Η οικολογία είναι in. Είναι στη μόδα, φοριέται πάρα πολύ και αρέσει ακόμα περισσότερο. Δεν νοείται άνθρωπος με κουλτούρα στον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο, που να μην έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό και οικολογική συνείδηση. Ουσιαστικά, η οικολογία είναι η σύγχρονη μορφή επανάστασης και αντίδρασης στο κατεστημένο.
Το πρόβλημα αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του από την ώρα που αυτή η υπερπροστατευτικότητα γύρω από τη φύση. καταλήγει σε μια υστερία που, αντί να βοηθά μια κατάσταση την επιβαρύνει. Υστερία που οδηγεί σε στρεβλές απόψεις και τελικά, σε λάθος εκτιμήσεις για το τι είναι και τι δεν είναι οικολογικό.
Υπάρχουν μια σειρά από επιστημονικές έρευνες που αναδιατυπώνουν τα όσα έως τώρα θεωρούσες δεδομένα και άρα, οικολογικά. Κοινώς τα μαζεύουν και δίνουν την πραγματικότητα όπως είναι και όχι μέσα σε ένα οικολογικό μπαλόνι. Ας δούμε μαζί κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Aρ. 10 : Τα air – condition αυτοκινήτου ξοδεύουν ενέργεια
Τεράστια, είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο. Χώρια που κάνουν κακό στην υγεία, προκαλώντας από απλά κρυολογήματα μέχρι “δύσκολες” ασθένειες του αναπνευστικού. Γι αυτό και ο ανεμιστήρας οροφής ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση. Όσο για το αυτοκίνητο, εξαρτάται αν κινείσαι στο μποτιλιάρισμα ή στην Εθνική Οδό. Στην πρώτη περίπτωση, πράγματι υπάρχει μια απώλεια ενέργειας. Στην δεύτερη όμως, αν επιλέξεις να ανοίξεις τα παράθυρά σου, η ενέργεια που σπαταλάς είναι πάνω κάτω ίδια. Γιατί λοιπόν, να μην έχεις το aircool σου και να απολαμβάνεις καλύτερα το ταξίδι σου;
Aρ. 9 : Να ζεσταίνουμε το αυτοκίνητο πριν το οδηγήσουμε
Παλιότερα, στην εποχή του καρμπιρατέρ, ίσως. Σήμερα, με τους καινούργιους τύπους μηχανών, όχι. Ακόμα και σε συνθήκες έντονου ψύχους οι νέοι κινητήρες είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να ξεκινούν αμέσως. Αν μάλιστα συνεχίζεις να το κάνεις, δεν καταφέρνεις τίποτα περισσότερο από το να επιβαρύνεις άδικα το περιβάλλον με καύσιμο, αλλά και με περιττή ηχορύπανση. Χώρια το κόστος στην τσέπη σου. Αμερικανικές έρευνες το υπολογίζουν από 50 – 400 ευρώ ετησίως, ανάλογα την περίπτωση.
Aρ. 8 : Βιοκαύσιμα για τα αεροπλάνα;
Η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την κοινή λογική. Όσο και αν η αιθανόλη, το βασικό συστατικό της βιομάζας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφη, το γεγονός ότι η ποσότητά που απαιτείται είναι πολλαπλάσια του πετρελαίου, αναγκάζει τη δημιουργία μεγαλύτερων αεροπλάνων.
Άρα, αντί να κερδίσει το περιβάλλον από τη μείωση της χρήσης πετρελαίου, χάνει από την αύξηση του όγκου των αεροπλάνων.
Επίσης, είναι πια γνωστό ότι η ενέργεια που απαιτείται για την παρασκευή βιοκαυσίμων είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που χρειάζεται για την εξόρυξη πετρελαίου.
Aρ. 7 : Οι κλειστές ηλεκτρικές συσκευές εξοικονομούν ενέργεια
Είναι αλήθεια, αλλά όχι τόσο πολύ όσο νομίζεις. Ακόμα και απενεργοποιημένες, υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές που κάνουν τη ζημιά τους. Το πρόβλημα ξεκινάει από την ίδια την κατασκευή τους. Ένα ασύρματο τηλέφωνο για παράδειγμα, τραβά διαρκώς ενέργεια. Οι φορτιστές όσο βρίσκονται στην πρίζα καταναλώνουν ενέργεια – θα τα καταλάβεις αν τους ακουμπήσεις με το χέρι τους, είναι πάντα ελαφρώς ζεστοί. Όλες οι συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, ειδικά δε οι παλαιότερες, καταναλώνουν ενέργεια. Είναι οι περίφημες “συσκευές -ζόμπι”, όπως έχουν ονομαστεί διεθνώς, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλον με το δικό τους τρόπο. Αν μπορείς, βγάζε από την πρίζα εντελώς όποιες συσκευές σού είναι άχρηστες – ή κλείνε τες από το πλήκτρo ON-OFF κι όχι από το τηλεκοντρόλ.
Aρ. 6 : Χαρτοσακούλες vs πλαστικές
Καταρχήν, η παραγωγή μιας χαρτοσακούλας απαιτεί τέσσερις φορές περισσότερη κατανάλωση ενέργειας από μια αντίστοιχη πλαστική. Άρα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει θέμα οικολογικότητας. Άσε τα χιλιάδες δέντρα που πρέπει να κοπούν για να φτιαχτούν χαρτοσακούλες.
Το θέμα με τις πλαστικές σακούλες είναι ότι δεν ανακυκλώνονται εύκολα και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε ζώα, ειδικά αν βρεθούν στη θάλασσα. Βέβαια οι νάυλον σακούλες νέας γενιάς των supermarket, με πρώτη ύλη το καλαμπόκι, είναι βιοδιασπώμενες. Πάντως, αν απέφευγες να χρησιμοποιείς το αμάξι σου, κάθε φορά που πηγαίνεις στο supermarket, το καλό που θα έκανες στο περιβάλλον θα ήταν πολλαπλάσιο, τέτοιο που δεν θα είχε σημασία αν χρησιμοποιείς χαρτοσακούλα ή πλαστική.
Aρ. 5 : Κανονικό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Εδώ, ο μύθος είναι ξεκάθαρος. Ψεύτικο, γιατί όταν κόβονται κανονικά έλατα, η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μεγάλη. Έλα όμως που έρχονται νέες μελέτες για να δείξουν ότι τα κανονικά δέντρα, αν δεν τα πετάξεις και τα δώσεις για να αναπτυχθούν περαιτέρω, μπορούν να αποδειχθούν παράμετρος αναβάθμισης του πρασίνου. Αντίθετα, τα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δεντράκια, πέρα από το υλικό που κατασκευάζονται, το οποίο είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον, προκαλούν και σημαντική αύξηση των απορριμμάτων, άρα καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Aρ. 4 : Κανονικές λάμπες vs λάμπες φθορίου
Εδώ ο κανόνας λέει ότι πρώτα τελειώνουν όλες οι κανονικές λάμπες που έχεις στο σπίτι και μετά τις αλλάζεις με τις πιο οικολογικές και οικονομικές, λάμπες φθορίου. Ξανά λάθος! Όσο περιμένεις να καούν οι κανονικές λάμπες, χάνεις χρήμα και είσαι και οικολογικά ανακόλουθος. Το σωστό είναι αμέσως μόλις μπεις στο σπίτι σου και διαπιστώσεις ότι οι προηγούμενοι δεν είχαν και τόσο οικολογική συνείδηση, ενώ παράλληλα έχαναν και χρήματα, να προβείς σε άμεση αλλαγή όλων των λαμπών.
Αν το κάνεις τότε έχει υπολογιστεί ότι το οικονομικό σου όφελος θα κυμανθεί περίπου στα 50- 60 ευρώ για καθένα, για να μην πούμε και για το καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον με τη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχεις.
Aρ. 3 : Φούρνος μικροκυμάτων και πλαστικό
Τα πλαστικά πιάτα τα έβαζες άφοβα στον φούρνο μικροκυμάτων, έτσι; Ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Και αυτό γιατί, ακόμα και αν δεν το διαπιστώνεις με το μάτι, μπορεί να εξαχθεί μια ουσία, που λέγεται BPA και η οποία αν κολλήσει στο φαγητό σου, κινδυνεύεις να αντιμετωπίσεις ορμονικά προβλήματα. Μην το ρισκάρεις, λοιπόν, και χρησιμοποίησε τα κεραμικά σκεύη της μαμάς, που είναι πιο όμορφα και ασφαλώς, πιο οικολογικά.
Aρ. 2 : Αυτοκίνητα και φαινόμενο θερμοκηπίου
Μέχρι πρότινος ήξερες ότι τα αυτοκίνητα, με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που βιώνει ο πλανήτης. Λάθος! Έρχονται νέες έρευνες για να καταρρίψουν και αυτό το μύθο.
Τι ευθύνεται περισσότερο; Μα φυσικά, τα χάμπουργκερς και γενικότερα, το trash food που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος. Η κατανάλωση λοιπόν, κρέατος πάσης φύσεως ευθύνεται για το 18% του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ τα αυτοκίνητα μόνο για το 13%. Κι αυτό, γιατί η εκτροφή βοοειδών απαιτεί τεράστιες εκτάσεις με χόρτο (και “σπάταλο” πότισμα), φάρμακα, αντιβιοτικά κ.λπ, ενώ οι ίδιες οι αγελάδες με το μεθάνιο που εκπέμπουν (ξέρεις πώς) συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άρα, να νιώθεις περισσότερες ενοχές όταν καταβροχθίζεις ένα χάμπουργκερ και λιγότερες όταν πατάς το γκάζι.
Aρ. 1 : Νερό βρύσης vs εμφιαλωμένο
Έως τώρα θεωρούσες ότι το εμφιαλωμένο είναι πιο καλό για την υγεία και πιο οικολογικό. Να που νέες έρευνες έρχονται να σε διαψεύσουν. Ο λόγος είναι ότι ο βιολογικός έλεγχος, στον οποίο υπόκειται το νερό της βρύσης είναι πια τόσο εξελιγμένος που απαλλάσσει από οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ποιότητά του. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτό και άρα, μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος ότι το νερό της βρύσης είναι εξαιρετικής ποιότητας, σίγουρα καλύτερο από ότι ήταν πριν από 20-30 χρόνια.
Από την άλλη, το εμφιαλωμένο νερό έχει το μειονέκτημα του πλαστικού μπουκαλιού, άρα οικολογικά, δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, οι συνθήκες μεταφοράς του, από την πηγή στο σπίτι σου, πολλές φορές είναι αδιευκρίνιστες, γεγονός που σε γεμίζει με αμφιβολίες. Συνεπώς, όσο περνάει ο καιρός, οικολογία και εμφιαλωμένο νερό γίνονται έννοιες αντίθετες.
Πηγή: menslounge.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου