Η μπάλα της οικονομικής κρίσης δεν έχει παρασύρει μόνο την χώρα μας. Όλος ο πλανήτης βλέπει τα οικονομικά του να επιδεινώνονται. Όσοι όμως δεν νιώθουν την ίδια επιδείνωση στην όρεξή τους για ταξίδια, πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις επιλογές τους με βάση τα νέα δεδομένα. Αυτό κάνει ο Lonely Planet, που προτείνει προορισμούς αλλά και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσετε σε αυτούς για να κάνετε περικοπές στα έξοδα αλλά όχι στην ταξιδιωτική διάθεση και στον πολιτισμικό χαρακτήρα των εξερευνήσεών σας. Ακολουθούν μερικές από τις πιο οικονομικές (σ)τάσεις για το έτος που διανύουμε:
Μπανγκλαντές
Η «μικρή υποήπειρος» της Νότιας Ασίας αποτελεί ίσως το φθηνότερο μέρος για να πάτε αυτή την στιγμή. Το κάθε σας γεύμα εκεί θα σας στοιχίσει λιγότερο από ένα ευρώ, ένα δωμάτιο σε μεσαίας κατηγορίας κατάλυμα λιγότερα από 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ η πρώτη θέση σε κρουαζιέρα 27 ωρών με ποταμόπλοιο ανάμεσα στις πόλεις της χώρας στοιχίζει περί τα 11 ευρώ. Το μόνο ακριβό αξιοθέατο είναι το περίφημο εθνικό πάρκο Sunderbans, η ξενάγηση στο οποίο περιλαμβάνει «σαφάρι» παρατήρησης τίγρεων και στοιχίζει περίπου 100 ευρώ. Ο πιο οικονομικός τρόπος για να φτάσετε στην πρωτεύουσα Dhaka είναι με πτήση μέσω Qatar με την ομώνυμη αεροπορική εταιρία, με ναύλα της τάξης των 653 ευρώ. Δεν είναι και το οικονομικότερο εισιτήριο, ωστόσο ο λογαριασμός εξισορροπείται λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων εξόδων διαμονής και φυσικά λόγω της ξεχωριστής πολιτισμικής εμπειρίας μιας χώρας που σπάνια θα συναντήσετε στα τουριστικά charts.
Το φθηνό Παρίσι
Η γαλλική πρωτεύουσα δεν φημίζεται για τον low budget χαρακτήρα της. Αντίθετα, συχνά θεωρείται ένας από τους πιο τσιμπημένους προορισμούς, ιδιαίτερα όσον αφορά την κουζίνα της και τα ακριβά μπιστρό υψηλής γαστρονομίας. Η νέα «φόρμουλα» οικονομίας, σύμφωνα με τον Lonely Planet είναι η εξής: Μπαίνετε σε έναν φούρνο –τα γνωστά και ελκυστικά boulangerie του Παρισιού- και αγοράζετε μια φρεσκοψημένη λαχταριστή μπαγκέτα με λιγότερο από ένα ευρώ. Συνεχίζετε σε μία «fromagerie» από όπου θα προμηθευτείτε ένα μεγάλο κομμάτι τυριού. Αγοράζετε, τέλος ένα μπουκάλι απλό λευκό γαλλικό κρασί και κάθεστε με την παρέα σας σε ένα όμορφο πάρκο, όπως αυτό απέναντι από την Παναγία των Παρισίων στις όχθες του Σηκουάνα και απολαμβάνετε μια αγαπημένη γαστριμαργική συνήθεια των Γάλλων με λιγότερα από 10 ευρώ. Στα συν του Παρισιού, οι συχνές και οικονομικές πτήσεις από την Αθήνα, αν κλείσετε εγκαίρως εισιτήριο (η EasyJet διαθέτει ναύλα που ξεκινούν από τα 74 ευρώ μετ’ επιστροφής).
Ουκρανία
Μπορεί να μην αποτελεί τον παράδεισο της σχεδόν τζάμπα μπύρας που ήταν κάποτε αυτή η χώρα και όλο το υπόλοιπο ανατολικό μπλοκ, ωστόσο η Ουκρανία έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του low budget χαρακτήρα της, ειδικά όσο απομακρυνόμαστε από την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Ο πόλεις Lviv και Οδησσός είναι ενδεικτικά παραδείγματα οικονομικών επιλογών, αφού ο μέσος όρος κόστους διαμονής ανά διανυκτέρευση είναι κάτω των 36 ευρώ. Στα συν της χώρας, οι φθηνές συγκοινωνίες: Το τρένο από την πρωτεύουσα στο Lviv κοστίζει περί τα 7 ευρώ, το εισιτήριο του τραμ ελάχιστα λεπτά του ευρώ, ενώ δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε πάμφθηνα μέρη για να απολαύσετε μπύρα και φαγητό. Από τις πιο οικονομικές λύσεις για να φτάσετε στην Ουκρανία είναι η πτήση της Alitalia από την Αθήνα προς το Κίεβο (202 ευρώ μετ’ επιστροφής για τα τέλη Ιουνίου).
Νάπολη
Αφήστε τις ορδές των τουριστών να καταφεύγουν στις ακριβές λύσεις της Ρώμης, του Μιλάνου και της Βενετίας και επιλέξτε την χαμηλή –σε γεωγραφική θέση και κόστος- λύση της γοητευτικής Νάπολης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Lonely Planet, η συγκεκριμένη πόλη ποντάρει στην απλότητα και στις αντίστοιχες λιτές και συμφέρουσες τιμές, είτε πρόκειται για το φαγητό –δοκιμάστε το εξαιρετικό street food της πόλης- είτε για το ημερήσιο budget που θα χρειαστείτε. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε φυσικά την πλούσια ιστορία της Νάπολης, τα κάστρα, τους ναούς, τα μνημεία τέχνης που διαθέτει και την κοσμοπολίτικη λύση του γειτονικού της Κάπρι, στο οποίο θα φτάσετε μόλις με 10,50 ευρώ. Ενδεικτική τιμή αεροπορικών ναύλων: 157 ευρώ με την Alitalia από την Αθήνα.
Συρία
Σε μια περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου η αξία της φιλοξενίας τιμάται ακόμη δεόντως, θα ταξιδέψετε μέσα σε πόλεις-λαβυρίνθους, σε επαρχίες με ερείπια που θυμίζουν παλιές αυτοκρατορίες και σε σύγχρονες αγορές, που ωστόσο δεν ζητούν… χρυσάφι. Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αυξάνουν τις εισόδους τους, όπως γίνεται στις γύρω χώρες –η είσοδος στην παλιά πόλη της Δαμασκού είναι δωρεάν-, ενώ οι φημισμένες τους λιχουδιές απολαμβάνονται στον δρόμο με λίγα κέρματα: λαχταριστά φαλάφελ, shwarma (τα τοπικά σάντουιτς) και quhwa (δύσκολα προφέρεται, αλλά εύκολα πίνεται και σας ανοίγει τα μάτια, αφού πρόκειται για τον σύριο καφέ) θα καλύψουν τις γαστριμαργικές σας ανάγκες. Αλλά ακόμη και αν θελήσετε να δειπνήσετε με κάθε επισημότητα σε χλιδάτο εστιατόριο, το λουκούλειο γεύμα θα σας στοιχίσει λιγότερα από 8 ευρώ κατ΄άτομο. Ποιος είπε ότι το τζάμπα… πέθανε; Ο Lonely Planet υπολογίζει πως με ένα ημερήσιο budget της τάξης των 35 ευρώ είστε καλυμμένοι. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα χρειαστείτε ακόμη 275 περίπου ευρώ για τα –λογικά- ναύλα της Syrian Arab Airlines που πετά απευθείας από την Αθήνα προς την Δαμασκό.
http://www.in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου