ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

0 Ηλιοβασιλέματα σε εξωπλανήτες


Η ανακάλυψη άλλων ηλιακών συστημάτων και εξωπλανητών αποτελεί ρουτίνα για το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Το ζητούμενο πλέον για τους αστρονόμους είναι να εντοπίσουν εξωπλανήτες που να είναι πανομοιότυποι με τη Γη.

Κάποιοι αστρονόμοι με καλλιτεχνικές ευαισθησίες – όπως ο Frédéric Pont – αναρωτήθηκαν για το πως θα φαινόταν το ηλιοβασίλεμα σε έναν εξωπλανήτη !

Ο αστρονόμος Frédéric Pont κατάφερε να δημιουργήσει την εικόνα του ηλιοβασιλέματος του εξωπλανήτη HD 189733 b που περιστρέφεται γύρω από το άστρο – ήλιο HD 189733, χρησιμοποιώντας το φάσμα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.


O HD 189733 b είναι ένας εξωπλανήτης περίπου 63 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Αλώπεκος. Ανακαλύφθηκε το 2005 και είναι ένας πλανήτης γίγαντας (η μάζα του είναι 13% μεγαλύτερη από την μάζα του Δία), ο πρώτος εξωπλανήτης που βρέθηκε να διαθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά του.

Όταν ο εξωπλανήτης διέρχεται μπροστά από το άστρο του, το φάσμα εκπομπής του άστρου – ήλιου που συλλέγεται από το τηλεσκόπιο είναι παρόμοιο με το χρώμα του ηλιοβασιλέματος. Χρησιμοποιώντας το ορατό φάσμα αυτής της ακτινοβολίας του HD 189733, ο αστρονόμος Frédéric Pont, δημιούργησε την παρακάτω εικόνα
Το ηλιοβασίλεμα στον εξωπλανήτη HD 189733 b

Η ομοιότητα με το γήινο ηλιοβασίλεμα οφείλεται, στο ότι λήφθηκε υπόψη ότι η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη περιέχει πυριτική σκόνη που προκαλεί τη σκέδαση Rayleigh (όπως συμβαίνει με τη σκόνη και στη Γη). Ο «ήλιος» φαίνεται μεγαλύτερος γιατί ο εξωπλανήτης βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με την απόσταση Γης – Ήλιου.

Με τον ίδιο τρόπο ο Frédéric Pont δημιούργησε την εικόνα του ηλιοβασιλέματος στον εξωπλανήτη HD 209458 b (Όσιρις), που περιστρέφεται γύρω από από τον αστέρα HD 209458 στον αστερισμό του Πήγασου, περίπου 150 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Ο HD 209458 b του οποίου η μάζα είναι 0,7 της μάζας του Δία, διαθέτει ατμόσφαιρα με Υδρογόνο, Οξυγόνο, Άνθρακα και με ενδείξεις ύπαρξης υδρατμών.
Ηλιοβασίλεμα στον εξωπλανήτη HD209458b

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...