ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

0 Απαράδεκτη διαφήμιση με greeklish από τη Vodafone…

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι επηρεασμένο από τη γραφή της πλειοψηφίας της νεολαίας και τη νέα διαφήμιση της Vodafone για το πακέτο καρτοκινητής CU.

Η εν λόγω διαφήμιση είναι γραμμένη στα greeklish.

Καλό ε;

Και μάλιστα είναι ορατή από χιλιάδες νέους.

Ηθικόν δίδαγμα; Οι νέοι πρέπει να προμηθευτούν το πακέτο της ....Vodafone προκειμένου να είναι στη μόδα της εποχής, μια μόδα που χρονολογείται “σε χαλεπούς καιρούς”, στους καιρούς του Δ.Ν.Τ..

Μιλάμε για διαφθορά της γλώσσας, λοιπόν.

Ας μην ανησυχούμε, η γλώσσα δεν καταστρέφεται τόσο εύκολα. Απλά “κλικοποιείται”, χρησιμοποιείται με άλλους γραμματικοσυντακτικούς κανόνες πιο προσιτούς στους νέους. Οι νέοι αυτοί θα μιλήσουν αργότερα στη ζωή τους σωστά ή “σωστά” ελληνικά.

Το πρόβλημα είναι πως με τα greeklish ξεχνιέται η ορθογραφία κι αυτό λόγω των δύο τρόπων γραφής, τον πρώτο με βάση την προφορά των φθόγγων και τον έτερο με βάση την ελληνική ορθογραφία.

Αν μη τι άλλο πιστεύω πως η διαφήμιση αυτή θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί.

Όχι, γιατί φοβάμαι μην εξαφανιστεί η γλώσσα μας όσο κι αν κακοποιείται καθημερινά μέσα στους χώρους συντέλεσης του “λειτουργικού αναλφαβητισμού”, τα σχολεία μας.

Απλά επειδή προωθείται ένας τρόπος ζωής διαφορετικός, ξενόφερτος σε σχέση με την ελληνική ιδιοσυγκρασία και που αποξενώνει τη νεολαία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεοελληνική “κοινωνία”˙ η ζωή των “γνωστών” τρεντάκηδων και em-άκηδων που δεν ανησυχούν για τίποτα, που καπνίζουν και μπεκροπίνουν και που δεν έχουν ενδιαφέροντα παρά μόνο για να γκομενίσουν και να γ....... / γ........ Όλο αυτό, ένα δημιούργημα των Μ.Μ.Ε..

-Αχ αυτά τα Μ.Μ.Ε. … Πάλι δίπλα μας ωρέ;-

Με τον όρο ενδιαφέροντα βέβαια δεν εννοώ απαραίτητα πως τα παιδιά πρέπει σώνει και καλά να ενδιαφερθούν για την οικονομία.

Απλά πρέπει να μάθουν γι’ αυτήν και να δουν τη ζωή με τη ρεαλιστική ματιά που της αρμόζει.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την κληρονομιά που αφήνουμε σε αυτά.

Για να αλλάξει η κατάσταση εδώ, στη γ....... μας χώρα που μας έλαχε να ζούμε.

Δεν απολογούμαι για το ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε εθνικιστικό παραλήρημα, όπως αυτά του “βουλευτού Άδωνι”.

Θα ήθελα να κλείσω όμως με αυτό: Η γλώσσα δεν είναι τα γράμματα ή οι φθόγγοι της.

Είναι τα νοήματα.

Και σίγουρα αυτά διαφέρουν ωσάν τη μέρα με τη νύχτα.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να δείτε τις “επίμαχες” διαφημίσεις εδώ.

Υ.Γ. 1: Τα greeklish πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε εποχές, όπου δεν υπήρχαν ελληνικά πληκτρολόγια, αλλά έπρεπε οι Έλληνες να συννενοηθούν μεταξύ τους.

Τώρα βέβαια συνεννοούνται οι μισοί Έλληνες του διαδικτύου με τους άλλους μισούς, αν και τα greeklish θεωρούνται ολίγον τι γκετοποιημένα, άρα και άμα τα γράφουμε δεν μας κάθεται σοφιστικέ γκόμενα -κι όχι τίποτ’ άλλο, έχω και βίτσιο με τις μορφωμένες.

Υ.Γ. 2: Δεν βάζω τους νέους σε ένα τσουβάλι και δεν θα ήταν σώφρον εκ μέρους μου. Απλά μιλάω για ένα σημαντικό ποσοστό, αν μπορούμε να θεωρήσουμε τον όρο δόκιμο.

Υ.Γ. 3: Δεν είμαι συντηρητικούρα, ως προς την αναφορά των λέξεων “τρεντάκηδων” και “em-άκηδων”. Απλά θεωρώ ότι αυτά είναι μπούρδες.

Υ.Γ. 4: Οι διαφορές ανάμεσα στα greeklish και τα νέα ελληνικά είναι τεράστιες. Είναι φανερό ότι τα greeklish χαντακώνουν τη σκέψη και περιορίζουν τον λόγο. Δείτε το και μόνοι σας!

Υ.Γ. ClopYPastE: Μία απ' αυτές τις μέρες έτυχε να βρεθούμε σε κάποιον από τους συρμούς του Μετρό και να υπάρχει η συγκεκριμένη διαφήμιση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone για το πακέτο καρτοκινητής CU που παρουσιάζεται στις παραπάνω φωτογραφίες.

Εκτός του ότι η διαφήμιση είναι γραμμένη σε greeklish, έχει και αρκετά ορθογραφικά λάθη. Αν κάποιος δεν θέλει να σέβεται την ελληνική γλώσσα και να γράφει σε greeklish, τουλάχιστον όταν προσπαθεί μέσω greeklish να γράφει ορθογραφημένα, ας το κάνει σωστά!

Πηγή:Κaterina Siamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...