Adélie αναπαράγεται σε ακόμα νοτιότερες περιοχές της ηπείρου. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ίσως, στην Ανταρκτική δεν ζουν πολικές αρκούδες.
Φωτογραφία Fallschirmjäger
Φωτογραφία HamishM
Η υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής ονομάζεται Vinson Massif, έχει υψόμετρο 4.892 μέτρα και βρίσκεται στην οροσειρά Ellsworth Mountains. Έχει κι άλλα βουνά, τόσο στην κεντρική ήπειρο, όσο και στα τριγύρω νησιά. Στο νησί Ross βρίσκεται το ηφαίστειο Έρεβος, που είναι το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο.
Φωτογραφία aster_vinson_15nov03
Φωτογραφία Rita Willaert
Περισσότερες από 70 λίμνες βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από το στρώμα του πάγου. Η λίμνη Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από αυτές και βρίσκεται σε βάθος 3.700-4.100 μέτρων. Ο ποταμός Onyx είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ανταρκτική, έχει μήκος 40 χλμ. και ρέει μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Φωτογραφία HamishM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, το Β-15 βρίσκεται εδώ. Με μήκος 295 χλμ., πλάτος 37 χλμ. και επιφάνεια 11.000 τετρ. χλμ. είναι μεγαλύτερο από το νησί της Τζαμάικας. Η μάζα του εκτιμάται ότι είναι τρία δισεκατομμύρια τόνοι. 
Φωτογραφία Rita Willaert
Το 1947 ανακαλύφτηκε στην Ανατολική Ανταρκτική από αεροπλάνο μια απέραντη περιοχή χωρίς πάγους, η όαση Μπώνγκερ. Αυτή περιβάλλεται από βράχους και έχει τρεις μεγάλες λίμνες και είκοσι μικρότερες με γλυκό νερό. Σοβιετική αποστολή με τον καθηγητή Λιάλωφ εξερεύνησε το 1957 την όαση και βρήκε ότι έχει μήκος 60 χλμ. και πλάτος 20 χλμ.
Φωτογραφία Andrew Mandemaker
Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στην Ανταρκτική. Οι μόνοι άνθρωποι που μένουν εκεί είναι μέλη επιστημονικών ομάδων στους ερευνητικούς σταθμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι 1.000 άτομα το χειμώνα και 5.000 άτομα το καλοκαίρι.
Φωτογραφία HamishM
Κάθε χρόνο, επιστήμονες από 28 διαφορετικές χώρες κάνουν πειράματα στην ήπειρο αυτή, τόσα όσα δεν διεξάγονται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. 
Βιολόγοι, γεωλόγοι, ωκεανογράφοι, φυσικοί, αστρονόμοι, μετεωρολόγοι, όλοι βρίσκουν  την Ανταρκτική ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.
Φωτογραφία Agadez
Οι μετεωρίτες στην Ανταρκτική αποτελούν έναν σημαντικό τομέα μελέτης για τους επιστήμονες.  Οι περισσότεροι προέρχονται από αστεροειδείς, αλλά μερικοί μπορεί να έχουν προέλθει κι από άλλους πλανήτες. Οι πρώτοι μετεωρίτες βρέθηκαν το 1912. 
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πέσει εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Σε αντίθεση με μετεωρίτες που έχουν πέσει σε εύκρατες περιοχές του πλανήτη, οι μετεωρίτες της Ανταρκτικής είναι πολύ καλά διατηρημένοι.
Φωτογραφία NASA
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει και την Ανταρκτική, όπου έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας. Επίσης η "τρύπα του όζοντος" μεγαλώνει πάνω από την Ανταρκτική και καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο.
Φωτογραφία NASA
Μοναδικά και πανέμορφα οπτικά και μετεωρολογικά φαινόμενα εμφανίζονται στην απομονωμένη και αφιλόξενη αυτή ήπειρο.
Το νότιο σέλας, ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα  που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. 
Φωτογραφία Samuel Blanc
Φωτογραφία NASA
 Η "Σκόνη διαμαντιών", ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο σχηματίζεται ένα σύννεφο, κοντά στο έδαφος, που αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου. 
Τέλος το παρήλιο ή  sun dog, ένα συχνό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, στο οποίο λαμπερά σημεία φωτός εμφανίζονται δίπλα στον ήλιο.
Φωτογραφία Avenue
Αυτή είναι η Ανταρκτική: η πιο κρύα, η πιο έρημη, η πιο ξηρή, η πιο ανεμοδαρμένη, η πιο παγωμένη περιοχή του πλανήτη Γη.
Φωτογραφία Rita Willaert
Φωτογραφία Rita Willaert
Φωτογραφία Glenn Grant
Φωτογραφία Rita Willaert
Φωτογραφία Rita Willaert
Φωτογραφία Rita Willaert
Πηγές 1  2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...