ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

0 Η ασπιρίνη συνδέεται με κίνδυνο απώλειας της όρασης

Οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με όσους δεν λαμβάνουν το δημοφιλές Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ), σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη η οποία περιελάμβανε στοιχεία και για τη χώρα μας. Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Opthalmology» δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνηπροκαλεί απώλεια της όρασης. Ωστόσο εγείρουν την ανησυχία ότι η ασπιρίνη πιθανώς επιδεινώνει τα συμπτώματα της εκφυλιστικής οφθαλμοπάθειας, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν καθημερινά το φάρμακο για αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.


Και έλληνες εθελοντές
Η νέα μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Ολλανδίας βασίστηκε σε στοιχεία σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής σχεδόν 4.700 ατόμων άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα στην ανάλυση περιελήφθησαν δεδομένα νορβηγών, εσθονών, βρετανών, γάλλων, ιταλών, ισπανών και ελλήνων ηλικιωμένων.

Από τους 839 εθελοντές που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, 36 έπασχαν από προχωρημένης μορφής «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – ήτοι περί τους 4 ανά 100 ηλικιωμένους που έπαιρναν ασπιρίνη.
Συγκριτικά, στην ομάδα εθελοντών που δεν λάμβανε ασπιρίνη, λιγότεροι από 2 ανά 100 εθελοντές έπασχαν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας της ίδιας μορφής.

Ξηρή και υγρή εκφύλιση
Σημειώνεται ότι η υγρή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία προκαλείται από διαρροή σε αιμοφόρα αγγεία του ματιού, οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης. Η ξηρή μορφή της πάθησης είναι πιο κοινή και λιγότερο σοβαρή, παρότι προκαλεί και αυτή προβλήματα στην όραση.
Οι δύο αυτές μορφές της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αποτελούν σε συνδυασμό κύριες αιτίες τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιστήμονες από την Ολλανδία ανακάλυψαν ότι η χρήση ασπιρίνης δεν συνδεόταν με την ξηρή μορφή της πάθησης, ούτε με τα πρώιμα στάδιά της.

Ανεξαρτήτως καρδιολογικών προβλημάτων
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πάουλους ντε Γιονγκ ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι επί μακρόν υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Όπως σημείωσε, η ομάδα του ανέλυσε με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, εάν η καρδιαγγειακή νόσος από την οποία έπασχαν οι ηλικιωμένοι της μελέτης μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Η ανάλυση έδειξε ότι οι χρήστες ασπιρίνης, ανεξαρτήτως των προβλημάτων στην καρδιά τους, αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο υγρής μορφής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με καρδιαγγειακό νόσημα τα οποία λαμβάνουν ασπιρίνη προκειμένου να αποφύγουν επιδείνωση της κατάστασής τους, τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των όποιων κινδύνων, τόνισε ο δρ ντε Γιονγκ. Και κατέληξε αναφέροντας ότι απαιτούνται τώρα μακροχρόνιες μελέτες που θα διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ χρήσης ασπιρίνης και όρασης.
http://www.trelokouneli.gr/2011/10/blog-post_5151.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...