ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

5 Ιταλία: Χωριό-φάντασμα ζωντάνεψε από τους μετανάστες

Το Ριάτσε, ένα παραθαλάσσιο χωριό, στην περιοχή της Καλαβρίας, κινδύνευε να γίνει άλλο ένα χωριό-«φάντασμα» καθώς οι κάτοικοί του... το εγκατέλειπαν αναζητώντας καλύτερη τύχη σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Η παραγωγή είχε νεκρώσει, πολλά από τα σπίτια είχαν ερημώσει ενώ το σχολείο είχε βάλει λουκέτο λόγω της έλλειψης μαθητών.
Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα το Ριάτσε σφύζει από ζωή και η ανάπτυξή του είναι πρωτόγνωρη χάρη σε μια ιδέα του δημάρχου του και των ....τοπικών αρχών που επέτρεψαν σε πάνω από 200 μετανάστες από τη Σομαλία, την Αλβανία και το Ιράκ να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να δουλέψουν.
Ο δήμαρχος Λουκάνο παραχώρησε όλα σχεδόν τα δημοτικά κτίρια στους μετανάστες αφού πρώτα να μετέτρεψε σε σπίτια και εργαστήρια. Από την πλευρά τους, οι ξένοι βοήθησαν στην ανακαίνιση αυτών των κτιρίων και επάνδρωσαν τις τοπικές επιχειρήσεις υαλουργίας και κοσμηματοποιίας καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα το οποίο ξεπερνά τα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση της περιοχής στην κατασκευή μπρούτζινων ειδών λαϊκής τέχνης.
Το "πείραμα" ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο δήμος επέτρεψε την εγκατάσταση Κούρδων μεταναστών. Σταδιακά άρχισαν να αντιμετωπίζονται και λύνονται τα προβλήματα ενσωμάτωσης των ξένων στην τοπική κοινωνία και να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες. 
Σήμερα το Ριάτσε αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή η οποία μάλιστα είναι από τις φτωχότερες της Ιταλίας, με έντονα φαινόμενα ξενοφοβίας αλλά και υπό την "κατοχή" της Μαφία. Κι αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό το εγχείρημα του δήμαρχου Λουκάνο και των τοπικών αρχών που αντί να χτίσουν τείχη και φράχτες προτίμησαν τον δρόμο της συμβίωσης και της ανάπτυξης με τους πρώην "λαθρομετανάστες". 
 
http://24wro.blogspot.com/

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε δε θα παρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φτάνει πια η πλύση εγκεφάλου με τους εποίκους-μετανάστες!!
    συνέλθετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. περα όμως απο τα πρωσοπικά συμφέροντα κάποιοων χωρών δες το κ αλλιώς....αυτοί οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι, που στην χωρα τους γίνεται πόλεμος, τωρα ζουν αξιοπρεπώς...δεν ειναι σημαντικο αυτό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΣ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ THEN ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΧΑΜΕ 400 ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι ειχαμε μεταναστες που έψαχναν την τυχη τους?? για ας σοβαρευτούμε και ασ δούμε τον κόσμο αλλιώς..που ειναι να ζεις καλύτερα σημερα στο αφγανιστάν ή στην Ελλάδα ?????? καταλάβετε τους επιτελους αυτους τους καημένους οτι ψαχνουν την τύχη τους...και ετυχε να ειναι η Ελλάδα

    Όχι βέβαια οτι δεν ειμαι υπέρ μιας οργανομένης πολιτικής για τους οικονομικούς μετανάστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...