ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

0 Τα φυτά ανθίζουν πλέον νωρίτερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής.


Μπορεί τα πρώιμα ανθισμένα παρτέρια να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αυτή όμως η ανακολουθία στους κανόνες της Φύσης δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο San Diego της Καλιφόρνιας σε άμεση συνεργασία με συνολικά 22 Ινστιτούτα στον Καναδά, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία, τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και η άνοιξη ξεκινάει πρωθύστερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής....



Οι επιστήμονες συνέλεξαν και αξιολόγησαν στοιχεία για 1.634 είδη φυτών από τέσσερις ηπείρους. Το τελικό τους συμπέρασμα είναι ότι τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα είχαν «υποτιμήσει» τον τρόπο «αντίδρασης» των φυτών στην κλιματική αλλαγή. Tα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζουν τον τρόπο παραγωγής οξυγόνου από τα φυτά, ενώ οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά τους με συνέπεια να επιταχύνεται η ανθοφορία. Ως εκ τούτου, η διεθνής επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ορισμένα φυτά ανθίζουν 8 φορές ταχύτερα και βγάζουν φύλλα τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Πώς μπορεί, όμως, αυτό να επηρεάσει τη ζωή στον πλανήτη; Τα φυτά αποτελούν βάση της τροφικής αλυσίδας, φωτοσυνθέτουν απελευθερώνοντας οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί.

Επηρεάζεται η πανίδα

Φυσικά, η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τη χλωρίδα, αλλά και την πανίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πτηνά. Ο «Ατλας για τα Αναπαραγόμενα Πουλιά της Ευρώπης και την Κλιματική Αλλαγή», που έχει στηριχθεί σε έρευνες των Πανεπιστημίων Durham και Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, προβλέπει ότι κατά μέσο όρο κάθε ευρωπαϊκό είδος θα μετατοπιστεί κατά 550 χλμ. βορειοανατολικά μέχρι τα τέλη του αιώνα μας. Για παράδειγμα, ένα πουλί που ενδημεί στο Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου θα «μεταναστεύσει» έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Η εν λόγω αλλαγή θα αποτελέσει το τελειωτικό «χτύπημα» για πολλά είδη, ειδικά δε όσα βρίσκονται σε βόρειες χώρες και δεν έχουν περιθώριο περαιτέρω μετακίνησης.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των φυτών «εκπλήσσει, αλλά δεν ανησυχεί», σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Ζιώμα, «ουσιαστικά, τα φυτά προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα». Για να έχουμε ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα, θα πρέπει να συλλέγουμε στοιχεία κατά τη διάρκεια 30 ετών, σύμφωνα με τον κ. Ζιώμα, «τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για κλιματική αλλαγή, προς το παρόν έχουμε βέβαια ισχυρές ενδείξεις ότι διανύουμε περίοδο κλιματικής αλλαγής: εδώ και δέκα χρόνια αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε φέτος ένας εξαιρετικά ψυχρός χειμώνας, ενώ τα τελευταία χρόνια επισημαίνονται και στη χώρα μας υψηλές ταχύτητες ανέμου. Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει την άνοδο των 4 βαθμών Κελσίου ώς την «κόκκινη» γραμμή για τη βιοποικιλότητα, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα ανέβει έως και 7 βαθμούς.

Συνυπολογισμός στοιχείων

Και αν η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι ανεκτή (ενδεχομένως και επιθυμητή) στις βόρειες χώρες, δεν ισχύει το ίδιο για τις Μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Οι μέρες καύσωνα από δύο ετησίως, όπως ήταν στο διάστημα 1961-1990, ανέρχονται σε έξι έως είκοσι τέσσερις μέχρι το 2050, ενώ έως το τέλος του αιώνα προβλέπεται να φθάσουν έως και τις 67 μέρες. Προτού, ωστόσο, «δαιμονοποιήσουμε» για κάθε «παρατράγουδο» την κλιματική αλλαγή, οφείλουμε να συνυπολογίζουμε όλους τους παράγοντες. «Στην Αττική, η βιοποικιλότητα μειώνεται δραματικά χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στα βόρεια προάστια εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός πτηνών, όπως κοτσύφια» διηγείται ο κ. Ζιώμας στην «Κ». «Κάποιοι έσπευσαν να συνδέσουν το φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή, αγνοώντας ότι όλα τα περιαστικά δάση, όπου ενδημούσαν τα εν λόγω πουλιά, καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2009». Οπως περιγράφει ο καθηγητής, «το κλίμα μετακινείται όπως το εκκρεμές σημειώνοντας συχνά ακραίες θέσεις ταλάντωσης, το ζήτημα, όμως, είναι πού τελικά θα ισορροπήσει».



Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/05/blog-post_7932.html#ixzz1vVSVeyNu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...