Το 1801, ο Thomas Bruce, o 7ος κόμης των Έλγιν, ξεκίνησε να «μεταφέρει», πολύ λένε να αρπάζει, σημαντικής αξίας μαρμάρινα αγάλματα από τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη των Αθηνών.
Μετέφερε αυτά τα πανέμορφα αγάλματα – ένα σημαντικότατο μέρος την πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας – στην Αγγλία, όπου πουλήθηκαν στην βρετανική κυβέρνηση και εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Παρόλα αυτά η ερώτηση όμως παραμένει: Γιατί η Αγγλία κατέχει τα Μαρμάρα του Παρθενώνα; Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανήκουν σε αυτήν. Για να κάνουμε έναν αντίστοιχο παραλληλισμό, είναι σαν να έχουν παρθεί μεμονωμένα κομμάτια του Stonehenge, να μεταφέρονται με πλοίο στην Ελλάδα και να εκτίθενται στον Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Τι θα έκαναν τότε οι βρετανικές αρχές; Διαμαρτυρία; Μήνυση; Φυσικά και θα έκαναν και τα δύο!
Ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας και μυθολογίας της Αθήνας παρουσιάζεται στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, και ήρθε πλέον η ώρα η βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει αυτό που δικαιωματικά ανήκει στην Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση, θα δημιουργήσει έναν εξαιρετικά δυνατό δεσμό φιλίας μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, αποδίδοντας την αίσθηση του δικαίου και ξεκινώντας μια νέα σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, θα έδειχνε σεβασμό προς την πολιτιστική κληρονομιά άλλων χωρών, καθώς θα θεωρείτο μια γενναιόδωρη κίνηση που θα αποκαθιστούσε σημαντικότατο μέρος της πλούσιας ιστορίας των Ελλήνων.
Ήρθε η στιγμή να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν. Δεν ανήκαν στον Έλγιν ή σε κάποιο άλλο άτομο, ανήκουν στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της, οι οποίοι οικειοθελώς θα τα μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο εάν επιστρέψουν σπίτι τους. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα μοιραστούν την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία παρεμπιπτόντως θα ανάψει αυτήν την χρονιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Πηγή: Archaeology News Network
Ἔρρωσο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου