Η επιτυχημένη επιχείρηση δεν έχει μόνο ελληνοπρεπή επωνυμία, αλλά και ελληνική ψυχή, διότι πίσω της βρίσκεται μια οικογένεια από την Κεφαλλονιά που εγκατέλειψε την πατρίδα για να βρει τη δική της Γη της Επαγγελίας στη Μαύρη Ηπειρο.
Ο Θανάσης, ο Γιώργος και ο Μάκης Παγουλάτος είναι τα τρία αδέλφια που σήμερα διοικούν αυτό το οικογενειακό ξενοδοχείο που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σουδανικής πρωτεύουσας.
Αποτελούν τη δεύτερη γενιά ξενοδόχων, αφού το «Hotel Acropole» ιδρύθηκε το 1952 από τους γονείς τους, τον Παναγή και τη Φλώρα Παγουλάτου, που έφτασαν στην Αφρική αναζητώντας την τύχη τους.
«Ο πατέρας ήρθε στην Αφρική μετά τον πόλεμο για ένα καλύτερο μέλλον. Εκείνα τα χρόνια η οικογένειά του ήταν αρκετά μεγάλη, δώδεκα αδέλφια νομίζω, και τα πράγματα ήταν δύσκολα.
Ετσι ήρθε εδώ στην ξενιτιά» δηλώνει στην «Espresso» ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς, ο Θανάσης Παγουλάτος. Το 1945 ο νεαρός τότε Παναγής έφτασε στο Χαρτούμ, όπου υπήρχε ακμάζουσα ελληνική παροικία. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος, αλλά γρήγορα αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας. Ετσι έφτιαξε την πρώτη του επιχείρηση, το κλαμπ «Great Britain», που περιλάμβανε εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, μπαρ κ.λπ.
«Το κέντρο είχε επιτυχία, αλλά ήταν δυστυχώς δίπλα στο παλάτι του Σουδάν, που το κυβερνούσαν οι Αγγλοι. Κάποια στιγμή, λόγω φασαρίας και μουσικής, ο κυβερνήτης έκλεισε την επιχείρηση. Ετσι ξεκίνησε το ξενοδοχείο» αναφέρει ο κ. Παγουλάτος.
Το πρώτο κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το «Hotel Acropole» διέθετε δέκα δωμάτια. Λόγω της επιτυχίας που σημείω [Οι αδελφοί Παγουλάτου διοικούν την επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας τους. Αριστερά ο Γιώργος, δεξιά ο Μάκης και κάτω ο Θανάσης.] ωσε, γρήγορα επεκτάθηκε σε ένα νέο και μεγαλύτερο κτίριο δυναμικότητας 40 δωματίων, στο οποίο στεγάζεται έως σήμερα.
«Τα πρώτα χρόνια οι περισσότεροι πελάτες ήταν έμποροι που έρχονταν για διάφορες επιχειρήσεις. Αργότερα γίναμε πιο γνωστοί, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Εθνη κ.λπ.» σημειώνει ο Ελληνας ξενοδόχος. Με το πέρασμα του χρόνου, στο πελατολόγιό του προστέθηκαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι, διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, αρχαιολόγοι, ακόμη και καλλιτέχνες, όπως ο Μπομπ Γκέλντοφ.
Σήμερα, εξήντα χρόνια από την ίδρυσή του, το «Hotel Acropole» παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές, με πιστούς πελάτες και την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα ξενοδοχεία του Χαρτούμ από τους χρήστες του μεγάλου ταξιδιωτικού site tripadvisor.com.
Σύμφωνα με τον κ. Παγουλάτο, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην προσωπική εξυπηρέτηση των πελατών από τα μέλη της οικογένειας. «Το ξενοδοχείο είναι οικογενειακό. Ο πελάτης που θα έρθει θα βρει πάντοτε κάποιον από την οικογένεια του ξενοδοχείου και οτιδήποτε χρειαστεί θα το λύσουμε» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει το τριών αστέρων ξενοδοχείο δεν είναι τα σπα και οι πισίνες, αλλά η ουσιαστική βοήθεια σε μια χώρα όπου η ζωή δεν είναι εύκολη, ειδικά για τους ξένους.
Οπως αναφέρει ο κ. Παγουλάτος, το ξενοδοχείο βοηθά τους πελάτες του να πάρουν τις ειδικές άδειες που απαιτούνται για να βγουν από την πόλη του Χαρτούμ ή για να φωτογραφήσουν (και τα δύο απαγορεύονται για τους τουρίστες χωρίς ειδική άδεια), να νοικιάσουν αυτοκίνητο με καλό οδηγό κ.λπ. Πάνω απ’ όλα, όμως, η οικογένεια Παγουλάτου διατηρεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, που κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν στο σπίτι του.
Η οδυνηρή εμπειρία της τρομοκρατικής επίθεσης το 1988< [Το τριών αστέρων ξενοδοχείο δεν διαθέτει περιττές πολυτέλειες, αλλά κάνει τον επισκέπτη να νιώθει σαν στο σπίτι του.] br/>
Το γεγονός που έχει αναμφίβολα χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη της οικογένειας Παγουλάτου δεν είναι άλλο από την τρομοκρατική επίθεση με στόχο ξένους υπηκόους που εκδηλώθηκε στο «Hotel Acropole» στις 15 Μαΐου 1988.
Η έκρηξη της βόμβας που τοποθέτησαν οι τρομοκράτες στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ο Θανάσης Παγουλάτος έζησε από κοντά εκείνον τον εφιάλτη: «Ημουν μέσα. Είναι κάτι που αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις, ήταν πολύ τρομακτικό. Εσκασε η βόμβα, τα πάντα γκρεμιστήκανε, σβήσανε τα φώτα, ακουγόντουσαν φωνές. Η σύζυγός μου ήταν πάνω και μέχρι να πάω να τη βρω δεν ήξερα αν είχε σκοτωθεί. Ηταν το κάτι άλλο».
Η τρομοκρατική επίθεση έπληξε το παλιό κτίριο του ξενοδοχείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νεότερο κτίριο, όπου στεγάζεται έως σήμερα το «Hotel Acropole». «Το παλιό κτίριο ήταν νοικιασμένο. Η πρώτη μας σκέψη ήταν να το επιδιορθώσουμε, παρ’ όλο που είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να συμμετάσχει στα έξοδα, το αφήσαμε και μείναμε μόνο στο κτίριο όπου βρισκόμαστε και σήμερα» λέει ο κ. Παγουλάτος και υπογραμμίζει: «Σοκαριστήκαμε, πονέσαμε, αλλά δεν το βάλαμε κάτω».
Για πάντα στη Μαύρη Ηπειρο
Σήμερα το «Hotel Acropole» διοικείται από τη δεύτερη γενιά ξενοδόχων της οικογένειας Παγουλάτου. Ομως η ζωή στο Σουδάν δεν είναι εύκολη και τα τέκνα των τριών αδελφών ίσως να μη θελήσουν να αναλάβουν.
«Τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν την επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας μας πριν τόσα χρόνια» λέει ο κ. Παγουλάτος και εξηγεί: «Η ζωή στο Χαρτούμ ήταν ωραία μέχρι το '80 περίπου, πριν έρθει ο ισλαμισμός, οπότε υπήρχε μια σχετική ελευθερία, υπήρχαν διάφορα κλαμπ, κινηματογράφοι, η παροικία μας ήταν μεγάλη, υπήρχαν ο ελληνικός σύλλογος και ο ελληνικός αθλητικός όμιλος. Αργότερα όμως, όταν ήρθε ο ισλαμισμός και άλλαξαν οι κανόνες, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θανάσης, ο Γιώργος, ο Μάκης Παγουλάτος και οι σύζυγοί τους δεν σκοπεύουν να αφήσουν το «Hotel Acropole» για να επιστρέψουν στην Ελλάδα ή για να στήσουν μια άλλη επιχείρηση σε κάποιο άλλο μέρος.
«Η οικογένεια πάντοτε βρίσκεται εδώ. Ακόμη κι αν λείπει κάποιος αδελφός σε ταξίδι, τα δύο αδέλφια με τις συζύγους τους είναι πάντα εδώ. Αγαπάμε τη δουλειά μας και τη βλέπουμε διαφορετικά» υπογραμμίζει ο κ. Παγουλάτος.
http://parthenon-sculptures.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου