ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

0 Πρόσφατα ανακαλυφθέντα μυστηριώδη μόρια θα μπορούσαν να ψύξουν τον πλανήτη μας;


Ένα νέο αινιγματικό μόριο ανιχνεύτηκε στην ατμόσφαιρα της Γης που θα μπορούσε να παράγει ένα φαινόμενο ψύξης, ισχυρίζονται επιστήμονες. Όμως, παραμένει άγνωστο αν αυτό μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.
cnd-photo-foot-nanotech

Αυτές οι αόρατες οργανικές χημικές ουσίες, που περιέχουν δύο ελεύθερες ρίζες (Criegee intermediates ή biradicals), μπορούν να έχουν εν δυνάμει επαναστατικές επιπτώσεις στο κλίμα: επειδή αποτελούν ισχυρούς «οξειδωτές», δηλαδή παράγουν ταχύτατες χημικές αντιδράσεις οξείδωσης, όταν έλθουν σε επαφή με ρυπογόνες ουσίες, όπως τα διοξείδια του θείου και του αζώτου που παράγονται από τις καύσεις, έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο.

Τα μόρια αυτά μπορούν να μετατρέψουν τους πιο πάνω ρύπους σε ενώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό νεφών, βοηθώντας έτσι να προστατευτεί η Γη από τον ήλιο, ανέφεραν ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Μπρίστολ καθώς και των εργαστηρίων Sandia.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση πρέπει να περιοριστεί σε κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα, για να εμποδιστεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Αλλά κάποιες μέθοδοι για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η καλύτερη ενεργειακή απόδοση των συσκευών, δεν είναι παράγοντες που δρουν αρκετά γρήγορα.

Σε μια δημοσίευση, στο περιοδικό Science ερευνητές ανέφεραν ότι ανίχνευσαν το νέο μόρια, που ονομάζονται Criegee biradicals, χρησιμοποιώντας μια ισχυρή πηγή φωτός 100 εκατομμύρια φορές ισχυρότερη από τον ήλιο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας μια πηγή φωτός λέιζερ δημιούργησαν στο εργαστήριο τέτοιες ουσίες και διαπίστωσαν πειραματικά πόσο αστραπιαία αντιδρούν αυτά τα μόρια με μερικά από τα «αέρια του θερμοκηπίου».

Από αυτές τις αντιδράσεις που είναι τόσο γρήγορες, ώστε ως τώρα δεν είχε καταστεί δυνατό να γίνουν αντιληπτές από τους επιστήμονες, δημιουργούνται άλλες ουσίες και μικροσκοπικά σωματίδια, τα αερολύματα, τα οποία τελικά διευκολύνουν το σχηματισμό νεφών στον ουρανό.

"Βρήκαμε ότι το μόριο biradicals μπορούσε να οξειδώσει το διοξείδιο του θείου, το οποίο τελικά μετατρέπεται σε θειικό οξύ, και το οποίο είναι γνωστό ότι ψύχει," λέει ο Carl Percival, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και ειδικός στην ατμοσφαιρική χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πόσα μόρια θα πρέπει να σχηματιστούν για να υπάρχει ουσιαστική επίπτωση πάνω στην θερμοκρασία του πλανήτη και πώς πρέπει να ελέγχονται για την ασφάλεια της ατμόσφαιρας.

Τα αποτελέσματα, ως γνωστόν, του σχηματισμού των νεφών πάνω στο κλίμα δεν είναι ακόμη και πολύ κατανοητά.


Όταν έγινε έκρηξη στο Όρος Pinatubo στις Φιλιππίνες το 1991 απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου, το οποίο διαμόρφωσε έτσι μια αχλύ από θειικό οξύ στην ατμόσφαιρα. Εν συνεχεία, αυτό μείωσε το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που έφτανε στη γη κατά περίπου 10 τοις εκατό, οπότε έγινε μια μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου για πάνω από δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου που εγχέονται στην ατμόσφαιρα από μεγάλες εκρήξεις μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν ασθένειες των πνευμόνων, όξινη βροχή, και μείωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος της Γης.

"Τα μόρια biradicals δεν είναι μια μέθοδος γεω-μηχανικής," δήλωσε ο Percival, αναφερόμενος στους ριζικούς τρόπους για την ψύξη του πλανήτη, όπως είναι τα τεχνητά ηφαίστεια ή η λεύκανση των νεφών για να αντανακλούν προς τα πίσω περισσότερο φως από τον ήλιο.
Τα μόρια που εντοπίστηκαν από την ερευνητική ομάδα υπάρχουν στη φύση όταν το όζον αντιδρά με τα αλκένια, χημικές ενώσεις που ως επί το πλείστον απελευθερώνονται από τα φυτά.

Τα μόρια αυτά – που φαίνεται να δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα όταν το όζον αντιδρά με τα αλκένια (μορφή ακόρεστων υδρογονανθράκων) που παράγουν τα φυτά- είχαν προταθεί θεωρητικά το 1949 από τον Γερμανό χημικό Rudolf Criegee, από όπου πήραν και το όνομά τους,

«Τα φυτά ελευθερώνουν αυτές τις ενώσεις, φτιάνονται τα biradicals και καταλήγουν να κάνουν θειικό οξύ, οπότε στην πραγματικότητα το οικοσύστημα μπορεί να εξουδετερώσει το φαινόμενο υπερθέρμανσης του πλανήτη μας με την παραγωγή αυτών των αερολυμάτων», δήλωσε ο Percival.

Η μεγαλύτερη επίδραση ψύξης θα μπορούσε να είναι δυνητικά αισθητή σε περιοχές όπου υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις και των δύο αλκενίων και των ρύπων, οι οποίες επιτρέπουν να αντιδράσουν τα μόρια biradicals.

"Το αποτέλεσμα θα ήταν πραγματικά να ξεκινήσει μία παραγωγή τους σε θερμά σημεία όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη," δήλωσε ο Percival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...