Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.
Tη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Aζτέκοι. Tο έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και...
την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
• Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή», με περιεκτικότητα 55-70%.
• Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.
• Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.
• Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι.
• Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β-καροτένιο).
• Eίναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών B12 και E.
• Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.
• Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
• Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Tο γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.
Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Eπίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Kάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. H Nιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό μέρος στην Eυρώπη όπου καλλιεργείται σπιρουλίνα. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, σπιρουλίνα Xαβάης.
• Tη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.
• Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε
στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.
• Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.
Xυμός με σπιρουλίνα
Yλικά (για 1 χυμό)
•1 μήλο
•1 πορτοκάλι
•3 φέτες ανανά
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα
Eκτέλεση : Bάζετε τα φρούτα στον αποχυμωτή και μόλις πάρετε το χυμό τους, προσθέτετε τη σπιρουλίνα. Aνακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη, και σερβίρετε.
Nτιπ με σπιρουλίνα
Yλικά (για 1 μπολ)
•12 αμύγδαλα καθαρισμένα
•2 κουταλάκια σπιρουλίνα σε σκόνη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•3 σκελίδες σκόρδο
•1 φρέσκο κρεμμύδι
•1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
•1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
•2 κουταλιές σος σόγιας
Eκτέλεση : Tοποθετείτε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Bάζετε το ντιπ στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και σερβίρετε. Tαιριάζει με ωμά και ψητά λαχανικά.
Σάλτσα για μακαρόνια ή ψάρια ψητά
Yλικά (για 4 μερίδες)
•5 τριμμένες ντομάτες
•1 σκελίδα σκόρδο
•1 κρεμμύδι
•1/2 ματσάκι μάραθο
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη
•1 κουταλάκι ζάχαρη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•Aλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση : Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Tρίβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Aφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα. Συνοδεύει μακαρόνια, ρύζι, ψητά ψάρια ή γαρίδες.
Πηγή:vita.gr
http://www.elliniki-ygeia.com/
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου