ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

0 Είναι ασφαλές να φιλάτε το ζώο σας;

Το έχουμε κάνει όλοι όσοι έχουμε ζώο. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν ζώο του δίνουν φιλιά στα μάγουλα ή και στο στόμα. Τα φιλιά αυτά μοιάζουν...απλά ακαταμάχητα. Είναι όμως ασφαλή;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα σκυλίσια...φιλιά.Μερικοί πιστεύουν ότι το στόμα του σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου ενώ άλλοι νομίζουν ότι το στόμα του σκύλου ή της γάτας τους δεν έχει μικρόβια. Όμως αν λάβουμε υπόψη το πώς καθαρίζονται τα ζώα - γλύφονται- αυτό μάλλον δεν είναι αλήθεια!

Ο Dr. Maza, από την κτηνιατρική του Πανεπιστημίου Cornell λέει:

Πολλά διαφορετικά βακτήρια στο σκύλο και τη γάτα είναι ίδια με τα βακτήρια των ανρθώπων. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι πιο βρώμικα από εμάς. Είμαστε σχεδόν το ίδιο. Αν όμως οι ....ιδιοκτήτες των ζώων τους πλένουν συχνά τα δόντια τους, ίσως το στόμα των ζώων να είναι και πιο καθαρό από των ανθρώπων!

Τα περισσότερα βακτήρια και οι ιοί στο στόμα ενός σκύλου είναι τα ίδια με αυτά στο ανθρώπινο στόμα. Οπότε είναι ασφαλές να φιλάμε το σκύλο μας. Ίσως κολλήσετε περισσότερα...αν φιλήσετε έναν άνθρωπο, παρά έναν σκύλο ή μια γάτα!

Είναι πολύ σπάνιο να προκύψουν ζωονόσοι ή ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση ασθένειας είναι πολύ πιο σπάνια από τη γάτα στον άνθρωπο και ακόμα πιο σπάνια από το σκύλο στον άνθρωπο.

Οι γάτες μπορεί να έχουν το βακτήριο Bartonella που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να νοσήσει ενώ η τοξοπλάσμωση ή άλλα παράσιτα που αφήνουν τα αυγά τους στις ακαθαρσίες των ζώων μπορεί να μεταδοθούν κατά λάθος. Αλλά και πάλι, είναι πολύ απίθανο, λέει ο dr. Maza.

Τον ρωτάμε όμως: Ναι αλλά αν η γάτα ή ο σκύλος έχει γλύψει τα γεννητικά του όργανα (έτσι πλένονται άλλωστε).

Απαντά πως παρότι το πλύσιμο της γάτας με τη γλώσσα της μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια στο στόμα της, από τις ακαθαρσίες της, συνήθως αυτά καταπίνονται και δεν μένουν στο στόμα της για πολύ. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Τα βακτήρια από τις ακαθαρσίες είναι σχεδόν ίδια με άλλα φυσιολογικά βακτήρια.

Πολλοί άνθρωποι δεν φιλάνε το σκύλο ή τη γάτα τους γιατί φοβούνται τα μικρόβια. Ένα σκυλί που γλύφει ένα παιδί στο κεφάλι ή στο χέρι είναι συνήθως ασφαλές. Δεν χρειάζεται να κάνουμε σαν τρελλοί, πιστεύοντας ότι παντού γύρω μας υπάρχουν βακτήρια και να στερούμε το παιδί από την επαφή με το ζώο. Μάλιστα το..φιλί από ένα σκύλο ή μια γάτα ίσως είναι και ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό των παιδιών. Απλά θα πρέπει να τηρείται η απλή καθημερινή υγιεινή,σε λογικά πλαίσια και όχι να αποστειρώνουμε τα πάντα γύρω μας. Να φοράμε γάντια όταν αλλάζουμε την άμμο της γάτας, να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με ζώα, να βουρτσίζουμε τα δόντια του ζώου μας και να μην επιτρέπουμε στα ζώα να περιφέρονται στην κουζίνα ανεξέλεγκτα ή να καθαρίζουμε το πάγκο πριν το μαγείρεμα.

Ακόμα και άνθρωποι που έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό, ή πάσχουν από HIV, ή είναι ηλικιωμένοι, δεν θα πρέπει να φοβούνται να φιλήσουν ένα σκύλο. Συμπερασματικά, η υγεία ωφελείται από τα ...φιλιά με τα ζώα μας και εξουδετερώνει τους κινδύνους να αρρωστήσουμε.

Adespoto.gr
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...