ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

1 Φθινοπωρινή βόλτα στο πανέμορφο όρος Πάικο

Στην κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς, ανάμεσα στην πεδιάδα της Αριδαίας και της Αξιούπολης βρίσκεται το όρος Πάικο με ψηλότερη κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Δεν είναι από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, όμως σίγουρα είναι από τα ομορφότερα. Το Πάικο έχει πλούσια βλάστηση, πυκνά υπέροχα δάση, ρεματιές, λιβάδια και αρκετές πηγές με γάργαρα νερά.  
Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Γύρω στις 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο και υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 500-600 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.
Έχουν καταμετρηθεί 57 διαφορετικά είδη πεταλούδας στο Πάικο αναδεικνύοντας τον πλούτο της εντομοπανίδας της περιοχής. Στην πλούσια πανίδα του συγκαταλέγονται όλα τα μεγάλα θηλαστικά, όπως το ζαρκάδι, η αρκούδα και ο λύκος. Ξεχωριστή θέση στην πανίδα του βουνού έχει το αγριογούρουνο που συναντάται σε όλο το Πάικο. 
Φωτογραφία Thodoros 
Φωτογραφία john indian
Η χλωρίδα αποτελείται περίπου από 2500 δείγματα φυτών. Τα δέντρα που καλύπτουν το Πάικο είναι κυρίως καστανιές, οξιές, πεύκα, δρυς, κέδροι, ιτιές, λεύκες, σημύδες. Αραιότερα συναντώνται πλατάνια, μηλιές, καρυδιές και κισσοί. Είναι επίσης πλούσιο σε φτέρες και ποικιλία μανιταριών.
Φωτογραφία Maria Η-S
Φωτογραφία  dkilim
Άφθονα ποτάμια και ρέματα κυλούν όλο το χρόνο στο Πάικο με κυριότερα ποτάμια : της Γοργόπης, του Στραβοπόταμου, ο Μαυροπόταμος (Τσέρνα Ρέκα) ανάμεσα στη Γρίβα και την Κάρπη , το ποτάμι της Γρίβας, που πηγάζει στα 1307μ. και υδρεύει όλη την περιοχή, ο Ξεροπόταμος (Σούχα Ρέκα) με πόσιμο νερό, το Μεγάλο Ποτάμι, και τα ρέματα: της Πρωτομαγιάς ή Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ), της Πεπονιάς και το Κρύο Ρέμα. Τόσο το ποτάμι της Γρίβας όσο και ο Μαυροπόταμος δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους για ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Φωτογραφία dkilim
Τα χωριά του Πάικου έχουν πλούσια βλάστηση και κοινά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. 
Η Γρίβα, το "κουτσό χωριό", χτισμένο από το 817 μ.Χ., με ωραία θέα, καλό κλίμα και άφθονα νερά. Σε μια κατάφυτη πλαγιά με θέα την κοιλάδα του Αξιού, στην περιοχή της Γρίβας, βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Φωτογραφία Thodoros 
Ο Πεντάλοφος, το μικρό χωριό με το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του Όσιου Νικόδημου.
Φωτογραφία petroskala1 
Το Σκρά, καταγεγραμμένο στην ιστορία από το 1452 και ονομαστό από τη Μάχη του Σκρα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο χωριό λειτουργεί από τον Μάιο του 2002, το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά.
Φωτογραφία Zhdros 
Ο Ομαλός μικρό χωριό με πλούσια βλάστηση. 
Η Καστανερή, βυθισμένη σε ένα πυκνό δάσος από –τι άλλο;– καστανιές, με το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία.
Φωτογραφία Efimerida Xaos 
Η Κάρπη, ψηλά στο Πάικο. Στον δρόμο προς το χωριό Κάρπη βρίσκονται τα «Δυο Ποτάμια», μια φυσική τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και πυκνό δάσος. 
Φωτογραφία petroskala1 
Τα Λιβάδια, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, τα οποία φημίζονται για τις νόστιμες πατάτες και για το αντάμωμα των βλάχων.
Φωτογραφία kostas_dinas
Η Κούπα, με την εκκλησία ως μνημείο πολιτιστικής αξίας, με τα πυκνά δρυοδάση και φυσικά σπήλαια, με το ξινό ιαματικό νερό και απομεινάρια της ιστορίας του ΕΛΑΣ.
Φωτογραφία yiannis panagopoulos 
Ο Φανός, με όνομα παρμένο από τη θέση του στη κορφή ενός βράχου, με ονομαστό ρακί του "Μαγιαντάρ" από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. 
Φωτογραφία AFENTOULIDIS 
Το Χαμηλό, με το λόφο του Ραβινέ γνωστό από μάχη το 1917.
Φωτογραφία AFENTOULIDIS
Η Κρώμνη αποτελεί έναν από τους αναγνωρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Πέλλας, στην ανατολική πλευρά μιας χαράδρας του Πάικου. Το χωριό αν και χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός είναι ακατοίκητο, χωρίς δρόμο και χωρίς ρεύμα. 
Φωτογραφία Apostolos Dimitriadis
Ο Αρχάγγελος, κεφαλοχώρι με καταπράσινα δάση από οξιές, δρυς και χιλιάδες κερασιές. Το χωριό συγκαταλέγεται στα πρώτα χωριά σε παραγωγή κερασιού στην Ελλάδα.
Φωτογραφία Φιλιώ Παπαβραμίδου
Η πιο μαγική γωνιά του Πάικου βρίσκεται καλά κρυμμένη σε ένα πολύ πυκνό δάσος, στον δρόμο που ενώνει τα χωριά Αρχάγγελος και Σκρα. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα. 
Φωτογραφία PhotoPhotis
Φωτογραφία intzidisdimitris 
Φωτογραφία PhotoPhotis
4-5 λεπτά πεζοπορίας σε ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγούν στην Σμαραγδένια λίμνη. Απολιθωμένοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον πυθμένα της,  χαρίζουν στα νερά της ένα υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα, στο οποίο οφείλεται το όνομά της. Τριγύρω της πανύψηλα δέντρα κρύβουν τον καταρράκτη που χύνεται στα κρυστάλλινα νερά της.
Φωτογραφία PhotoPhotis
Φωτογραφία PhotoPhotis
Φωτογραφία intzidisdimitris 
Το Πάικο, προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες για απόλαυση της φύσης και είναι ιδανικό για πεζοπορία και ορειβασία. Είναι το βουνό της χαλάρωσης. Υπάρχουν σημεία του, που νομίζεις ότι μέσα από τις φυλλωσιές θα ξεπηδήσουν ξωτικά και νεράιδες!!
Φωτογραφία  dkilim

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...