ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

0 Οι πολύχρωμοι αλλά επιθετικοί βαλιστές ή αλλιώς triggerfish

Οι βαλιστές ή triggerfishes είναι 40 περίπου είδη ψαριών, που ανήκουν στην οικογένεια Balistidae. Κατοικούν σε τροπικά και υποτροπικά νερά στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Ο μεγαλύτερος όμως πλούτος των ειδών αυτών υπάρχει στον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό. Τα περισσότερα απαντώνται σε ρηχά νερά και σε κοραλλιογενείς υφάλους, υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πελαγίσια.
Το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας είναι το stone triggerfish (Pseudobalistes naufragium), του οποίου το μήκος φτάνει το ένα μέτρο. Τα περισσότερα όμως έχουν μέγιστο μήκος μεταξύ 20 και 50 εκατοστών.
Το μπλε triggerfish, που βλέπετε στη φωτογραφία, είναι από τα πιο επιθετικά ψάρια και οι δύτες το αποφεύγουν γιατί δαγκώνει συχνά.
Οι βαλιστές έχουν οβάλ σχήμα, μεγάλο κεφάλι που καταλήγει σε ένα μικρό σαγόνι με πανίσχυρα όμως σαγόνια. Τα δόντια τους είναι προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν να συνθλίβουν όστρακα. Τα μάτια τους είναι μικρά και βρίσκονται μακριά από το στόμα τους, στην κορυφή του κεφαλιού. Ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά χρώματά τους. Τρέφονται με μαλακόστρατα, μαλάκια, αχινούς και άλλα εχινόδερμα και γενικά με πλάσματα που έχουν κέλυφος και αγκάθια.
Φωτογραφία  Kevin K Cheung
Το είδος που βλέπετε στη φωτογραφία παραπάνω είναι το pinktail triggerfish, (Melichthys vidua). Έχει χρώμα πολύ σκούρο πράσινο (φαίνεται σαν μαύρο) και χαρακτηριστική ροζ ουρά.
Είναι γνωστό ότι οι βαλιστές εμφανίζουν ένα επίπεδο νοημοσύνης, γεγονός ασυνήθιστο για τα ψάρια, κι έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες.
Ορισμένα είδη μπορεί να είναι πολύ επιθετικά προκειμένου να προστατέψουν τα αυγά τους. Τόσο ο Πικάσο (Rhinecanthus aculeatus) όσο και ο Τιτάνας (Balistoides viridescens)  υπερασπίζονται άγρια τις φωλιές τους ενάντια στους εισβολείς, όπως δύτες ή άλλους κολυμβητές. 
Φωτογραφία Arpingstone
Αυτός είναι ο Πικάσο ή αλλιώς humuhumunukunukuāpuaʻa (έτσι ονομάζεται στη Χαβάη).
Σε αντίθεση με τον μικρό Πικάσο, του οποίου το μήκος φτάνει τα 30 εκατοστά, ο Τιτάνας αποτελεί σοβαρή απειλή για τους απρόσεκτους δύτες, λόγω του μεγάλου μεγέθους του και των ισχυρών δοντιών του. Ο Τιτάνας φτάνει σε μήκος τα 75 εκατοστά και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο triggerfish.
Φωτογραφία  Mal B
Εντυπωσιακό είδος είναι η βασίλισσα triggerfish (Balistes vetula). Το μήκος της φτάνει τα 60 εκατοστά και έχει απίστευτη ποικιλία χρωμάτων. Μπλε, μωβ, τυρκουάζ και πράσινο, με κιτρινωπό λαιμό και γαλάζιες γραμμές στα πτερύγια και το κεφάλι. όταν στρεσάρεται αλλάζει τα χρώματά της ανάλογα με το περιβάλλον. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιθετικά triggerfish.
Φωτογραφία gparet
Μοναδικός είναι και ο χρωματισμός του κλόουν της οικογένειας (Balistoides conspicillum). Ένα ασυνήθιστο και σπάνιο ψάρι, που λόγω του χρωματισμού του είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα ενυδρεία.
Φωτογραφία  UMiami_RSMAS
Οι βαλιστές προσαρμόζονται πολύ καλά στη ζωή στα ενυδρεία, εάν παρέχεται μεγάλη δεξαμενή με άφθονες κρυψώνες. Βέβαια, συχνά γίνονται πολύ επιθετικά προς τους συντρόφους τους στη δεξαμενή, ακόμα και αν είναι από το είδος τους. Ιδιαίτερα επιθετικό είναι πορτοκαλί triggerfish (Balistapus undulatus). 
Φωτογραφία Janderk
Αντίθετα, το Xanthichthys auromarginatus είναι σπάνια επιθετικό προς άλλα ψάρια.
Φωτογραφία  Benthichi
Η οικογένεια Balistidae έχει πάρει την κοινή της ονομασία triggerfish από την εξής ιδιότητα των μελών της: για να προστατευθούν από τα αρπακτικά, ορθώνουν τα δύο πρώτα ραχιαία αγκάθια και "κλειδώνονται" μέσα σε τρύπες, ρωγμές και άλλες κρυψώνες. Το πρώτο αγκάθι παραμένει "κλειδωμένο" στη θέση του από το δεύτερο αγκάθι, που έχει σηκωθεί. Μπορεί να "ξεκλειδωθεί" μόνο όταν κατέβει το δεύτερο αγκάθι-"σκανδάλη".
Εξ ου και το όνομα triggerfish (trigger-σκανδάλη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...