ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

2 Αληθινό Θράσος (True Grit)

Όταν βλέπεις ότι στη σκηνοθεσία είναι οι αδελφοί Κοέν –σα να λέμε οι αδελφοί θαύμα- και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Τζεφ Μπρίτζες κι ο Ματ Ντέιμον, δεν μπορεί παρά να περιμένεις να δεις ένα αριστούργημα. Κάτι τέτοιο έχουμε εδώ.
Το Θέμα: Η δεκατετράχρονη Μάτι Ρος προσλαμβάνει τον μέθυσο, ολίγον τεμπέλη αλλά με…αληθινό θράσος σερίφη Κόγκμπερν για να τη βοηθήσει να πιάσει το δολοφόνο του πατέρα της. Στην παρέα  τους προστίθεται κι ο Τεξανός φύλακας ΛαΜπιφ που κυνηγά κι εκείνος τον ίδιο άντρα.

Η Ταινία: Ένα σύγχρονο ριμέικ του ομότιτλου γουέστερν του Χένρι Χάθαγουεϊ, με τον Τζον Γουέιν. Οι Κοέν δημιουργούν ένα κινηματογραφικό σύμπαν αρκετά σκοτεινό, με ξερά, άγονα τοπία της Δύσης, ενώ η ωμή βία προσθέτει το απαραίτητο στοιχείο ρεαλισμού στο αιματοβαμμένο και πνιγμένο στο μαύρο χιούμορ -σήμα κατατεθέν των Κοέν- μονοπάτι της μικρής Μάτι προς την εκδίκηση. Οι (αντι)ήρωες με αρχηγό την δεκατετράχρονη πιτσιρίκα –που είναι μάλλον ο πιο ενήλικας της υπόθεσης- είναι κυνικοί κι εκκεντρικοί. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω πως αν ο Μπρίτζες δεν είχε κερδίσει πριν από δύο χρόνια το Όσκαρ για ανάλογο ρόλο (στο Crazy Heart) είχε πιθανότητες να το πάρει πέρσι για το ρόλο του Κόγκμπερν. Δεν είναι εξαιρετικός, γιατί σε πολλά σημεία το παίξιμό του είναι τυποποιημένο, παραμένει ωστόσο πολύ καλός. Την παράσταση, όμως, κλέβει η μικρή Χέιλι Στάινφελντ – η οποία επίσης προτάθηκε για Όσκαρ (β’ γυναικείου ρόλου). Μόλις δεκατεσσάρων ετών και στηρίζει μια ταινία στις πλάτες της, ενώ στέκεται πολύ άνετα ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα. Ο Ματ Ντέιμον είναι ίσως ο αδικημένος της παρέας, γιατί ο ίδιος ο ρόλος δεν του αφήνει περιθώρια για σπουδαία ερμηνεία. Το μόνο που θα μπορούσα να προσάψω ως αρνητικό σε αυτήν την ταινία είναι η έλλειψη δημιουργικότητας των Κοέν: είχαν ένα έτοιμο σενάριο που το «πείραξαν» λίγο, αλλά δεν έκαναν μια ταινία χαρακτηριστική του ύφους τους. Έφτιαξαν παρ’ όλα αυτά ένα γουέστερν κλασικής δομής, που μου θύμισε κάτι από Τζον Φορντ και Χάουαρντ Χοκς. Ιδιαίτερα οι φανς του είδους θα ενθουσιαστείτε!


Σκηνοθεσία: Ethan and Joel Coen

Σενάριο:
Ethan and Joel Coen, βασισμένο στο βιβλίο του Charles Portis

Παίζουν:
Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin

Η ατάκα της ταινίας: Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι ένα μικρό κορίτσι θα μπορούσε να αφήσει το σπίτι της μέσα στο καταχείμωνο και να ζητήσει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα της. Αλλά
συνέβη.



Αλεξάνδρα Βέττα

2 σχόλια:

  1. θα συμφωνήσω μαζί σας. Μέτρια ταινία στο σύνολο, όχι αναμενόμενη του ταλέντου των αδελφών Coen, αλλά σίγουρα όχι αδιάφορη και σίγουρα αξίζει να την δείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστώ πολύ!Οι Κοέν εδώ νομίζω πως δεν αξιοποίησαν πλήρως τις δυνατότητές τους, αλλά πράγματι αξίζει να τη δεις γιατί είναι ένα καθαρόαιμο γουέστερν στα πρότυπα του Φορντ και του Πέκινπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...