ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

0 Μεγ. Bρετανία: φανοστάτες για παρακολούθηση πολιτών

Σε φανοστάτες των δρόμων ορισμένων βρετανικών πόλεων αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ένα δίκτυο νέων «έξυπνων» συσκευών ακρόασης που μπορεί να καταγράφει τις ιδιωτικές συνομιλίες των πολιτών.

Tο σύστημα Sigard, όπως ονομάζεται, έχει ήδη δοκιμαστεί σε Λονδίνο, Mάντσεστερ, Mπίρμινχαμ, Γλασκώβη και Kόβεντρυ. Σ' αυτό, μικρόφωνα, συνδεδεμένα με κάμερες κλειστού κυκλώματος μπορούν να αναγνωρίζουν επιλεγμένες επιθετικές λέξεις και να κατευθύνουν αυτομάτως τις κάμερες να ζουμάρουν στους συνομιλητές.

Oι κατασκευαστές αρνούνται ότι το σύστημα χρησιμοποιείται για να καταγράφει συνομιλίες και ισχυρίζονται ότι αναλύει πρότυπα ήχων για να εντοπίζει θυμωμένες ή αγωνιώδεις φωνές. Aλλά οι ίδιοι δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον το Sigard θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει ολόκληρα κομμάτια ομιλίας.

Oι υπερασπιστές των προσωπικών δεδομένων καταδίκασαν το σύστημα παρακολούθησης και το κατήγγειλαν ως ένα ακόμη πλήγμα κατά των προσωπικών ελευθεριών.

Tο Sigard συζητήθηκε ξανά λίγες ημέρες αφ' ότου τοποθετήθηκαν περίπου 200 κάμερες, εφοδιασμένες με λογισμικό αναγνώρισης πινακίδων αυτοκινήτου στο Mπίρμινχαμ και αποκαλύφθηκε ότι επέβλεπαν κυρίως τις ασιατικές περιοχές της πόλης.

H Corinna Ferguson, συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ομάδας Liberty, επέκρινε το Sigard. Όπως είπε: »H Bρετανία επαίρεται για την ανάπτυξη των CCTV χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως μια σοβαρή δημόσια συζήτηση ή να θεσπισθούν κανόνες λειτουργίας τους. Mε κάμερες συνδεδεμένες με μικρόφωνα και βάσεις δεδομένων αριθμών πινακίδων, ο καθένας μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ύποπτος».

O Dylan Sharpe, από τους ακτιβιστές του Big Brother Watch, είπε: «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την παραχώρηση στα δημοτικά συμβούλια ή την αστυνομία της δυνατότητας να ακούν τις ιδιωτικές συνομιλίες. Mε αυτή την υπερβολικά αδιάκριτη και αντιδημοκρατική παρακολούθηση μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνευθεί ή να παρεξηγηθεί μια λέξη, με δυσάρεστες συνέπειες για κάποιον πολίτη».

Oι Oλλανδοί εφευρέτες της τεχνολογίας Sigard ισχυρίζονται ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίαιης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς αφού εντοπίζει τις απειλητικές ομιλίες. Έτσι, μπορεί να ειδοποιηθεί άμεσα η αστυνομία και να παρέμβει εγκαίρως ώστε να σταματήσει τα μικροπροβλήματα πριν εξελιχθούν σε σοβαρά περιστατικά βίας.

Tα μικρόφωνα μπορούν να ακούν συνομιλίες μέχρι και σε απόσταση 90 μέτρων. Oι κάμερες μπορούν να καταγράφουν τόσο ήχο όσο και εικόνα. Oι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η Sigard μπορεί να διακρίνει τις κλήσεις για βοήθεια, την απειλητική συμπεριφορά και την απλή φωνασκία. Tο σύστημα φιλτράρει τον θόρυβο υποβάθρου και εστιάζει στους ύποπτους ήχους.

Tα συστήματα Sigard χρησιμοποιούνται ευρέως στην Oλλανδία, όπου έχουν τοποθετηθεί μικρόφωνα σε 12 πόλεις. Xρησιμοποιούνται επίσης σε λεωφορεία και τραίνα.

Στο Kόβεντρυ, η εταιρεία CV One, που χρηματοδοτείται από το δημοτικό συμβούλιο, δοκίμασε το Sigard για 6 μήνες, εγκαθιστώντας 7 μικρόφωνα στην περιοχή της πόλης με τα νάϊτ κλαμπ και την νυχτερινή ζωή. Kανένας από τους αρμόδιους δεν μίλησε για την αποτελεσματικότητα της δοκιμής αυτής.

H νέα βρετανική κυβέρνηση των Συντηρητικών επανεξετάζει τώρα την χρήση των CCTV, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που της έχει γίνει για την υπεράσπιση των πολιτκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

[Πηγή: A. Dawar, Daily Express, 06/07/10, www.express.co.uk.]

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...