Διάσημη για τον πασχαλινό «ρουκετοπόλεμο» και για τα μαστιχόδεντρά της, η Χίος έχει πολλές ακόμη ομορφιές και αξιοθέατα που εντυπωσιάζουν, τόσο τον επισκέπτη, όσο και τους κατοίκους της.
Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, με πληθυσμό που ζει τόσο στην πόλη και λιμάνι της Χίου, όσο και στα 64 χωριά του νησιού.
Στο κέντρο της ανατολικής πλευράς, με θέα τα μικρασιατικά παράλια, είναι χτισμένη η πόλη της Χίου, η Χώρα για τους ντόπιους, με 30.000 μόνιμους κατοίκους. Η ιστορία της πόλης ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και στην μακροχρόνια αυτή περίοδο, γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και δέχθηκε επιρροές από πολλούς κατακτητές. Πρόκειται μέχρι σήμερα, για το σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού, καθώς και για αξιόλογο πνευματικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο για όλο το Βόρειο Αιγαίο.
Η μοναδική μαστίχα
Το νότιο κομμάτι του νησιού χαρακτηρίζεται από τα φημισμένα τα μαστιχόδεντρα ή Σκίνους για τους ντόπιους, που καλλιεργούνται σε κοιλάδες αλλά και σε ορεινότερες περιοχές, αφού το πετρώδες έδαφος ευνοεί την ανάπτυξή τους.
Φωτογραφία: http://www.chioscity.gr |
Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο
Βόρεια της πόλης της Χίου, βρίσκεται ο Βροντάδος, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Εδώ κατοικούν οι περισσότεροι καπεταναίοι και ναυτικοί του νησιού κι εδώ τηρείται, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος όπως συνηθίζεται να λέγεται- που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.
Στο ρουκετοπόλεμο, οι δύο αντίπαλες ομάδες αντιπροσωπεύουν τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής και πετούν πάνω από 60.000 ρουκέτες στο καμπαναριό της αντίθετης εκκλησίας. Ο στόχος για τους Παναγούσους (ενορίτες της Παναγιάς της Ερειθιανής) είναι ο τρούλος και το Λιονταράκι του Αγίου Μάρκου (το έμβλημα του Αγίου Μάρκου στην αγιογραφία πάνω από την κεντρική πύλη του ναού) και ο στόχος των Αγιομαρκούσων (ενορίτες του Αγίου Μάρκου) είναι το ρολόι της Παναγιάς της Ερειθιανής.
Φωτογραφία: http://www.chioscity.gr |
Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον ρουκετοπόλεμο, λειτουργεί έκθεση αντικειμένων και φωτογραφιών, ενώ παράλληλα γίνονται και προβολές με θέμα το έθιμο και την πορεία του στον χρόνο, στο Δημοτικό Κατάστημα Βροντάδου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Νέα Τετάρτη.
Λίγα λόγια για το χρονικό του ρουκετοπόλεμου
Το Μεγάλο Σάββατο οι ομάδες που έχουν σχηματιστεί από πριν και έχουν συγκεκριμένα ονόματα, βρίσκονται σε εγρήγορση για τις τελευταίες ετοιμασίες, ενώ στηθεί οι βάσεις εκτόξευσης των ρουκετών και γίνονται δοκιμαστικές «βολές» για την ακρίβεια του στόχου. Επίσης, γίνονται τα αναμενόμενα «πειράγματα» μεταξύ των αντιπάλων ομάδων με αρκετό χιούμορ αλλά και προκλήσεις.
Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας, ξεκινούν οι «εχθροπραξίες». Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Θεία λειτουργία της Ανάστασης, σταματούν για να μπορέσουν να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες και με το άκουσμα του «Χριστός Ανέστη» πραγματοποιείται το αποκορύφωμα της μάχης.
Φωτογραφία: http://www.chioscity.gr |
Την Κυριακή του Πάσχα, οι συμμετέχοντες ελέγχουν τις απώλειές τους, κάνοντας αυτοψία ο ένας στην ενορία του άλλου, με έντονα πειράγματα για το ποιος είναι ο νικητής και χωρίς να υπάρχει σίγουρη απάντηση. Λέγεται μάλιστα ότι στον «πόλεμο» αυτόν, δεν υπάρχουν χαμένοι.
Ακολουθεί η «συμφιλίωση» των αντιπάλων και κλείνεται το νέο ραντεβού για την επόμενη χρονιά με θριαμβευτή την αγάπη και την φιλία.
Το παρακάτω απόφθεγμα είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί:
Εμείς κι αν πολεμήσαμε
κακία δεν θα μείνει
την άλλη μέρα της Λαμπρής
εκλείσαμε Ειρήνη
Περισσότερες πληροφορίες για το ρουκετοπόλεμο θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://www.chioscity.gr/images/stories/rouk.pdf .
Για τη διαμονή σας, το ταξίδι σας και άλλες πληροφορίες για τη Χίο, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://chioscity.gr/index.php/unknown-chios.html και http://www.chios.gr .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου