Για να σας γλυκάνω και να μπούμε σιγά-σιγά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, θα σας κεράσω σήμερα ένα από τα πρώτα-πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω ~ αγαπημένο όλης της οικογένειας! Δεν ξέρω αν χωρούν παραλλαγές, εγώ πάντως αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα,
γίνεται εξαιρετικό, με φίνα γεύση, μυρωδάτο και όσο γλυκό πρέπει!
Πάμε να δούμε τα υλικά...
Πάμε να δούμε τα υλικά...
Για το γλυκό:
4 ½ φλυτζάνια γάλα
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 πακέτο λεπτό φύλλο κρούστας
½ φλυτζάνι βούτυρο για τα φύλλα
Για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
Χυμός από μισό λεμόνι
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια στη φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά
και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς.
Ρίχνουμε και τις 3 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα μισά φύλλα (θα είναι περίπου 6).
Απλώνουμε την κρέμα,
γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα.
Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια,
την ραντίζουμε με λίγο νεράκι και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσοροδοκοκκινήσει.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, για 10 λεπτά.
Μόλις μισοκρυώσει το γλυκό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι
και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
greekfoodblogs.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου