ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

0 Ανακαλύφθηκε ο πέμπτος δορυφόρος του Πλούτωνα




Η εικόνα, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, δείχνει τους πέντε δορυφόρους γύρω από τον μακρινό και παγωμένη νάνο- πλανήτη Πλούτωνα Ο πράσινος κύκλος προσδιορίζει τον ανακαλυφθέντα πέμπτο δορυφόρο Ρ5

Πριν από έναν χρόνο οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, ανακάλυψαν τον τέταρτο δορυφόρο του πλανήτη νάνου Πλούτωνα. Ο (τέταρτος) αυτός δορυφόρος ονομάστηκε προσωρινά Ρ4. Όμως τελικά υπάρχει και πέμπτος δορυφόρος που περιστρέφεται γύρω από τον Πλούτωνα!


Οι αστρονόμοι του τηλεσκοπίου Hubble ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του Ρ5, του πέμπτου δορυφόρου γύρω από τον παγωμένο πλανήτη-νάνο Πλούτωνα. Ο δορυφόρος έχει μάλλον ακανόνιστο σχήμα με πάχος κυμαινόμενο από 10 έως 25 χιλιόμετρα. Κινείται σε μια κυκλική τροχιά γύρω από τον Πλούτωνα, διαμέτρου περίπου 95 χιλιάδες χιλιόμετρα, που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις τροχιές των άλλων δορυφόρων.

Είναι πραγματικά περίεργο το γεγονός ότι ο μικρός Πλούτωνας – που υποβιβάστηκε και έπαψε να θεωρείται πλανήτης – μπορεί να διαθέτει τόσους δορυφόρους.
Ο Πλούτωνας βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του ηλιακού μας συστήματος – απέχει περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Aνακαλύφθηκε από τον Clyde W. Tombaugh το 1930. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά πλανήτης-νάνος με τη μεγαλύτερη μάζα στο ηλιακό μας συστήματος (πρώτος είναι η Έρις). Προσεγγιστικά έχει μάζα ίση με το 1/6 της μάζας της Σελήνης και το 1/3 του όγκου της. Μια περιφορά του γύρω από τον Ήλιο ολοκληρώνεται κάθε 248 γήινα έτη.

Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη σωμάτων με μέγεθος ίσο ή και μεγαλύτερο του Πλούτωνα στη Ζώνη του Kuiper δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Πλούτωνας θα έπρεπε πλέον να θεωρείται πλανήτης. Έτσι το 2006, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να μη θεωρείται πλανήτης, αλλά πλανήτης-νάνος.

Ο Χάροντας είναι ο δορυφόρος του Πλούτωνα που ανακαλύφθηκε πρώτος, το 1978. Ακολούθησαν το 2006 δύο μικρότεροι, που ονομάστηκαν Νυξ και Ύδρα. Τον Ιούλιο του 2011, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τον S/2011 (134340) 1 ή Ρ4 και πριν από λίγες ημέρες ακόμη έναν, τον Ρ5!

Η ανακάλυψη του νέου δορυφόρου θα συνεισφέρει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε το σύστημα του Πλούτωνα και το πως αυτό θα εξελιχθεί. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία όλοι οι δορυφόροι του Πλούτωνα είναι τα απομεινάρια της σύγκρουσής του με ένα άλλο μεγάλο αντικείμενο της ζώνης Kuiper, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να πλοηγήσουν κατάλληλα μέσα στο σύστημα του Πλούτωνα το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA.  Το New Horizons, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006, έχει ως στόχο την εξερεύνηση του απόμακρου Πλούτωνα. Θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα εξερευνήσει τον πλανήτη-νάνο από κοντά (το Voyager 1 έχασε την ευκαιρία του) και αναμένεται να τον προσεγγίσει το 2015. 

www.nasa.gov
 
http://logioshermes.blogspot.com/2012/07/blog-post_6918.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...