Το Άργος, είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και παραμένει ένα απέραντο, διαχρονικό «μουσείο», με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο, αλλά και με σύγχρονα αξιοθέατα και δυνατότητα για ψυχαγωγία και χαλάρωση.
Σήμερα, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με έντονη εμπορική, βιομηχανική και αγροτική δραστηριότητα, μια σύγχρονη πόλη, που αναπτύσσεται πολύπλευρα και με δυναμισμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορεί να αποτελέσει προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα για επισκέψεις σε κοντινά πολιτιστικά αξιοθέατα, αλλά και «ζεστή» φιλοξενία στα μικρά αλλά σύγχρονα καταλύματα, γαστρονομικές απολαύσεις και νυχτερινές εξόδους με ποικιλία επιλογών, αποτελώντας εδώ και δεκαετίες, σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Φωτογραφία: www.argos.gr |
Τέλος, επισκεφτείτε την υπέροχη «Παναγία του Βράχου» που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας.
Κοντινές αποδράσεις
Το Άργος, βρίσκεται πολύ κοντά στο Ναύπλιο (περ. 12 χλμ), μια από τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, με το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι και το Παλαμήδι, το ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη.
Στο Κεφαλάρι του Άργους, μπορείτε να επισκεφτείτε τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, τα νερά των οποίων ποτίζουν τον Αργολικό κάμπο και χύνονται στη θάλασσα κοντά στη Λέρνα και το Σπήλαιο Κεφαλαρίου, που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Φωτογραφία: www.argos.gr |
Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, το Άργος συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτήρια, κ.λ.π.
Στο σημερινό Άργος τα περισσότερα από τα μνημεία έχουν καταστραφεί, τα δε εναπομείναντα, από τα σημαντικότερα στον Ελληνικό χώρο, δεν έχουν αναστηλωθεί. Μερικά από αυτά είναι η πυραμίδα του Ελληνικού, το αρχαίο θέατρο Άργους, η αρχαία αγορά , η Λάρισα (η Ακρόπολη του αρχαίου Άργους), οι θαλαμωτοί τάφοι του λόφου της Ασπίδος και πολλά άλλα. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο, βρίσκονται στο μουσείο Άργους το οποίο στεγάζεται στο παλαιό κτήριο του Καλλέργη.
Επιπλέον, το Άργος βρίσκεται στο κέντρο του μεγαλύτερου Αρχαιολογικού πάρκου του κόσμου, το οποίο περιλαμβάνει τις Μυκήνες (10 χλμ), την Αρχαία Τίρυνθα (6 χλμ), το Ναύπλιο (12χλμ), τη Λέρνα (10 χλμ) , την Επίδαυρο (40 χλμ ) και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία εξορμήσεων για τη γνωριμία τόσο με τους χώρους αυτούς, όσο και με τις φυσικές ομορφιές της Αργολίδας.
Φωτογραφία: www.argos.gr |
Στον δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα, η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, μιας από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις, που συνέδεσε το όνομά της με τον μυθικό κύκλο του Ηρακλή. Σήμερα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, τις μοναδικές σήραγγες, καθώς και το -διακοσμημένο με υπέροχες παραστάσεις- μέγαρο των ανακτόρων με την αίθουσα, τον πρόδρομο και το κυρίως μέγαρο.
Οι πορτοκαλεώνες του αργολικού κάμπου
Το Άργος και η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, είναι επίσης γνωστές περιοχές για τις πορτοκαλιές τους. Ο εύφορος αργολικός κάμπος αποτελεί μία από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται κατεξοχήν πορτοκάλια και παράγεται η μισή εθνική παραγωγή. Χιλιάδες στρέμματα με πορτοκαλεώνες στολίζουν την περιοχή και από Οκτώβρη μέχρι το Φεβρουάριο, τα δέντρα είναι γεμάτα πορτοκάλια. Εκτός από πορτοκαλιές καλλιεργούνται επίσης ελιές, βερικοκιές και μανταρινιές, ωστόσο οι πορτοκαλιές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας.
Φωτογραφία: http://www.argos-tourism.gr |
Περισσότερες πληροφορίες στα: www.argos-tourism.gr , www.argos.gr , www.argolida.gr , www.mikines.gov.gr , http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2573 .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
http://www.clickatlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου