ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

0 Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη κατά εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των πενήντα ετών, η κύρια αιτία τυφλό­τητας είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία  (age-related macular degeneration, AMD) ή η απώλεια της κεντρικής όρασης. Περίπου δεκατρία εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και σχεδόν το 25% των ατόμων ηλικίας άνω των εξήντα πέντε ετών εμφανίζουν τουλάχιστον πρώιμα σημεία της πάθησης αυτής. Περί­που τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι τυφλώνονται κάθε χρόνο λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 50% του συνόλου των περιπτώ­σεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να αποφευχθούν με δύο απλά μέτρα: τη διακοπή του καπνίσματος και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Οι καπνιστές έχουν κατά 2,5 φορές περισ­σότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε σχέση με τους μη κα­πνιστές.
Επειδή τα μάτια σας εκτίθενται στο φως του ήλιου συνεχώς, οι ιστοί τους πρέπει να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών για να προ­λαμβάνονται οι βλάβες που προκαλούνται από το κυανό και το υπεριώ­δες φως. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι κίτρινες — σ’ αυτές οφεί­λουν το χρώμα τους τροφές όπως το καλαμπόκι. Οι δύο αυτές καροτίνες συγκεντρώνονται στην κηλίδα (macula), την πιο ευαίσθητη περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που μαζεύει το φως στο πίω μέρος του ματιού. Η λογική λέει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος που βρίσκονται εκεί. Ε, λοιπόν, υπάρχει. Οι καροτίνες αυτές σχηματίζουν εκεί ένα κι­τρινωπό ίζημα που απορροφά το κυανό φως, εμποδίζοντας το να δημι­ουργήσει καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες.
Που βρίσκονται 
Θα μπορούσα να παραθέσω στοιχεία αρκετά για να ονομαστεί ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας νόσος οφειλόμενη σε έλλειψη βιταμι­νών, όπως ακριβώς το σκορβούτο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η εκ­φύλιση της ωχράς κηλίδας χρειάζεται δεκαετίες για να εμφανιστεί. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύετε τα μάτια σας είναι να ακολουθεί­τε μια δίαιτα πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Η λουτεΐνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μακρόστενο λάχανο (kale) και το σπανάκι. Η ζεαξανθίνη απαντάται σε λιγότερη αφθονία στις τροφές, αλλά βρίσκεται στις κίτρι­νες τροφές, όπως το καλαμπόκι και οι πορτοκαλιές πιπεριές. Το σώμα σας μετατρέπει επίσης ένα μέρος της λουτεΐνης σε ζεαξανθίνη. Σύμφω­να με μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότε­ρες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη διέ­τρεχαν 43% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας απ’ όσους έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες των τροφών αυτών.
Αυτό που συνήθως παραλείπεται στις συζητήσεις των διατροφικών τρόπων πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι το γεγονός ότι οι κρόκοι των αυγών είναι η καλύτερη πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Συγκεκριμένα, οι κρόκοι των αυγών περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των καροτινών από κάθε άλλη τροφή.
 http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...