ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

0 Θιβέτ: ίσως ο καλύτερος χειμερινός προορισμός της Ασίας

Οι φιλικοί και φιλόξενοι κάτοικοι, η μυστηριακή ατμόσφαιρα και μερικές βόλτες με… ποδήλατο γύρω από τη Λάσα, θα σας κρατήσουν ζεστούς το χειμώνα στο Θιβέτ, μια περιοχή άγριας ομορφιάς, χαμηλών θερμοκρασιών και βαθειάς κατάνυξης.


Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες πηγαίνουν στο Θιβέτ το καλοκαίρι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, η «καλοκαιρινή» Λάσα να κατακλύζεται από τουρίστες που παρατάσσονται μπροστά στα παλάτια και τα μοναστήρια. Ο χειμώνας λοιπόν μοιάζει να είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την μεγαλύτερη σε υψόμετρο περιοχή της γης, τη «στέγη του κόσμου», όπως λέγεται, ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα ( http://bit.ly/sxZfuh ).


Το Θιβέτ δεν είναι πια χώρα, αλλά ανήκει στην Κίνα από το 1950, μετά την κατάληψή του και την επακόλουθη συμφωνία των δεκαεπτά σημείων, που εδραίωσε την κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή. Από τη μία μεριά οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι η πρόοδος στο Θιβέτ εξασφαλίζει μία αναπτυσσόμενη και ελεύθερη κοινωνία με άξονες την οικονομική ανάπτυξη, τη νομική αναβάθμιση και τη χειραφέτηση των αγροτικών πληθυσμών και από την άλλη οι ισχυρισμοί αυτοί δεν γίνονται δεκτοί από την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ αλλά και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση διέπραξε γενοκτονία στο Θιβέτ. Πάντως, η επίσημη γραμμή της Κίνας κατηγοριοποιεί τους Θιβετιανούς ως μία από τις 56 αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και μέρος τους πολυεθνικού κινεζικού κράτους, αν και οι δυο πλευρές διαφωνούν αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο το Θιβέτ έγινε τμήμα της Κίνας, καθώς επίσης και το αν η ενσωμάτωση στην Κίνα είναι νόμιμη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το επικό ταξίδι με το τρένο από το Πεκίνο, τη Σαγκάη ή το Guangzhou ( http://bit.ly/treno_pekino_8ivet ) είναι ακόμη πιο... προκλητικό στη… χειμερινή χώρα των θαυμάτων, όπου το φως του ηλίου «ψεκάζει» χρυσό φως στο χιονισμένο θιβετιανό υψίπεδο και μοναχικά φορτηγά ταξιδεύουν στην παγωμένη τούνδρα, κάτω από τον μπλε ουρανό.
Έξω από το παράθυρο του άνετου τρένου, οι κτηνοτρόφοι, φορώντας χοντρά ρούχα που προφυλάσσουν από το κρύο, προσπαθούν να αποφύγουν το «μαστίγωμα» των κρύων ανέμων στους -40 βαθμούς C, ενώ μακριά από την ρύπανση της ανατολικής Κίνας, τα μεγάλα ποτάμια της Ανατολικής Ασίας παγώνουν, περιμένοντας την άνοιξη για να «κυλήσουν» προς νότια.

Περισσότερα από 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το θιβετιανό υψίπεδο είναι ένα από τα πιο απόκοσμα μέρη πάνω στη γη και όπως η Αρκτική και η Ανταρκτική, φαίνεται αδύνατο να κατοικηθεί.

Ακόμα και οι πιο κυνικοί εκπλήσσονται με την αντοχή των ντόπιων και την κινεζική και θιβετιανή ικανότητα για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής σε αυτές τις συνθήκες.
Χωρίς να χυθεί ούτε ένα φλιτζάνι τσαγιού, με ταχύτητες που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, το τρένο ταξιδεύει σε παγωμένα τοπία με άγρια άλογα και αντιλόπες, μεταφέροντας, εκτός από τουρίστες και εργάτες από τις παράκτιες επαρχίες που έχουν διευκολυνθεί ιδιαίτερα με το νέο μέσο μετακίνησης. Ακόμα και οι συνηθισμένοι σε χαμηλότερο υψόμετρο, μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στα 5.000 μέτρα, καθώς στα βαγόνια παρέχεται το απαραίτητο οξυγόνο.

Η μυθική και ιερή πόλη της Lhasa –χτισμένη τον 7o αιώνα- βρίσκεται στα 3.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μερικές φορές πάνω από τα σύννεφα και στις όχθες του ποταμού Κyichu.
Οι συνετοί ταξιδιώτες, περνούν την πρώτη τους ημέρα ή και δύο στο lobby του ξενοδοχείου ή στο δωμάτιό τους, βλέποντας από τα παράθυρα τον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο να αλληλεπιδρούν, προκειμένου να προσαρμοστούν στο επικίνδυνο υψόμετρο. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται γρήγορα με τον ήλιο και ο ουρανός το πρωί έχει ένα απίστευτο μπλε χρώμα, ενώ το απόγευμα τα σύννεφα φτάνουν υπερβολικά κοντά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος γίνεται πολύ καυτός και προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο το καλοκαίρι. Αντίθετα ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για περπάτημα ή ποδήλατο γύρω από τη Λάσα, με ελαφριά ενδυμασία.
Χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού, οι δρόμοι και η περιοχή γύρω από το ανάκτορο Potala ( http://whc.unesco.org/en/list/707 ), είναι σχεδόν αποκλειστικά δικοί σας και δε χρειάζεται να περιμένετε ουρές για να επισκεφτείτε τα μοναστήρια Drepung και Sera. Το Potala, με τη χρυσή στέγη, αποτελεί την καρδιά της Λάσα. Είναι η παραδοσιακή κατοικία του Δαλάι Λάμα, πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, χτισμένο στο Μαρπόρι (κόκκινο βουνό). Το σημερινό κτίσμα ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώνα.

Αν και οι νύχτες στη Λάσα συχνά απαιτούν βαριά ρούχα το χειμώνα, είναι εύκολο να παραμείνετε ζεστοί στα εστιατόρια και τα καφέ με τζάκια, όπου θα συναντήσετε νέους ντόπιους να περνούν την ώρα τους, δείχνοντας τελείως συμφιλιωμένοι με το κρύο και τις «άγριες» συνθήκες.
Σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας, υπάρχουν επίσης κινεζικής ιδιοκτησίας εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία, -ειδικά στην περιοχή Sun City- που την κάνουν να μοιάζει με άλλες, ακμάζουσες πόλεις της υπόλοιπης Κίνας, ενώ ολονύχτια clubs προσελκύουν τη νεολαία από τη Σαγκάη και το Πεκίνο.

Rappers ή ravers, οι νέοι του Θιβέτ ισχυρίζονται ότι τα… δυτικά ρούχα τους και η κινεζική τους εκπαίδευση είναι απλώς ένα «μανδύας» που καλύπτει τον Βούδα που έχουν μέσα τους. Η Λάσα εξακολουθεί να είναι μια πόλη χιλιάδων μοναχών, που αντέχουν το κρύο φορώντας μόνο τις σκούρες κόκκινες ρόμπες τους και σανδάλια. Στα μοναστήρια του Θιβέτ, τα οποία λειτουργούν επίσης ως βιβλιοθήκες και πινακοθήκες, πολλοί Κινέζοι επισκέπτες, όπως και οι Δυτικοί, γοητεύονται από τη μαγεία της Λάσα. Ο λαός του Θιβέτ έχει ενσωματώσει την θρησκεία στην καθημερινή του ζωή, γι’ αυτό και γύρω και μέσα σε ένα μοναστήρι μπορεί κανείς να παρατηρήσει την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Σας προτείνουμε το μοναστήρι Gamden, το υψηλότερο στον κόσμο, στα 4.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο οποίο θα φτάσετε μετά από ένα δύσκολο ταξίδι σε δύσβατους δρόμους.

Το εσωτερικό του είναι βαμμένο σε λαμπρά χρώματα του κόκκινου και του κίτρινου, ενώ οι στοχαστικοί ζωγραφίζουν με την παραδοσιακή τεχνική sand mandala, η οποία συμβολίζει την παροδικότητα της ζωής.

Πώς να πάτε και τι να προσέξετε
Οι ξένοι μπορούν να προμηθευτούν την υποχρεωτική άδεια ταξιδίου στο Θιβέτ, από πολλά γραφεία σε μεγάλες πόλεις της Κίνας. Αγοράστε εγκαίρως τα εισιτήρια για το τρένο, καθώς μπορεί να μη βρείτε ακριβώς τη μέρα που θέλετε να ταξιδέψετε.
Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασθένεια του υψομέτρου. Είναι σημαντικό να περάσετε την πρώτη νύχτα σας σε όχι περισσότερα από τα 2.400 μέτρα. Αυξήστε το υψόμετρο όπου παραμένετε, με ρυθμό, όχι περισσότερα από 300 μέτρα την ημέρα.

Ερχόμενοι από το Πεκίνο ή τη Σαγκάη, μείνετε στο Xining, Qinghai στα 2.200 μέτρα και κάντε ημερήσιες εκδρομές σε μοναστήρια σε όλο και υψηλότερα υψόμετρα, πριν πάρετε το τρένο για τη Λάσα, στα 3.700 μέτρα.

Μπορείτε επίσης να πάτε μέσω Dali, Yunnan, (υψόμετρο 2.000 μέτρα), Lijiang (2.400 μέτρα), και Zhongdian (3.200 μέτρα) πριν πάτε αεροπορικώς ή οδικώς στη Λάσα. Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πετούν απευθείας από παραθαλάσσιες περιοχές (π.χ. Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, ή Μπανγκόκ) προς τη Λάσα, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να αρρωστήσουν λόγω υψομέτρου και θα πρέπει να πετάξουν πίσω άμεσα, γι’ αυτό μην το ρισκάρετε.
Περάστε τις πρώτες ημέρες σας στη Λάσα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή διαβάζοντας στο lobby. Πίνετε τουλάχιστον τρία λίτρα νερό την ημέρα και προσέχετε την ηλίαση ακόμα και το χειμώνα.

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...