ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

0 Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας

Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της ΓροιλανδίαςΕικόνες πριν και μετά την αποκόλληση των πάγων.
Όταν τον περασμένο Αύγουστο ένας από τους δύο μεγαλύτερους παγετώνες της Γροιλανδίας διερράγη , οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα ιδιαιτέρα σημαντικό γεγονός. Κομμάτια πάγου και ένα τεράστιο παγόβουνο είχαν αποκολληθεί από τον παγετώνα, που φέρει την ονομασία Petermann, γεγονός που ορισμένοι συνέδεσαν με την υπερθέρμανση της Γης. Μάλιστα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ήταν η μεγαλύτερη αποκόλληση που είχε σημειωθεί στην Αρκτική τα τελευταία 50 χρόνια.
Μέχρι πρόσφατα, οι μοναδικές εικόνες που είχαμε από τον παγετώνα μετά την αποκόλληση, προέρχονταν από δορυφορικές φωτογραφίες. Ωστόσο, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες εδάφους, που τράβηξε ο επιστήμονας Alan Hubbard ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την περιοχή. Μάλιστα, φρόντισε να πάρε εικόνες από σημεία όπου είχαν φωτογραφηθεί και στο παρελθόν ώστε η σύγκριση να μπορεί να είναι άμεση.
Ο Alan Hubbard δήλωσε χαρακτηριστικά «Παρόλο που μπορούσα να φανταστώ τι θα έβλεπα αναφορικά με την έκταση των πάγων που αποκολλήθηκαν, από τις δορυφορικές εικόνες, βρέθηκα εντελώς απροετοίμαστος για την έκταση της αποκόλλησης». «Έμεινα άφωνος», συμπλήρωσε.
Ο Jason Box, που είχε τραβήξει τις φωτογραφίες το 2009 από τις ίδιες περιοχές, σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2010, όταν και συνέβη η αποκόλληση, ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γροιλανδία, τη στιγμή μάλιστα που αρχεία για τη θερμοκρασία της περιοχής κρατούνται από το 1873.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες του 2009 καθώς και οι σημερινές, από τις ίδιες περιοχές του παγετώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος του γκρεμού στην άκρη του παγετώνα είναι τρεις φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ.


Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας
Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας
Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας
Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας
Ο «τραυματισμένος» παγετώνας της Γροιλανδίας

http://obelix7.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...