ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

0 Ικαρία: Αυθεντικότητα, ραχάτι και μακροζωία στην άκρη του Αιγαίου


Στην Ικαρία, αυτά που συχνά λέγονται για πολλά νησιά, πως το τοπίο σε μαγεύει και ξεχνάς το χρόνο, πως ο γυρισμός στην πόλη είναι μια δύσκολη ώρα, πως θες να μείνεις εκεί και να τα ξεχάσεις όλα… ισχύουν με το παραπάνω. Είναι ένα ονειρεμένο νησί, με αυθεντικό χαρακτήρα και ατέλειωτες ομορφιές.

Για την Ικαρία, όπως και για όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά, έχουν δημιουργηθεί πολλά στερεότυπα και ακούγονται πολλές απόψεις που εν μέρει μπορεί και να ισχύουν, είτε να εκφράζουν διαφορετικές πλευρές και γούστα. Έτσι λοιπόν, αν δεν έχετε πάει, σίγουρα θα έχετε ακούσει για το… ελεύθερο πνεύμα του νησιού, τη χαλαρότητα και την ανεμελιά που το διακρίνει, αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Kι όσοι το έχετε επισκεφθεί, θα γνωρίζετε σίγουρα ότι η Ικαρία είναι πολλά παραπάνω. Με μια φράση, είναι η παλιά, αυθεντική, νησιωτική Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του (διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 1.041 μέτρα), με πλούσια βλάστηση, αλλά και εντυπωσιακές παραλίες και γραφικά παραλιακά χωριά.

Η μακρά ιστορία της Ικαρίας έχει αφήσει τα χνάρια της, από τον πύργο του Δράκανου ως το κάστρο του Κοσκινά και από την Οινόη ως το Ναό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στο Να. Στη νότια Ικαρία, στον Ίκαρη, θα φανταστείτε την πτήση και την πτώση του Ικάρου, στον Άγιο Κήρυκο θα χαρείτε τους θησαυρούς του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, την εξαίρετη τοπική φιλοξενία, τα υπέροχα ντόπια γλυκά και την εξαιρετική κουζίνα και θα ζήσετε την εμπειρία των ιαματικών πηγών των Θέρμων, του Μουσταφά και της Λευκάδας.

Το νησί της… μακροζωίας, όπως συνηθίζουν να το χαρακτηρίζουν, διάσημο για τα παραδοσιακά του πανηγύρια, το κρασί του και την ανεμελιά των κατοίκων του, μένει στην καρδιά κάθε επισκέπτη, ιδιαίτερα τώρα που η επιθυμία για χαλάρωμα και αποφυγή κάθε αρνητικής σκέψης, είναι περισσότερο από αναγκαία.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, τονίζει πως η Ικαρία δικαίως έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τις «Μπλε Ζώνες», τις πέντε δηλαδή περιοχές στον κόσμο όπου οι κάτοικοί τους ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90 από ό,τι οι Αμερικανοί ενώ ζουν, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ευρώπης.

Κάποιοι λένε πως το «μυστικό» των Ικαριωτών είναι ο καθαρός αέρας, άλλοι, πως στην αποδεδειγμένη μακροζωία τους, παίζουν ρόλο τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα κι άλλοι… πως εκείνο που τους χαρίζει χρόνια, είναι το κρασί (εκεί φτιάχνεται ένα μαύρο μπρούσκο κρασί, ο περίφημος «Πράμνειος Οίνος», που ύμνησε ο Όμηρος), η έλλειψη άγχους και ο συνολικός τρόπος ζωής τους. Το σίγουρο είναι πως αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως οι Ικαριώτες ζουν πολύ και ζουν καλά! Άρα κάτι… περίεργο συμβαίνει σε αυτό το νησί.

Οι περιοχές

Η Ικαρία χωρίζεται διοικητικά σε δυο Δήμους, τον Δήμο Αγίου Κηρύκου στα νοτιοανατολικά, με 3.243 κατοίκους και τον Δήμο Ευδήλου στα βόρεια, με 2.831 κατοίκους. Ο τρίτος δήμος του νησιού είναι ορεινός και ονομάζεται δήμος Ραχών, με 2.200 κατοίκους. Η τοπογραφία της παρουσιάζει αντιθέσεις, καθώς εμφανίζει καταπράσινες πλαγιές και γυμνούς απότομους βράχους, με πολλά ορεινά σημεία. Τα περισσότερα χωριά πάντως, βρίσκονται σε κοιλάδες κοντά στην ακτή και μόνο κάποια βρίσκονται στα βουνά.

Κάντε βραδινές βόλτες στον Εύδηλο, με τα παλιά αρχοντικά στην παραλία και περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης του Αγίου Κηρύκου. Στο μόλο του λιμανιού δεσπόζει η Ικαριάδα, επιβλητικό γλυπτό από μέταλλο που υπενθυμίζει τη σχέση του νησιού με το μύθο του Ικάρου.

Ο Αρμενιστής, αποτελεί ένα γραφικό θέρετρο του νησιού, με αυθεντική νησιωτική ομορφιά και πανέμορφες παραλίες, στον κοντινό Να, θα θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, ενώ ο Μαγκανίτης στα νότια, θα σας γοητεύσει: κάτω από τα απότομα βράχια του Αθέρα, περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του οικισμού ανάμεσα στα γραφικά σπίτια και τους παλιούς νερόμυλους και «ρουφήξτε» την ομορφιά του τοπίου στο λιμανάκι με τα ψαροκάικα.

Στον ορεινό Χριστό Ραχών, «χτυπά» η πιο έντονη νυχτερινή ζωή του νησιού με τα μαγαζιά να ανοίγουν αργά το βράδυ και να κλείνουν νωρίς το πρωί, ενώ στο κέντρο της Ικαρίας, βρίσκονται το μοναδικό δάσος του Ράντη και η Ακαμάτρα, ένα πανέμορφο χωριό, μουσείο της ικαριώτικης αρχιτεκτονικής.

Οι παραλίες

Οι παραλίες του Φάρου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ η παραλία στο Να, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, συμπληρώνει ένα μοναδικό τοπίο. Η τεράστια αμμουδιά της Μεσακτής και το Γιαλισκάρι θεωρούνται από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου.

Όμως, η πιο διάσημη παραλία της Ικαρίας, είναι οι Σεϋχέλλες, στα νότια, που δημιουργήθηκε τεχνητά από άμμο που εξήχθηκε κατά τη διάνοιξη του τούνελ του Μαγκανίτη. Έχει γαλαζοπράσινα νερά και κάτασπρα βότσαλα, αν και η πρόσβαση σε αυτή, θέλει λίγη προσπάθεια (θα πρέπει να κατεβείτε επί περίπου 15 λεπτά ένα μονοπάτι με αρκετές πέτρες, γι’ αυτό προτείνεται να φοράτε κλειστά παπούτσια). Η παραλία είναι ανοργάνωτη γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα, αν και τις περισσότερες φορές φτάνει εκεί βαρκάκι από τον Μαγκανίτη, που μεταφέρει νερά, μπίρες κ.τ.λ.

Μικρή, αλλά ήρεμη και όμορφη, είναι και η παραλία δίπλα στο χωριό Μαγκανίτης.

Τα πανηγύρια

Η παράδοση της Ικαρίας εκφράζεται τέλεια στον ικαριώτικο χορό και στη μουσική της. Ιδανικός τρόπος να την γνωρίσετε, είναι να βρεθείτε σε ένα από τα πανηγύρια της, να φάτε, να πιείτε και φυσικά να χορέψετε.

Τα ικαριώτικα πανηγύρια είναι μνημειώδη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας των κατοίκων του νησιού, με τους παραδοσιακούς χορούς, τις ζωντανές παρέες των…διονυσιασμένων νέων, αλλά και με τα πλούσια εδέσματα από την ευλογημένη ικαριώτικη γη. Κρέατα και τυριά, γλυκά και αγνά αγροτικά προϊόντα σερβίρονται στις πλατείες των χωριών και στις γιορτές στα προαύλια των εκκλησιών.

Όμως για να είναι ένας προορισμός… ιδιαίτερος, δεν αρκεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Οι άνθρωποι της Ικαρίας, φιλόξενοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί προς τους επισκέπτες, είναι εκείνοι που κάνουν αυτό το νησί αυθεντικό και αγαπητό.

Πώς θα πάτε:

Η πρόσβαση στην Ικαρία είναι δυνατή με πλοίο και αεροπλάνο. Ακτοπλοϊκά, το νησί συνδέεται με τον Πειραιά, τη Σύρο, τη Μύκονο, τη Σάμο και τους Φούρνους Κορσέων, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Αεροπορικώς, συνδέεται με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο και το Ηράκλειο.

Πού να φάτε:

- Στον «Πλάτανο», στον Άγιο Δημήτριο Ραχών, για απίστευτα μαγειρευτά και κρέατα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το τοπικό πιάτο «σουφικό», που φτιάχνεται από διάφορα λαχανικά και μυρωδικά
- Στο «Ζεύκιν» στον Αρμενιστή, για έναν συνδυασμό μοντέρνας και ικαριώτικης κουζίνας.
- Στο «Οινομαγειρείο της Πόπης», λίγο έξω από τον Εύδηλο, πηγαίνοντας προς Αρμενιστή, σε μια μικρή αυλή κάτω από μια κληματαριά, για γευστικότατους μεζέδες και λαδερά.
- Στο beach bar «Ammos», στο Λιβάδι, για νοστιμότατη πίτσα και σουβλάκια.
- Στο μπαράκι «Στο γιαλό… κάνει φουρτούνα», στο Μαγκανίτη, για λαχταριστές ποικιλίες με θαλασσινά, με θέα το μικρό λιμανάκι.
- Στην «ταβέρνα της Άννας» στον Να για εκπληκτική αστακομακαρονάδα.

http://web-parrot.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...