ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

0 Γυάλινα σφουγγάρια πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ανταρκτική


 

Με ραγδαίους ρυθμούς πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια τα γυάλινα σφουγγάρια στον βυθό της Ανταρκτικής, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές από το Ινστιτούτο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Alfred Wegener.


Τα γυάλινα σφουγγάρια είναι μακρόβια ζώα σε σχήμα βάζου, με σκελετούς από πυρίτιο, το βασικό συστατικό του γυαλιού.
Το γυαλί στο σώμα τους δεν είναι στερεό και άκαμπτο αλλά ευέλικτο και θυμίζει πετροβάμβακα.
Κάποτε τα γυάλινα σφουγγάρια κυριαρχούσαν στον θαλάσσιο βυθό, ωστόσο σήμερα αξιόλογοι πληθυσμοί εντοπίζονται μόνο στην Ανταρκτική, σε θερμοκρασίες κάτω των 0 βαθμών Κελσίου και με ελάχιστο φως, συνθήκες που δεν ευνοούν την παραγωγή φυτοπλαγκτού, βασικής διατροφικής πηγής για τα θαλάσσια ζώα.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν τα γυάλινα σφουγγάρια στην Ανταρκτική το 2007, όταν ο ωκεανός καλύπτονταν από την κρηπίδα πάγου Larsen, μια πλωτή πλατφόρμα πάγου που εκτεινόταν κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Ανταρκτικής Χερσονήσου.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης, ο παγετώντας Larsen συρρικνώθηκε, κάτι που συνέβαλε στην άνθιση του φυτοπλαγκτού.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο κρύο είναι το νερό στην Ανταρκτική, καθώς και τη σχετική έλλειψη τροφής, οι επιστήμονες περίμεναν ότι η θαλάσσια ζωή θα ανταποκρινόταν με αργούς ρυθμούς στις περιβαλλοντικές αλλαγές, δηλαδή το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση του φυτοπλαγκτού.
Ωστόσο συλλέγοντας νέα δεδομένα με υποβρύχιο ρομπότ το 2011, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός των γυάλινων σφουγγαριών είχε αυξηθεί σημαντικά.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, μέσα σε τέσσερα χρόνια η βιομάζα τους είχε διπλασιαστεί και η πυκνότητά τους είχε τριπλασιαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι τα γυάλινα σφουγγάρια διαχειρίζονται πολύ αποδοτικά τους φυσικούς πόρους, ακόμα και όταν αυτοί είναι ελάχιστοι, ενώ αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα γύρω από τους αινιγματικούς αυτούς οργανισμούς, τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν πολύτιμα στοιχεία για το πώς ανταποκρίνονται τα ζωντανά οικοσυστήματα στις περιβαλλοντικές αλλαγές.
 www.planitikos.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...