ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

0 Λαπαβίτσας στον Guardian: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο, αλλά έξοδο από το ευρώ για να σωθεί

Λαπαβίτσας στον Guardian: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο, αλλά έξοδο από το ευρώ για να σωθεί
Για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αρθρογραφεί ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας στον Guardian, όπου υποστηρίζει πως «εάν η Γερμανία συνεχίσει τις απειλές, η Ελλάδα τότε θα πρέπει να σώσει την οικονομία της και να αποχωρήσει από το ευρώ».
Σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρεται στη φημολογία περί νέου πακέτου προς την Ελλάδα , αλλά και τις πιέσεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» του χρέους και υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επαναξετάσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο γνωστός οικονομολόγος χαρακτηρίζει ως μοναδική ελπίδα τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «επαναφέρει την λογική στη χώρα» και να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, πριν επανέλθουν τα φαντάσματα του ναζισμού.
Το κείμενο του κ. Λαπαβίτσα
:

«Το πρόβλημα ωστόσο είναι, πως το 2014-15 η Ελλάδα θα πρέπει ακόμη να ξεπληρώσει περισσότερα από 40 δισ. δόσεων και καθώς το προγραμμα τελειώνει το 2013, δεν είναι ξεκάθαρο από που θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια. Η κυβέρνηση έχει μειώσει δραματικά τις δαπάνες και έχει επιβάλλει φοροκαταιγίδα: θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα από τους δανεισμούς των τελευταίων τριών χρόνων. Ακόμη και έτσι, είναι εξαιρετικά απίθανο να ισοσκελίσει τον λογαριασμό, από την στιμή μάλιστα που τα οικονομικά της παραμένουν αβέβαια για το 2015- 2016. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο, το οποίο ίσως θα είναι 20 δισ. ευρώ.

Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο, βρίσκεται μακροπρόθεσμα. Η πιθανή ανάπτυξη της Ελλάδας, έχει καταρρακωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και οι πολιτικές της Ε.Ε. Των μειώσεων μισθών και των ιδιωτικοποιήσεων σε πολύ χαμηλές τιμές, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα διάσωσης επιβάλλει στη χώρα να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 για να ξεπληρώσει το χρέος της. Η επιβολή λιτότητας εν μέσω ύφεσης είναι καταστροφική για να μην πούμε παράλογη. Κάτω από τέτοιες καταστάσεις, το βάρος του τεράστιου ελληνικού χρέους είναι ασήκωτο.

Επομένως τι θα έπρεπε να γίνει; Ηρθε καιρός για την Ελλάδα να δείξει λίγη σύνεση και να σταματήσει να δέχεται τις πολιτικές που επιβάλλουν οι Γερμανοί. Η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο πακέτο το οποίο θα έφερνε συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, πιθανώς με άλλη ένα «κούρεμα» του χρέους το οποίο δεν θα είχε επίδραση. Η Ελλάδα πρέπει να κυρήξει στάση πληρωμών του χρέους, το οποίο θα ακολουθηθεί από μια γενική αναδιάρθωση του χρέους, μαζί με διαγραφή. Αυτό πρέπει να συνοδευθεί από ένα ''λίφτινγκ'' στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και μειώσεων μισθών. Σε αυτή τη λογική, η οικονομία θα είχε ένα διαφορετικό ''πάτημα'' το οποίο θα έφερνε πίσω την προοπτική ανάπτυξης μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Γερμανία είναι κάθετη αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική και μπορεί να απειλήσει με το ''φάντασμα'' της αποχώρησης από το ευρώ. Αλλά δεν είμαστε πλέον στο 2010. Ειναι κοινω παραδεκτό ότι το κοινό νόμισμα έχει προκαλέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ενώ πιέζει παράλληλα την οικονομία των χωρών του ''πυρήνα''. Υπάρχει ζωηρή αντίδραση στην βιωσιμότητα και την χρησιμότητα του ευρώ στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ακόμη και την Γερμανία. Αυτές οι πολιτικές υπεράσπισης του ευρώ, δεν έχουν μονο καταστρέψει την Ελλάδα, αλλά απειλούν και τη συνολική ενότητα της Ευρώπης. Εάν η Ελλάδα απειλούσε με έξοδο από αυτόν τον ασυνεπή και παράλογο μηχανισμό, δεν θα έπρεπε να μείνει ''με ανοιχτά τα μάτια'' αλλά να κάνει ότι πρέπει για να σώσει την οικονομία της και τους πολίτες της.
Η τωρινή κυβέρνηση ωστόσο, είναι φυσικά ανίκανη για να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική, καθώς είναι απόλυτα υποταγμένη στους δανειστές της. Η μόνη ελπίδα υπάρχει στην Αριστερά, της οποία ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πρωτοφανής θυμός και απόγνωση στη χώρα, η οποία είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της φασιστικής δεξιάς. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, προσφέρει την ευκαιρία να επαναφέρει λίγη από την λογική στην Ελλάδα, βοηθώντας να αλλάξει την πορεία της ηπείρου, πριν τα φαντάσματα του παρελθόντος κάνουν την πραγματική τους επανεμφάνιση.
Η Ελλάδα δεν θέλει νέο πακέτο αλλά αλλαγή πολιτικής. Ισως ακόμη και οι Γερμανοί πολιτική τότε καταλάβουν τι έχουν πραγματικά δημιουργήσει στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...