ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

0 Καλλονή - το πιο γραφικό χωριό του νομού Γρεβενών

Πηγή φωτογραφίας
 Η Καλλονή ή Λούντζι είναι ίσως το πιο γραφικό και από τα ομορφότερα ορεινά χωριά του Δήμου και του Νομού Γρεβενών γενικότερα.

Χτισμένη σε υψόμετρο 980 μ., στην κορυφή του βουνού Ογλάςβρίσκεται 29 χλμ βορειοδυτικά των Γρεβενών. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας είναι πνιγμένο στο πράσινο.


Η εξειδίκευση των μαστόρων (κουδαρίτες) στην πέτρα δίνει στο χωριό ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό «χρώμα». Τα σπίτια είναι όλα παραδοσιακά και πέτρινα, ενώ οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι. 

Μέσα στο χωριό ξεχωρίζει η εκπληκτικής ομορφιάς πετρόχτιστη βρύση και η κεντρική πλατεία. 


Ο οικισμός πρωτοδημιουργήθηκε στα 1690, ενώ επισήμως αναφέρεται στα αρχεία της Ιεράς Μονής Ζάρδοβα στα 1797. Θεωρούνταν κεφαλοχώρι, ενώ εκεί, το 1908, ιδρύθηκε ένας από τους παλαιότερους συλλόγους γυναικών.

Απελευθερώθηκε το 1912-13 από τους Τούρκους και μετονομάστηκε σε Καλλονή το 1926. 

Στην πηγή «Αγιονέρι» του ναού της Παναγιάς πιστεύεται ότι το νερό είναι αγιασμένο και θαυματουργό. 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1864) έχει όμορφες εικόνες και τοιχογραφίες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία (19/7) και ανήμερα (20/7) γίνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακό τρόπο (ορχήστρα με χάλκινα όργανα). 
Το πρωί μετά τον εκκλησιασμό στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ακολουθεί γεύμα προσφορά της εκκλησίας και χορός στο προαύλιο.


Στις αρχές Αυγούστου οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά, τα οποία σερβίρουν στην πλατεία. 
Κατόπιν στήνεται χορός όπου συμμετέχει το γυναικείο συγκρότημα του χωριού υπό τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. 


Πηγή
http://aksioperierga.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...