ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

0 Βαλκανικοί εορταστικοί προορισμοί για... μικρές τσέπες

Ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί, όμορφη φύση και οργανωμένα θέρετρα στις βαλκανικές χώρες, αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση χειμερινών διακοπών με εορταστική ατμόσφαιρα, την εποχή της οικονομικής κρίσης.


Οι βαλκανικές χώρες αποτελούν μια καλή εναλλακτική και οικονομική επιλογή, αντί των καθιερωμένων, «τσουχτερών» χειμερινών προορισμών στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Αν λοιπόν η… τσέπη σας έχει αρχίσει και αδειάζει, αλλά δε θέλετε να καταργήσετε και το χειμερινό σας ταξίδι εν όψει των Χριστουγέννων, προτιμήστε μία από τις παρακάτω ενδιαφέρουσες επιλογές, σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, που δε θα σας στοιχίσει ακριβά.
Πού αλλού μπορείτε να νιώσετε καλύτερα το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αν όχι σε χιονισμένα τοπία, ανάμεσα στα βουνά, δίπλα σε ρομαντικές λίμνες;


1. Brasov- Ρουμανία
Πλαισιωμένη από τις κορυφές των νοτίων Καρπαθίων, με γοτθική, μπαρόκ και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, καθώς και μια πληθώρα ιστορικά αξιοθέατα, η μεσαιωνική πόλη Brasov ( www.romaniatourism.com/brasov.html ) είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Ρουμανίας, σε υψόμετρο 1.030 μέτρων.

Μέσα σε ένα θαυμάσιο τοπίο σ’ ένα πλάτωμα στους πρόποδες του βουνού Postavarul ( http://bit.ly/v8RCqW ), μόνο 12 χλμ. από τη μεσαιωνική πόλη του Brasov, το θέρετρο Poiana Brasov, προσφέρει δυνατότητες για χαλάρωση και φυσικά για ενασχόληση με χειμερινά σπορ σε ένα χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλους τους βαθμούς δυσκολίας.

2. Mostar- Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η πόλη Mostar ( www.bhtourism.ba/eng/whattoseeanddo.wbsp?wbf_mjesto=;2; ) βρίσκεται στον ποταμό Neretva και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ( http://bit.ly/rS8BqE ). Η πόλη βομβαρδίστηκε όσο καμιά άλλη περιοχή της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας. Η παλιά πόλη του Mostar είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με την οθωμανικού στυλ γέφυρα Stari Most, να είναι το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της. Τα Χριστούγεννα μάλιστα, το σημείο αυτό είναι εντυπωσιακό όσο ποτέ.

Ένα σημαντικό τμήμα της πόλης έχει ανακατασκευαστεί και οι επισκέπτες θα εκπλαγούν βλέποντα αυτή την «πληγωμένη» από τον πόλεμο πόλη να ζωντανεύει ξανά. Παρόλα αυτά, παραμένουν πολλά ορατά σημάδια της ταραγμένης πρόσφατης ιστορίας της.

3. Travnik- Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984 και μετά τη δεκαετία του 1990, οι αλπικές εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν. Γύρω από το Σεράγεβο και το Travnik ( www.bhtourism.ba/eng/travnik.wbsp ) υπάρχουν βουνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Travnik ( http://bit.ly/tVElRF ) βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Lasva και συνορεύει με το βουνό Vlašić (ένα από τα ψηλότερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εξαιρετικό μέρος για σκι, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες) προς το βορρά και το βουνό Vilenica προς τα νότια. Πολλά οικοδομήματά του χρονολογούνται από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και έχουν επιβιώσει σε σχεδόν άριστη κατάσταση, όπως πολυάριθμα τζαμιά, ανατολίτικα σπίτια, δύο πύργοι ρολογιών και βρύσες. Η παλιά πόλη χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ το φρούριο του Τravnik ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό την εποχή της ακμής του και εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως το καλύτερα διατηρημένο φρούριο εκείνης της εποχής.

4. Zlatibor- Σερβία
Το Zlatibor ( www.serbia.travel/destinations/mountain-resorts/zlatibor/ ) είναι μια πανέμορφη ορεινή περιοχή της Σερβίας, στα δυτικά της χώρας ( http://bit.ly/v3RYTC ), περίπου 230 χλμ. από το Βελιγράδι. Με υψόμετρο 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει εντυπωσιακά τοπία και ένα μοναδικό κλίμα για όσους αναζητούν ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά και για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν χειμερινά σπορ, όπως το σκι και η πεζοπορία.

5. Kopaonik- Σερβία
Το Kopaonik ( www.serbia.travel/destinations/mountain-resorts/kopaonik/ ) είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Σερβίας. Εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά για 80 χλμ. ( http://bit.ly/s44KwN ). Έχει υποαλπικό κλίμα και είναι γνωστό ως «το Βουνό του Ήλιου», καθώς έχει περίπου 200 ηλιόλουστες μέρες κατά τη διάρκεια του έτους. Λόγω του πολύτιμου οικοσυστήματός του, το Kopaonik έγινε εθνικό πάρκο το 1981, το οποίο καλύπτει 118.100 στρέμματα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Σερβίας. Η ιστορική σημασία της περιοχής ως έδρα του μεσαιωνικού σερβικού κράτους, φαίνεται από τα απομεινάρια οχυρωμένων πόλεων (Zvečan, Koznik και Maglić), αλλά και τις εκκλησίες και τα μοναστήρια (Gradac, Pavlica, Studenica, Zica και Sopoćani).

Ένα ακόμη ελκυστικό χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι η αγροτική γοητεία του Kopaonik, με τις παραδοσιακές αχυρένιες καλύβες στις πλαγιές, όπου μπορείτε να ζεσταθείτε δίπλα στη φωτιά και να απολαύσετε «ζεστό κρασί» τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο. Στη Σερβία, διοργανώνονται επίσης βραδινά πάρτι μετά το σκι σε ένα από τα πιο σύγχρονα θέρετρα της Ανατολικής Ευρώπης ( www.eng.infokop.net/ ).
6. Bled- Σλοβενία
Η πόλη Bled ( www.slovenia.info/en/-ctg-kraji/Bled.htm?_ctg_kraji=2519&lng=2 ) στις ιουλιανές Άλπεις ( http://bit.ly/tXqyUG ), έχει όλα τα στοιχεία ενός κλασικού παραμυθιού: κάστρο στην κορυφή ενός λόφου, παγωμένες βουνοκορφές, μια σμαραγδένια λίμνη και ένα εντυπωσιακό καμπαναριό. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για τα Χριστούγεννα; Αυτή η πόλη των Άλπεων βρίσκεται στην άκρη ενός πυκνού δάσους (Triglav National Park- www.tnp.si/national_park ) με έναν όμορφο καταρράκτη. Η λίμνη Bled με το νησάκι με την παλιά μπαρόκ εκκλησία στη μέση, έχει φόντο το εντυπωσιακό βουνό και αποτελεί ένα εκπληκτικό σκηνικό. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα σύνορα με την Αυστρία. Κοντινότερη μεγάλη πόλη της Σλοβενίας είναι το Kranj που απέχει περίπου 28 χλμ., ενώ η Λιουμπλιάνα απέχει μόλις 55 χλμ.
7. Bohinj- Σλοβενία
Η λίμνη Bohinj ( www.bohinj.si/en ) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Triglav ( http://bit.ly/snCvce ) και έχει εντυπωσιακή θέα. Η περιοχή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν σκι στις πλαγιές Vogel και Kobla, στο βουνό Vitranc. Υπάρχουν 24 χωριά στην κοιλάδα Bohinj, όπου μπορείτε να μείνετε και να απολαύσετε τοπικές σπεσιαλιτέ και ποτό ( www.slovenia.info/en ).
8. Bansko- Βουλγαρία
Το Bansko ( www.visitbulgaria.net/en/bansko/bansko.html ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυσύχναστα ορεινά θέρετρα στη Βουλγαρία κατά τα τελευταία χρόνια και έχει εξελιχθεί στο καλύτερο και πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Είναι μια μικρή, ήσυχη πόλη με πολλά μικρά πολυτελή ξενοδοχεία και ξενώνες, στους πρόποδες του όρους Pirin, 160 χλμ. από τη Σόφια ( http://bit.ly/s8VSK1 ). Κάντε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια για να απολαύσετε την όμορφη φύση και επισκεφτείτε τη στολισμένη κεντρική πλατεία και το πάρκο της πόλης. Αν μείνετε αρκετές μέρες, περάστε στην άλλη πλευρά του ποταμού για να δείτε το πραγματικό - μη τουριστικό- Bansko.
9. Borovets- Βουλγαρία
Το Borovets ( www.borovets-bg.com/en ) είναι το παλαιότερο χειμερινό θέρετρο στη Βουλγαρία (από το 1896!), μέσα σε δάση κωνοφόρων στα υψηλότερα βουνά της Βαλκανικής χερσονήσου ( http://bit.ly/u428Q9 ). Είναι επίσης το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αλπικό θέρετρο στη χώρα. Σήμερα το Borovets έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωση και αναψυχή.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.balkanholidays.co.uk .
Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

 http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...