ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

0 Ο λιγοστός ύπνος διαγράφει τις αναμνήσεις

Ο λιγοστός ύπνος διαγράφει τις αναμνήσεις
Ακόμα ένα λόγο για να μην χάνουμε ούτε λεπτό από τον ύπνο μας, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες: Μπορεί να διαγράψει τις αναμνήσεις μας για πάντα.

Όπως ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας για την Νευροεπιστήμη (SFN) των ΗΠΑ, η απώλεια μόλις δύο ωρών ύπνου ένα βράδυ αρκεί για να μην επεξεργαστεί και να μην αποθηκεύσει ο εγκέφαλος αναμνήσεις.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως όσες αναμνήσεις χάνονται λόγω της ελλείψεως ύπνου, χάνονται για πάντα....



«Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά σημαίνει το εύρημά μας είναι πως ο ύπνος δεν αποτελεί πολυτέλεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τεντ Άμπελ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Έχει πραγματικά ζωτική σημασία για τον εγκέφαλο και για τις λειτουργίες του – και μία από τις κυριότερες όταν κοιμόμαστε είναι η επεξεργασία και η αποθήκευση όσων ζήσαμε την ημέρα που μόλις τελείωσε.
»Είναι λάθος η αντίληψή μας ότι κάτι κάναμε επειδή ήπιαμε έναν καφέ και απαντήσαμε σε πέντε ακόμα μέιλ ή τελειώσαμε μία ακόμα δουλειά. Πρέπει να κοιμόμαστε και να κοιμόμαστε αρκετά. Κερδίζουμε πολύ περισσότερα έτσι».
Ο δρ Άμπελ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν το όλο θέμα σε ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν άφηναν να κοιμηθούν για διάφορα χρονικά διαστήματα. Στόχος της μελέτης ήταν να δουν εάν η έλλειψη ύπνου επηρέαζε τις επιδόσεις τους σε ένα τεστ μνήμης.
Όπως είπε ο δρ Άμπελ στο συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, «κάθε φορά που τα ζώα δεν είχαν κοιμηθεί καλά, η αποθήκευση των αναμνήσεων διαταρασσόταν.
»Και δεν χρειαζόταν κάποια τρομερή έλλειψη ύπνου για να εμποδιστεί η μνημονική εδραίωση. Για τα ζώα ήταν τρεις ώρες, που αντιστοιχούν στο περίπου 20% του ύπνου τους σε ένα 24ωρο.
»Με ανθρώπινους όρους, θα ήταν σαν να μειώσει κάποιος τον ύπνο του από τις 8 στις 6 ώρες – κάτι όλοι κάνουμε και μάλιστα πολύ συχνά».
Η μνημονική εδραίωση είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για την δημιουργία μακροχρόνιας μνήμης, που βασίζεται στη δημιουργία ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Ουσιαστικά, την ώρα που κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος «επαναλαμβάνει» όσα ζήσαμε το τελευταίο 24ωρο, αποθηκεύει όσα θεωρεί χρήσιμα και «πετάει» τα υπόλοιπα.
Ο καθηγητής Άμπελ επισήμανε επίσης ότι κάθε πληροφορία που χάθηκε λόγω έλλειψης ύπνου, χάνεται για πάντα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακτήσετε μια χαμένη ανάμνηση επειδή θα κοιμηθείτε περισσότερο το επόμενο βράδυ.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι πιθανώς υπάρχει μία κρίσιμη χρονική περίοδος κατά την οποία λαμβάνει χώρα η μνημονική εδραίωση, καθώς η απώλεια των αναμνήσεων στα ποντίκια παρουσίαζε διακυμάνσεις αναλόγως και με το πότε «κοβόταν» ο ύπνος τους (άλλη ήταν λ.χ. όταν οι ερευνητές τα κρατούσαν ξύπνια μέχρι αργά και άλλη όταν τα ξυπνούσαν πολύ νωρίς το πρωί).
Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί τώρα να ταυτοποιήσει ποιες ακριβώς είναι οι πιο σημαντικές ώρες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...