ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

0 Η αγνωστη Βόρεια Εύβοια (Μέρος Β’)



Οι διαδρομές, οι δραστηριότητες, τα ιστορικά μνημεία και οι καλύτερες προτάσεις διαμονής

Διαδρομές

Η Βόρεια Εύβοια είναι το πιο δασωμένο κομμάτι του νησιού Εύβοια. Εκτός από το Καντήλι και τον Πυξαριά (τη βόρεια απόληξη της Δίρφυος) είναι τόπος χωρίς πολύ ψηλά βουνά. Το τοπίο, όμως, είναι σκεπασμένο από πυκνά πευκοδάση που συχνά φτάνουν ως την άκρη του γιαλού. Στις ανατολικές ακτές που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου, ελαιώνες ατελείωτοι σκεπάζουν τις ημιορεινές εκτάσεις κοντά στη θάλασσα, ενώ στους μεγάλους κάμπους της Ιστιαίας και του Αγιόκαμπου καλλιεργούνται πολλά κηπευτικά. Το οδικό δίκτυο είναι παλιό και οι δρόμοι στενοί με στροφές που κρύβουν, όμως, πανέμορφες εικόνες.


Η λίμνη στους καταρράκτες της Δρυμώνας
Λίμνη – Λιχάδα
Πολύ όμορφη διαδρομή που καταλήγει στη βορειοδυτική άκρη της Εύβοιας. Ο δρόμος ελίσσεται βόρεια από τη Λίμνη σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, περνάει από τις Ροβιές και τον πυκνό ελαιώνα τους και συνεχίζει με πολλές στροφές πάνω από τους γκρεμούς με καταπληκτική θέα στη θάλασσα ως τα Λουτρά Αιδηψού. Από εκεί συνεχίζετε ως την δημοφιλή παραλία του Αγίου Νικολάου. Ο δρόμος περνάει δίπλα από μεγάλους πευκώνες που φτάνουν στη θάλασσα και διασχίζει τον όρμο των Γιάλτρων που μοιάζει με λιμνοθάλασσα. Από τα Γιάλτρα ο δρόμος συνεχίζει παραλιακός στα Λουτρά Γιάλτρων, στο Γρεγολίμανο και ως τον Άγιο Γεώργιο, με το γεμάτο καΐκια λιμανάκι του. Από εκεί μπορείτε να ανέβετε ως τη Λιχάδα και τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπιτάκια της και να κατηφορίσετε ως το κάβο όπου τελειώνει ο δρόμος ακριβώς απέναντι από τα Λιχαδονήσια.

Πανοραμικά άποψη στο όρος Καντήλι
Photo: courtesy flckr.com

Αγία Άννα – Ροβιές
Από τις λιγότερο γνωστές διαδρομές της βόρειας Εύβοιας και από τις ομορφότερες, διασχίζει βουνά με θαυμάσια τοπία και ωραία χωριουδάκια. Από Αγία Άννα ακολουθείτε το δρόμο προς Κερασιά, ένα μικρό χωριό έξω από το οποίο έχει αποκαλυφθεί ένα μεγάλο απολιθωμένο δάσος, (που, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη επισκέψιμο). Από την Κερασιά κατηφορίζετε μέσα στους πευκώνες ως τη διασταύρωση για Κοκκινομηλιά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής, ήσυχο, πνιγμένο κυριολεκτικά στις καρυδιές, τις συκιές και τα πεύκα, χτισμένο στην απότομη πλαγιά με άφθονα  νερά ολόγυρα. Έχει αρκετά παλιά σπίτια και διατηρεί την παλιά ατμόσφαιρα του χωριού. Ακολουθείτε τη διαδρομή προς στους διάσημους καταρράκτες της Δρυμώνας και λίγο πιο κάτω θα φτάσετε στη μονή Οσίου Δαβίδ, τριγυρισμένη από πευκοδάση. Συνεχίζετε να κατηφορίζετε το πευκοφυτεμένο βουνό, απολαμβάνοντας τη θέα στο Βόρειο Ευβοϊκό, περνάτε από τα χωριά Καλαμούδι, Δαμιά και Παλαιοχώρι και βρίσκετε τον κεντρικό δρόμο έξω από τις Ροβιές,

Προκόπι – Πευκί
Είναι από τις ωραιότερες διαδρομές της Εύβοιας με πολλές στροφές αλλά και με απίθανες εικόνες. Βόρεια από το Προκόπι, κινείστε δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κηρέα με το περίφημο πλατανόδασος ως το Μαντούδι, όπου ανηφορίζετε περνώντας από τα χωριά Κήρινθος, Στροφυλιά και την Αγία Άννα που αγναντεύει τη θάλασσα από ψηλά. Μετά την Αγία Άννα οι στροφές πυκνώνουν και μπαινοβγαίνετε σε πευκοδάση, στα ξέφωτα των οποίων βλέπετε το Αιγαίο και τις βόρειες Σποράδες! Ο δρόμος περνάει από την Κοτσικιά και τα χωριά Ελληνικά, Βασιλικά και Αγριοβότανο μέχρι να φτάσει στις Γούβες, ένα από τα πιο παλιά χωριά της βόρειας Εύβοιας με αρκετά παλιά σπίτια ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο Πύργος του Δροσίνη. Από εδώ πολύ σύντομα φτάνετε στο Πευκί και τους πευκιάδες του!


Παλιό μεταλλευτικό εργοστάσιο στη Λίμνη
Photo: courtesy flckr.com 

Ιστορία - Πολιτισμός

Τα πολιτιστικά μνημεία εδώ ίσως να μην ανήκουν στο Hall of Fame του ελληνικού τουρισμού, έχουν όμως τη σημασία και την ιστορία τους ώστε να αξίζουν μια επίσκεψή σας.

Μονή Γαλατάκη
Ιστορικό μοναστήρι της Εύβοιας, χτισμένο σε μια θαυμάσια τοποθεσία στους πρόποδες του όρους Καντήλι ανάμεσα στα πεύκα και τη θάλασσα. Μοιάζει με φρούριο και ο πύργος της εντείνει αυτή την αίσθηση. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μονή είναι χτισμένη τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. O τριώροφος πύργος, στον οποίο παλαιότερα στεγαζόταν η βιβλιοθήκη και το ηγουμενείο, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρησιμοποιείται περιστασιακά ως ξενώνας. Η παλιά ανδρική μονή είναι σήμερα γυναικεία και οι πολλοί προσκυνητές της έρχονται μεταξύ άλλων να δουν και το δεξί χέρι του Αγίου Ανδρέα! Οι λίγες μοναχές προσπαθούν να διατηρήσουν νοικοκοκυρεμένη και ευπρεπισμένη την ιστορική μονή. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, τότε που οι μοναχές ήταν αρκετές, λειτουργούσε εδώ εργαστήριο υφαντικής. Αξίζει να ανάψετε ένα κερί στο καθολικό που είναι σταυροειδής τρίκοχος ναός με νάρθηκα.  Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κατασκευάστηκε από Λιμνιώτη μάστορα το 1837. Τοιχογραφίες δεν θα δείτε, γιατί  δυστυχώς οι περισσότερες  έχουν καταστραφεί και σοβαντιστεί. (Ώρες επισκέψεων: το καλοκαίρι 09:00-12:00 & 17:00-20:00 και το χειμώνα 08:00-12:00 & 14:00-17:00. τηλ. 22270 31489).

Πύργος Δροσίνη
Είναι ένα τούρκικο πυργόσπιτο στις Γούβες, διώροφο, με δύο κυλινδρικές πυργοειδείς προεκτάσεις, που δημιουργούν ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας σύνολο. Τον πύργο έχτισε την δεκαετία του 1810 ο Ιμπραήμ Αγάς των Γουβών. Μετά την απελευθέρωση ο πύργος συνδέθηκε με τον μεγάλο έλληνα λογοτέχνη και ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, καθώς ο παππούς του Κωνσταντίνος Πετροκόκκινος αγόρασε τον πύργο των Γουβών το 1831 και ο ποιητής έζησε τα νεανικά του χρόνια εδώ. Στον Πύργο θα δείτε μια μικρή αλλά αρκούντως ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή (ανοικτά το καλοκαίρι 9:00-13:00 και 17:00-21:00, και το χειμώνα σε συνεννόηση με το Δήμο Αρτεμισίου τηλ. 22260 40650). Στον πρώτο όροφο θα δείτε αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και μικροέπιπλα, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το γραφείο του ποιητή Δροσίνη, το καπέλο του και διάφορα αναμνηστικά, διακρίσεις για το έργο του κλπ. Στον δεύτερο όροφο είναι και ο καλός οντάς του πύργου, με πλήθος υφαντά και φλοκάτες. Η θέα από τα παράθυρά του στο πέλαγος είναι έξοχη.
Μουσείο απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς

Πύργος Ροβιών
Σπάνιο μνημείο της ιστορίας του χωριού. Κτίστηκε το 1256 από τον Γουλιέλμο Β΄ τον Βιλλεαρδουίνο ως κατοικία και για την προστασία του. Όταν ο Μωάμεθ Β’ το 1470 κατέστρεψε σχεδόν όλους τους πύργους της Εύβοιας, αυτός σώθηκε γιατί είχε γίνει κατοικία ενός Τούρκου αγά. Μοιάζει με τους πύργους της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, είναι τετράγωνος και με μικρά ανοίγματα και επάλξεις. Μετά το 1833 αγοράστηκε από τον Χαλκιδαίο Απόστολο Δούμα, οι απόγονοι του οποίου είναι και σήμερα οι ιδιοκτήτες του. Στον πύργο έμενε η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, αδελφή του ήρωα Πύλου Μελά και έστελνε ρούχα και χρήματα στους Έλληνες στρατιώτες. Επίσης εδώ στεγάστηκαν χήρες και ορφανά του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Μεταλλευτικά μνημεία Λίμνης
Βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή γύρω από το όμορφο παραλιακό χωριουδάκι και είναι ότι απέμεινε από τα χρόνια που εξορυσσόταν εδώ λευκόλιθος. Το 1895 Γερμανοί και Ελβετοί έστησαν στην περιοχή Κατούνια κοντά στη Λίμνη μια μεγάλη επιχείρηση λευκόλιθου και εγκατέστησαν ατμοκίνητο σιδηρόδρομο για να μεταφέρουν στην παραλία τον λευκόλιθο από τα βουνά. Επίσης κατασκεύασαν γραφεία και κατοικίες των διευθυντών και των εργατών, αποθήκες, σκάλες φόρτωσης και μεγάλους φούρνους για να ψήνουν τον λευκόλιθο. Στα Κατούνια (στο δρόμο προς Μονή Γαλατάκη) θα δείτε τα περισσότερα από αυτά τα βιομηχανικά μνημεία. Κάποια έχουν αγοραστεί και αποτελούν πλέον τμήμα ξενοδοχειακού συγκροτήματος και άλλα έχουν γίνει ιδιωτικές κατοικίες. Αν θέλετε περισσότερα, μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό πάνω από τη λίμνη (τον Κάκαβο). Εκεί στις τρύπες που άφησαν πίσω τους οι εξορύξεις έχουν σχηματιστεί εντυπωσιακές «λίμνες».

Άγιος Ιωάννης Ρώσος
Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν εδώ από την Εύβοια αλλά και από όλη την Ελλάδα στις 27 Μαΐου, όταν γιορτάζει ο «άγιος». Χιλιάδες προσκυνητές, επίσης, έρχονται εδώ όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν τη χάρη του. Στον επιβλητικό ναό του χωριού βρίσκεται το σκήνωμα του οσίου Ιωάννη του Ρώσου, το οποίο έφεραν εδώ οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Καππαδοκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο ναός άνοιξε το 1951 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1969. Ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ελλάδας και τιμάται από όλους τους πρόσφυγες. Εξάλλου τη μνήμη του Οσίου στην Καππαδοκία τη τιμούσαν οι Έλληνες και τη σέβονταν οι Τούρκοι.

Ο Ταύρος Ωρεών

Ο ενετικός πύργος στις Ροβιές
Μονή Αγίου Γεωργίου στα Ήλια
Το σημείο όπου βρίσκεται είναι πολύ όμορφο, και η θέα στη θάλασσα από ψηλά συναρπαστική. Η παράδοση λέει ότι η μονή είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια ναού του Φοίβου Σελινούντιου Απόλλωνα, του θεού του Ήλιου και του Φωτός, εξ ου και Ήλια η περιοχή. Υπήρξε ανδρικό κοινόβιο μέχρι το 1970, οπότε και μετατράπηκε σε γυναικείο. Το 1985, στο έρημο και εγκαταλειμμένο μοναστήρι εγκαταστάθηκε η ηγουμένη Πελαγία και η συνοδεία της και το ανακαίνισε. Αξίζει να δείτε την υπόγεια θολωτή κατακόμβη όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ονομάζεται και «Εύρεση» γιατί εκεί σύμφωνα με την κτητορική παράδοση βρέθηκε η εικόνα του Αγίου. Στο καθολικό, που αγιογραφήθηκε το 1727, υπάρχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο με  δεσποτικές εικόνες  που είναι έργα σημαντικής τέχνης.

Μονή Οσίου Δαβίδ
Είναι δημοφιλές προσκύνημα της βόρειας Εύβοιας, η λάμψη του οποίου σχετίζεται με την ιδιαίτερη πνευματική δράση του πατέρα Ιάκωβου Τσαλίκη, παλιού ηγούμενου στη μονή (πέθανε το 1991). Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1540 από τον όσιο Δαυίδ και με τα χρόνια έγινε πολύ πλούσιο και ισχυρό.  Χρηματοδότησε, μάλιστα, την επανάσταση στην Εύβοια μέσω του οπλαρχηγού Αγγελή Γοβιού  (σώζεται το δανειστήριο έγγραφο στη μονή). Το καθολικό μετά από πολλές καταστροφές ξανακτίστηκε το 1877, ενώ το υπόγειο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων σώθηκε από την πυρπόληση της μονής το 1824 από τους Τούρκους και διατηρεί στο εσωτερικό του αξιόλογες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Σήμερα στη μονή ζουν 17 μοναχοί. (Είναι ανοιχτή από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου καθημερινά, τηλ. 22270 71297).
Μουσείο Ναυτίλος
Λαογραφικό μουσείο Λίμνης
Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Λίμνης στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο του 1880, δωρεά της τελευταίας απογόνου της οικογένειας Φλώκου-Ευαγγελινού. Είναι ένα αυθεντικό λιμνιώτικο αρχοντικό της εποχής που άκμαζε η ναυτιλία. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Λίμνης, με διάφορα αγγεία, μια νομισματική συλλογή και ρωμαϊκά μωσαϊκά. Ένα από τα πιο αξιόλογα εκθέματα είναι μία τράπεζα προσφορών της βυζαντινής περιόδου. Στο μουσείο φιλοξενούνται επίσης τμήματα μωσαϊκού διακόσμου από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ στο ισόγειο φυλάσσονται τα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της Λίμνης. Τα διάφορα κειμήλια συγκεντρώθηκαν από προσφορές των ντόπιων και ξεπερνούν τα 2.500 (ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι μια γραφομηχανή του Λιμνιώτη στην καταγωγή Νίκου Τσιφόρου). (Ανοικτό καθημερινά 09:00-14:00, τηλ.: 22270 31335).

Αιδηψός
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας
Η δημιουργία του μουσείου ξεκίνησε τυχαία όταν τον 1956 ένας κυνηγός της περιοχής σκότωσε και ταρίχευσε ένα αποδημητικό πουλί. Στεγάζεται στο μεγάλο κτίριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας (βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της πόλης, προς Πευκί) από το 2002. Το μουσείο του κυνηγετικού συλλόγου περιλαμβάνει πολλά ταριχευμένα εκθέματα, μεταξύ των οποίων ένα πολύ μεγάλο αριθμό πουλιών (που ζουν ή περνούν από τους υγρότοπους της περιοχής, όπως κύκνοι, τσικνιάδες, αγριόπαπιες, πελαργοί, αβοκέτες κ.λπ.), αρκετά θηλαστικά και ερπετά – πολλά από τα οποία είναι φερμένα από τροπικούς προορισμούς του εξωτερικού. Επίσης, συλλογές απολιθωμάτων, πετρωμάτων εντόμων, κοχυλιών. (Ανοικτό κάθε μέρα εκτός Κυριακής, 09:00-13:00, τηλ.: 22260 52224)

Photo: courtesy flckr.com    
Μουσείο «Ναυτίλος»
Είναι μια πολύ μεγάλη και άψογα παρουσιασμένη έκθεση κοχυλιών και βρίσκεται λίγο πριν το παραλιακό χωριουδάκι Αγιόκαμπος.
Τα περίπου 3.000 εκθέματα προέρχονται από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και άλλες θάλασσες του κόσμου. Είναι τοποθετημένα σε 28 καλοφωτισμένες βιτρίνες. Παρατηρήστε ιδιαίτερα τους ναυτίλους, το «ισοκάρδιο», από το οποίο εμπνεύστηκαν το μοτίβο του ιωνικού κιονόκρανου και το «καμέο» από το οποίο οι Ιταλοί φτιάχνουν τις ομώνυμες κομψότατες καρφίτσες. Στο μουσείο εκτίθενται και λίγα πετρώματα ενώ λειτουργεί και μικρό πωλητήριο με αναμνηστικά φτιαγμένα από κοχύλια.
(Ανοιχτό 10:00-14:00, 18:00-20.30 το καλοκαίρι και το χειμώνα 10:00-14:00 κάθε μέρα. Τηλ: 22260 31662, 6972406477).
Ιαματικές πηγές στην Αιδηψό

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και αγροτικής ζωής Αγίας Άννας
Το μουσείο είναι δημιουργία του Δημήτριου Σέττα και βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, κρυμμένο μέσα στα στενά δρομάκια. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του Στραφιώτη, παλιού ρητινέμπορου του χωριού, ο οποίος αφού ίδρυσε το 1974 το Σύνδεσμο Ευβοέων «ο Νηλέας», αργότερα προχώρησε στην ίδρυση και του μουσείου. Στο παλαιό αρχοντικό θα δείτε πλήθος εκθεμάτων απ' όλη τη Βόρεια Εύβοια, όπως πινακωτές, καζάνια, κάδους από κορμό πλάτανου, γεωργικά εργαλεία κάθε είδους, μια μεγάλη συλλογή από κουδούνες κτηνοτρόφων, κυψέλες, υφαντά, παλιές φορεσιές (ξεχωρίζουν οι πολύχρωμοι ποδόγυροι της Αγίας Άννας) και πολλές μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με σχετικά θέματα.

Μουσείο απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς
Παρουσιάζει τα πολλά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στα δάση γύρω από την Κερασιά. Τα ευρήματα προέρχονται από προϊστορικά θηλαστικά της περιοχής. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται χαυλιόδοντες από μαστόδοντα, απολιθώματα από καμηλοπαρδάλεις, βοοειδή, χοίρους, κερατοθήρια, ακεραθήρια, αγκυλοθήρια, ιππάρια, αίλουρους και ύαινες. Εκτίθενται επίσης θαλάσσια ασπόνδυλα, και πετρώματα από την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα πρώτα απολιθώματα – κρανίο ρινόκερου, χαυλιόδοντας προβοσκιδωτού, ιππάρια, αιλουροειδή και ύαινες – ανακαλύφθηκαν το 1993 από την ομάδα του καθηγητή παλαιοντολογίας Γεώργιου Θεοδώρου (ο οποίος ως σήμερα συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή).

Το Οινοποιείο Βρυνιώτη και ο αμπελώνας του
Οινογνωσία στο Οινοποιείο Βρυνιώτη
Το οινοποιείο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, 15 χιλιόμετρα από την Αιδηψό, στα Γιάλτρα Αιδηψού. Η οικογενειακή οινοποιία VRINIOTI ιδρύθηκε το 2002, αλλά η σχέση με το αμπέλι και το κρασί κρατάει από παλιά, από την εποχή που οι πρόγονοι του Κωνσταντίνου Βρυνιώτη άρχισαν να φυτεύουν αμπέλια στην περιοχή και έχτισαν το παλαιό πέτρινο πατητήρι-οινοποιείο. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας των 45 στρεμμάτων βρίσκεται κατανεμημένος στα Γιάλτρα Αιδηψού και στο Όρος Τελέθριο στη Β. Εύβοια  και καλλιεργείται με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας. Είναι φυτεμένος με τις ποικιλίες Syrah, Βραδυανό, Ροδίτης, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά. Το Βραδυανό είναι παλαιά και υπό εξαφάνιση ερυθρή ποικιλία της Εύβοιας, την οποία η VRINIOTI WINES προσπαθεί να την αναβιώσει. Η περιήγηση στο οινοποιείο ξεκινάει με μια σύντομη ξενάγηση και ενημέρωση για την παραγωγική διαδικασία και καταλήγει στο χώρο γευσιγνωσίας όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα του οινοποιείου («Ίαμα» ροζέ-ερυθρό-λευκό, «Μεθέα» ερυθρό-λευκό, «Βρυνιώτης Ασσύρτικο»). Πληροφορίες: 22260-32429.

Insider’s tips

1…Το κρυμμένο διαμαντάκι στο Προκόπι είναι το καφέ γαλακτοπωλείο «Χρυσαυγή» όπου ο κυρ Σταύρος και κυρά Θαλάσσω Σισμάνογλου σερβίρουν από το 1958 εδώ κάτω από τις κληματαριές και στα μικρά μαρμάρινα τραπεζάκια ρυζόγαλα, γαλακτομπούρεκα, βανίλια, μπακλαβάδες (σήμερα θα σας εξυπηρετήσουν νέα παιδιά καθώς τα δύο γεροντάκια ξεκουράζονται στο σπιτάκι ακριβώς από κάτω).

2… Στην ανατολική άκρη του παραλιακού πεζόδρομου στους Ωρεούς, δίπλα στον ωραίο κήπο με τα πεύκα και τους φοίνικες θα δείτε μέσα σε ένα γυάλινο στέγαστρο τον περίφημο κολοσσικό ταύρο των Ωρεών, ένα από τα καλύτερα απομεινάρια της αρχαίας ιστορίας της πόλης. Χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή και ανακαλύφθηκε το 1965 στην παραλία.

3… Στην Ιστιαία σώζονται μερικές παλιές εκκλησίες, όπως η Αγία Παρασκευή στην κεντρική πλατεία ενώ στον Πάνω Πλάτανο ο Άγιος Νικόλαος και οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος. Ο Άγιος Νικόλαος μάλιστα διατηρεί ενδιαφέροντα δείγματα μεταβυζαντινών τοιχογραφιών. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και παλαιότερα ήταν ο κοιμητηριακός ναός της πόλης.

Διαμονή

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υποδομές, το ξενοδοχειακό τοπίο έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές μονάδες για κάθε γούστο και budget. Εμείς επιλέξαμε τις τρεις αγαπημένες μας.

Thermae Sylla Spa Wellness Hotel


Ένας παράδεισος χαλάρωσης και απόλαυσης σάς περιμένει σ’ ένα λαμπερό νεοκλασικό κτίριο του 1896 που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αιδηψού. Το ξενοδοχείο διασώζει το όνομα του στρατηγού ο οποίος δημιούργησε τη ρωμαϊκή εποχή τις πρώτες θέρμες εδώ επειδή υπέφερε από ποδάγρα! Σήμερα, το υπερσύγχρονο σπα που έχει βραβευτεί ως ένα από τα 10 καλύτερα στον κόσμο συνδυάζεται με πέντε αστέρων διαμονή και παροχές κάνοντας την διαφυγή σας από τα καθημερινά ζόρια από όνειρο, πραγματικότητα!



Papades Village

Αν ψάχνετε κάτι πιο εναλλακτικό για τις διακοπές σας ή για ένα Σαββατοκύριακο δίπλα στην φύση και σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα ξύλινα κουκλίστικα σαλέ του Papades Village θα σας ενθουσιάσουν. Ισορροπημένη δοσολογία περιπέτειας και άνεσης με πολλές sport and leisure παροχές για μικρούς και μεγάλους. Στα plus τα παραδοσιακά αγνά εδέσματα που σερβίρονται στο εστιατόριο.

http://www.thea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...