ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

0 This is Sparta!

Η μυθική Σπάρτη, η μεγαλύτερη στα αρχαία χρόνια στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, αποτελεί σήμερα μια πόλη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά και ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω φύση και σε όμορφους οικισμούς.

Η μεγαλύτερη –στα αρχαία χρόνια- στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της, η Σπάρτη, βρίσκεται νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα, στο κέντρο της νότιας Πελοποννήσου ( http://bit.ly/yumAYT ). Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

Η καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται γύρω από την πόλη, είναι γεμάτη ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα, ενώ στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, η πόλη επανιδρύθηκε ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1η Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά, στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο: Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση.
Όσο για τους Σπαρτιάτες, θαυμάζονται ακόμη για την γενναιότητά τους και για το ότι κρατούν ζωντανές τις Ελληνικές αξίες.

Η αρχαία σπαρτιατική, πολεμική τακτική
Οι Σπαρτιάτες ή Λακεδαιμόνιοι, ήταν γνωστοί για τη γενναιότητα και την περηφάνια τους, αλλά και για την υπεροχή του εξοπλισμού και της στρατιωτικής τους τέχνης. Η διάσημη Σπαρτιατική Αγωγή έκανε τη Σπάρτη εντελώς διαφορετική από τις άλλες ελληνικές πόλεις και έδειχνε απόλυτα τον καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα των Λακεδαιμονίων και τη φοβερή στρατιωτική μηχανή που είχε η πόλη της Σπάρτης.

Οι Σπαρτιάτες έφεραν βαρύ οπλισμό, στον οποίο εκπαιδεύονταν από 7 ετών και ζύγιζε περίπου 60 κιλά, όσο το βάρος ενός εφήβου. Η πυκνή πολεμική τους διάταξη έγινε γνωστή ως Σπαρτιατική φάλαγγα.

Αξιοθέατα στη Σπάρτη
Φωτογραφία:http://www.piop.gr
Η Σπάρτη αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού και έχει αρκετά αξιοθέατα, ενώ επίσης αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την οργάνωση των περιηγήσεων στο νομό. Διαθέτει ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τα δύο μεγάλα ιερά της Ορθίας Αρτέμιδος και της Χαλκιοίκου Αθηνάς και μουσείο της ελιάς ( http://bit.ly/mouseio_elias ), που έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη.

Κατά την περιήγησή σας στην Σπάρτη θα δείτε το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνίδαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση έχουν θαφτεί τα οστά του ένδοξου βασιλιά, αλλά και πολλά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Σαϊνοπούλειο θέατρο, το Δημαρχείο και το Δικαστικό Μέγαρο.

Επίσης η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή που οφείλεται εν μέρει και στους φοιτητές και στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου και στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, που σφύζουν τις περισσότερες ώρες από ζωή.
Φωτογραφία:http://www.visitgreece.gr
Εκδρομές στη γύρω περιοχή
Ο Μυστράς, η Αρχαία Σπάρτη, γραφικά χωριά και εντυπωσιακά φυσικά τοπία, προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εκδρομές κοντά στην πόλη της Σπάρτης.

Ο Μυστράς, η πρώην βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και τότε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/511 ), βρίσκεται 6 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου, με ιστορία που ξεκινά από τα μέσα του 13ου αιώνα.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το γραφικό χωριό Αναβρυτή, στις παρειές του Ταϋγέτου, με τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, καθώς επίσης το δισυπόστατο ναό των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου, τη Μονή της Φανερωμένης και σε κοντινή απόσταση, το κατάφυτο φαράγγι της Σκοτιάς, ένα ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο, με τρεχούμενα νερά που οδηγεί στον Μυστρά.
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Την προσοχή σας αξίζουν τα χωριά Χρυσάφα, Ξηροκάμπι, Καστρί, Καστόρειο, Πελλάνα, αλλά και το χωριό Γεωργίτσι με τις καρυδιές, τις καστανιές, τις βρύσες με τρεχούμενα νερά και το φημισμένο υπεραιωνόβιο πλατάνι στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου.

Ο Ταΰγετος, το φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την κορυφή του να χάνεται μέσα στα σύννεφα σε υψόμετρο 2.407 μ., προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές ( http://bit.ly/monopatia ), καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους.

Μαγευτική είναι και η διαδρομή Σπάρτη - Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου. Στην ίδια διαδρομή, στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθείτε το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς.
Περισσότερα στοιχεία για τη Σπάρτη, αλλά και πληροφορίες για τη διαμονή σας στην περιοχή θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://www.lakonia.gr , www.sparti.gov.gr και www.visitgreece.gr/el/main_cities/sparta .

Πόπη Αθανασοπούλου

pathan@clickatlife.gr

 http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...