ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

0 Ορθοπεταλιές στους δρόμους της Αθήνας

Εκατοντάδες λάτρεις του ποδηλάτου, όλων των ηλικιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας monumenta πραγματοποίησαν για πρώτη φορά, μία ξεχωριστή πολιτιστική ποδηλατοδιαδρομή για την ανάδειξη της Αθήνας ως ανοιχτού μουσείου αρχιτεκτονικής.

Ξεκινώντας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διασχίζοντας τις λεωφόρους Πατησίων, Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας περισσότεροι από διακόσιοι ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε εξαιρετικά νεοκλασικά, αλλά και μοντέρνα κτίρια, αντιπροσωπευτικά ιστορικών περιόδων του 19ου, και του 20ου αιώνα, αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους, που τα απειλούν τόσο από περιβαλλοντικές, όσο και από ανθρώπινες αλλοιώσεις.

«Μέσα από τη γνωριμία του κοινού με την αρχιτεκτονική των κτιρίων, της ιστορίας και των αξιών της εποχής τους, έρχεται και η ανάγκη για προστασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Γρατσία, που μαζί με τον Στέλιο Λεκάκη και τη Μάρω Τουμπανάκη δημιούργησαν το 2006 την ομάδα
monumenta με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάδειξη και την προστασία σημαντικών κτιρίων της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ως τμήματα πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε μία ποδηλατάδα με ιδιαίτερο νόημα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος, λάτρης του ποδηλάτου, Γιώργος Αμυράς, και συμπλήρωσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία στους ποδηλάτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα σημαντικά κτίρια της πόλης». Τονίζοντας γι άλλη μία φορά ότι «ηλιόλουστες Κυριακές σαν και τη σημερινή αποδεικνύουν ότι η Αθήνα είναι μία ιδανική πόλη για ποδήλατο». Έκανε, επίσης, γνωστό ότι για το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται νέες πολιτιστικές ποδηλατοδιαδρομές.

Τα μέλη της ομάδας monumenta, αφού εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ανταπόκριση του κόσμου, επισήμαναν ότι παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της πόλης. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι για την αποτελεσματικότερη προστασία των κτιρίων χρειάζεται πολλά ακόμα να γίνουν.

«Η αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30 δεν έχει επαρκή νομική προστασία, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτίρια να κατεδαφίζονται, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση του Απολλώνιου του Δοξιάδη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, έκαναν λόγο για ατονία του ελεγκτικού συστήματος και σχετική αμεριμνησία από πλευράς των αρμόδιων φορέων. Πρότειναν την παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες σημαντικών κτιρίων, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης τους, όπως γίνεται στο εξωτερικό, ενώ απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, σύμφωνα πάντα με την ομάδα, η πλήρης καταγραφή, η αξιολόγηση και ο προσδιορισμός βαθμού προστασίας των κτιρίων.

Σύμφωνα με τους monumenta, οι πολίτες και η επίσημη πολιτεία χρειάζεται να αντιληφθούν την ιστορικότητα των κτιρίων. «Δεν αποτελούν μόνο φορείς κοινωνικών, ιστορικών και πολιτιστικών αξιών, αλλά μέσα από την αξιοποίησή τους, τα οφέλη για την βιωσιμότητα της πόλης, το περιβάλλον, αλλά και την αισθητική του αστικού χώρου είναι τεράστια».

χοντρό μπιζέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...