Το πιο...διάσημο σπιτικό λικέρ είναι το κερασό...Το
όνομα...παραπλανητικό,αφού δε γίνεται με κεράσια αλλά με τα ξαδέλφια
αυτών τα βύσσινα...Δεν υπήρχε σπίτι παλιότερα που να μην έφτιαχνε τέτοια
εποχή το αρωματικό αυτό λικεράκι που όχι μόνο έβγαζε ασπροπρόσωπη τη
νοικοκυρά στις ονομαστικές εορτές του σπιτιού αλλά και αποτελούσε πρώτης
τάξεως γιατρικό για όσους αντιμετώπιζαν στομαχικά ή
κοιλιακά...προβλήματα(ίσως επειδή δημιουργούσε αίσθημα ζέστης και ήταν
ανακουφιστικό)...
Είναι τόσο απλό στην παρασκευή του και τόσο φθηνά τα
υλικά του ώστε παράλογο μου φαίνεται το να μην προσπαθήσει ο καθένας να
το φτιάξει...Φέτος τα βύσσινα ήταν δώρο από αγαπημένα συγγενικά
πρόσωπα...Τα δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά αφού οι πολλές βροχές που έπεσαν
το Μάιο έκαναν τα βύσσινα δυσεύρετα...Τα χωρίσαμε σε δύο μέρη ...Το ένα
για γλυκό και βυσσινάδα και το άλλο για το κερασό...
Σε ένα βάζο γυάλινο βάζουμε 1 κιλό βύσσινα πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια τους...
...παρέα με 1 κιλό ζάχαρη...
...και ένα κιλό κονιάκ...
...για άρωμα δε, προσθέτουμε 4-5 γαρύφαλλα...
...μαζί με 2 ξυλάκια κανέλας...
...κλείνουμε το βάζο και αναδεύουμε ώστε να ανακατευτούν λίγο τα υλικά(μην ανησυχήσετε που η ζάχαρη δεν θα λιώσει αλλά θα συγκεντρωθεί στον πάτο.Μετά από 1-2 ημέρες θα λιώσει από τον ήλιο)...Κατόπιν ξεσφίγγουμε λίγο το καπάκι(να είναι κλειστό αλλά όχι σφιγμένο)...
...και το βάζουμε στον ήλιο.Εκεί το αφήνουμε για 40 ημέρες...Από καιρό σε καιρό το ανακινούμε ή το ανακατεύουμε με μια κουτάλα...Μετά το σαρανταήμερο το ανοίγουμε,το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια,έτοιμο προς χρήση...Φτιάξτε αρκετό γιατί είμαι σίγουρη πως θα γίνει ανάρπαστο...Εκτός από στολίδι της κουζίνας σας μπορεί να αποτελέσει και ένα αξιοπρεπές δώρο προς τους...μερακλήδες φίλους σας,που ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία πράγματα...
Σε ένα βάζο γυάλινο βάζουμε 1 κιλό βύσσινα πλυμένα και χωρίς τα κοτσάνια τους...
...παρέα με 1 κιλό ζάχαρη...
...και ένα κιλό κονιάκ...
...για άρωμα δε, προσθέτουμε 4-5 γαρύφαλλα...
...μαζί με 2 ξυλάκια κανέλας...
...κλείνουμε το βάζο και αναδεύουμε ώστε να ανακατευτούν λίγο τα υλικά(μην ανησυχήσετε που η ζάχαρη δεν θα λιώσει αλλά θα συγκεντρωθεί στον πάτο.Μετά από 1-2 ημέρες θα λιώσει από τον ήλιο)...Κατόπιν ξεσφίγγουμε λίγο το καπάκι(να είναι κλειστό αλλά όχι σφιγμένο)...
...και το βάζουμε στον ήλιο.Εκεί το αφήνουμε για 40 ημέρες...Από καιρό σε καιρό το ανακινούμε ή το ανακατεύουμε με μια κουτάλα...Μετά το σαρανταήμερο το ανοίγουμε,το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπουκάλια,έτοιμο προς χρήση...Φτιάξτε αρκετό γιατί είμαι σίγουρη πως θα γίνει ανάρπαστο...Εκτός από στολίδι της κουζίνας σας μπορεί να αποτελέσει και ένα αξιοπρεπές δώρο προς τους...μερακλήδες φίλους σας,που ξέρουν να εκτιμούν τα ωραία πράγματα...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου