Η μυθική Σπάρτη, η μεγαλύτερη στα αρχαία χρόνια στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας, αποτελεί σήμερα μια πόλη με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, αλλά και ορμητήριο για εκδρομές στη γύρω φύση και σε όμορφους οικισμούς.
Η καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται γύρω από την πόλη, είναι γεμάτη ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα, ενώ στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.
Μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1834, η πόλη επανιδρύθηκε ύστερα από απόφαση του βασιλιά Όθωνα και σε επίσημη τελετή την 1η Ιανουαρίου 1857 έγινε η εγκαθίδρυση των αρχών από το Μυστρά, στη νέα πόλη, που ήταν και η πρώτη στην Ελλάδα που χαράχθηκε με πολεοδομικό σχέδιο: Έχει πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, νεοκλασικές οικοδομές και πλούσια ύδρευση.
Όσο για τους Σπαρτιάτες, θαυμάζονται ακόμη για την γενναιότητά τους και για το ότι κρατούν ζωντανές τις Ελληνικές αξίες.
Η αρχαία σπαρτιατική, πολεμική τακτική
Οι Σπαρτιάτες ή Λακεδαιμόνιοι, ήταν γνωστοί για τη γενναιότητα και την περηφάνια τους, αλλά και για την υπεροχή του εξοπλισμού και της στρατιωτικής τους τέχνης. Η διάσημη Σπαρτιατική Αγωγή έκανε τη Σπάρτη εντελώς διαφορετική από τις άλλες ελληνικές πόλεις και έδειχνε απόλυτα τον καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα των Λακεδαιμονίων και τη φοβερή στρατιωτική μηχανή που είχε η πόλη της Σπάρτης.
Οι Σπαρτιάτες έφεραν βαρύ οπλισμό, στον οποίο εκπαιδεύονταν από 7 ετών και ζύγιζε περίπου 60 κιλά, όσο το βάρος ενός εφήβου. Η πυκνή πολεμική τους διάταξη έγινε γνωστή ως Σπαρτιατική φάλαγγα.
Αξιοθέατα στη Σπάρτη
Φωτογραφία:http://www.piop.gr |
Κατά την περιήγησή σας στην Σπάρτη θα δείτε το άγαλμα του νομοθέτη της πόλης Λυκούργου, το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνίδαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση έχουν θαφτεί τα οστά του ένδοξου βασιλιά, αλλά και πολλά νεοκλασικά κτίρια, όπως το Σαϊνοπούλειο θέατρο, το Δημαρχείο και το Δικαστικό Μέγαρο.
Επίσης η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή που οφείλεται εν μέρει και στους φοιτητές και στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου και στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, που σφύζουν τις περισσότερες ώρες από ζωή.
Φωτογραφία:http://www.visitgreece.gr |
Ο Μυστράς, η Αρχαία Σπάρτη, γραφικά χωριά και εντυπωσιακά φυσικά τοπία, προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εκδρομές κοντά στην πόλη της Σπάρτης.
Ο Μυστράς, η πρώην βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και τότε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/511 ), βρίσκεται 6 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου, με ιστορία που ξεκινά από τα μέσα του 13ου αιώνα.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το γραφικό χωριό Αναβρυτή, στις παρειές του Ταϋγέτου, με τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, καθώς επίσης το δισυπόστατο ναό των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου, τη Μονή της Φανερωμένης και σε κοντινή απόσταση, το κατάφυτο φαράγγι της Σκοτιάς, ένα ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο, με τρεχούμενα νερά που οδηγεί στον Μυστρά.
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org |
Ο Ταΰγετος, το φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την κορυφή του να χάνεται μέσα στα σύννεφα σε υψόμετρο 2.407 μ., προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές ( http://bit.ly/monopatia ), καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους.
Μαγευτική είναι και η διαδρομή Σπάρτη - Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου. Στην ίδια διαδρομή, στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθείτε το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς.
Περισσότερα στοιχεία για τη Σπάρτη, αλλά και πληροφορίες για τη διαμονή σας στην περιοχή θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://www.lakonia.gr , www.sparti.gov.gr και www.visitgreece.gr/el/main_cities/sparta .
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
http://www.clickatlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου