ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

0 Ελληνιστικό λιμάνι στο Ισραήλ: βρέθηκε στην πόλη Ακρα με πολλά αγγεία από τη Ρόδο και την Κω

Λιμάνι της ελληνιστικής περιόδου (3ος - 2ος αιώνας π.Χ.) εντοπίστηκε στην πόλη Άκρα του Ισραήλ, βόρεια του κόλπου της Χάιφα. Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και μεγάλες πέτρες που είχαν ενσωματωθεί στην προκυμαία, προκειμένου να ελλιμενίζονται τα ιστιοφόρα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το λιμάνι είχε και στρατιωτική χρήση και υπολογίζουν ότι ήταν το μεγαλύτερο του Ισραήλ εκείνη την εποχή.

Στο βαθύτερο τμήμα του αρχαίου λιμανιού βρέθηκαν μεταξύ άλλων χιλιάδες θραύσματα αγγείων κι ανάμεσά τους δεκάδες άθικτα αγγεία καθώς και μεταλλικά αντικείμενα. Οι πρώτες έρευνες των αγγείων δείχνουν ότι πολλά από αυτά προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως η Ρόδος και η Κως, καθώς και άλλες πόλεις-λιμάνια που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας του κυματοθραύστη, που βρίσκεται στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Μεγάλο μέρος του λιμανιού δυστυχώς βρίσκεται κάτω από το οθωμανικό τείχος που υψώθηκε στην πόλη.

Ωστόσο, στα τμήματα που εκτείνονται προς τη θάλασσα και τη σύγχρονη προκυμαία η ανασκαφή θα συνεχιστεί σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν οι αρχαιολόγοι την έκταση του αρχαίου λιμανιού. Επίσης, στόχος τους είναι να διευκρινίσουν αν η καταστροφή του αρχαίου λιμανιού σχετίζεται με την καταστροφή που προκάλεσε ο Πτολεμαίος το 312 π.Χ. ή με εξέγερση το 167 π.Χ. ή με κάποιο άλλο γεγονός.

Η Άκρα (Ακη των αρχαίων Ελλήνων) ήταν σημαντική πόλη της αρχαιότητας λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Ἔρρωσο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...