«Πάντα σου άρεσαν οι μέρες με βροχή, κι ονειρευόσουν να πάμε στο Λονδίνο». Αυτό λέει ένα τραγούδι του Σάκη Μπουλά, το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα πιο γνωστά στερεότυπα του κόσμου ότι «βροχή και Λονδίνο» πάνε μαζί. Οχι πια, όμως!
Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός και ο πέμπτος πιο άνομβρος στη Βρετανία από το 1910. Παράλληλα, η Αγγλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας τριακονταετίας. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια οι ασυνήθιστες μικρές βροχοπτώσεις μείωσαν δραματικά τα αποθεματικά νερού στη νότια και ανατολική Αγγλία. Ετσι, στις περιοχές αυτές, εξ ανάγκης, έχουν επιβληθεί μια σειρά από μέτρα για την εξοικονόμηση νερού...
Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση της χρήσης λάστιχου για το πότισμα των κήπων, τον καθαρισμό των αυτοκινήτων και των εξωτερικών χώρων. Απαγορεύεται, επίσης, να χρησιμοποιούνται ατομικές πισίνες, σιντριβάνια κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα περιβόητα σιντριβάνια της πλατείας Τραφάλγκαρ σταμάτησαν τη λειτουργία τους και ο δήμος του Λονδίνου αναζητεί λύση.
Το μέτρο επηρεάζει την καθημερινότητα 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.200 ευρώ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται όσες επιχειρήσεις εξαρτώνται από το νερό, όπως τα πλυντήρια αυτοκινήτων, οι βιομηχανίες τροφίμων κ.ά. Εξαιρούνται, επίσης, τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος γκαζόν, οι αθλητικοί χώροι και ανάμεσά τους, φυσικά, όσοι θα χρησιμοποιηθούν για τους επικείμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού, εδώ στο Λονδίνο.
Προσωρινή απαγόρευση
Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αρθεί. Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Εάν, όμως, η ανομβρία συνεχιστεί και ο επόμενος χειμώνας δεν φέρει την αναμενόμενη βροχή, τότε θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα», προειδοποιεί η Βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Πάντως, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τους επόμενους μήνες δεν είναι θετικές, καθώς, όπως εκτιμούν, «θα επικρατήσουν συνθήκες ξηρότερες από τις συνηθισμένες», ενώ τα αποθέματα νερού είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν οι βροχοπτώσεις επιστρέψουν στα επίπεδα του παρελθόντος, το πρόβλημα της ανομβρίας στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να ξεπεραστεί πολύ εύκολα. Από τη μία, γιατί ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά και, από την άλλη, γιατί η κλιματική αλλαγή που συντελείται σε όλο τον πλανήτη έχει αυξήσει τη θερμοκρασία και έχει μειώσει τις βροχές.
Ετσι, έως το 2050, σύμφωνα με τη Βρετανική Περιβαλλοντολογική Εταιρεία, οι ανάγκες για νερό θα αυξηθούν κατά 35%, καθώς ο πληθυσμός, από τα 63 εκατ. που είναι σήμερα, θα πλησιάζει τα 80 εκατ.
Παγκόσμιο πρόβλημα
Εδώ και χρόνια, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, όπως η WWF κ.ά., κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασπατάληση των φυσικών πόρων της γης και, κυρίως, για την κακή χρήση των αποθεμάτων νερού.
Τα στοιχεία των διεθνών εκθέσεων είναι δραματικά: Ηδη, το 80% του πληθυσμού της Γης ζει σε περιοχές όπου απειλείται η ασφάλεια των υδάτινων πόρων της. Παράλληλα, η ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη, έως το 2025, θα έχει φτάσει τα 8 δισ,. από τα 6 δισ. που είναι σήμερα. Αν λάβουμε υπόψη και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος του προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου