ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΎΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ BLOG. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ, ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Η ομορφιά είναι διαφορετική για τον καθένα. Πολλά όμορφα θα συναντήσεις εδώ μέσα. Θα ενημερωθείς, θα χαρείς, θα λυπηθείς, θα γελάσεις, θα προβληματιστείς, θα μάθεις, θα εκνευριστείς και θα νιώσεις πολλά ακόμα συναισθήματα. Μπορείτε ελέυθερα να αντιγράφεται τις αναρτήσεις μας αυτούσιες ή σε τμήματα αρκεί να αναφέρεστε στην πηγή με ενεργό link

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

1 Πάτρα: 54 τρόποι για να την... βρείτε καλύτερα



της Έλενας Μπούλια
Είναι η καρδιά της Πελοποννήσου, ως το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι. Είναι η απόλυτη φοιτητούπολη, αφού πέρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ, φιλοξενεί και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Στο κέντρο της πραγματοποιείται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μεσογειακό καρναβάλι που ξεσηκώνει όχι μόνο την πόλη αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα όσο κανένα άλλο, ενώ συγκεντρώνει αμέτρητες φυσικές ομορφιές, παραλίες, αξιοθέατα, πολιτιστικές δραστηριότητες και προτάσεις ψυχαγωγίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι της Πάτρας αποφασίζουν να την αποχωριστούν για την πρωτεύουσα –γιατί να το κάνουν; Η Πάτρα συνδυάζει την φιλοξενία και τους ανθρώπινους ρυθμούς της επαρχίας, με όλες τις ανέσεις και τις παροχές της πρωτεύουσας.


Ιστορίες για… Αχαιούς Η ιστορία της Πάτρας ξεκινά τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, όταν ο Πατρέας, Αχαιός από την Σπάρτη, επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς κατέφθασε στην -μετέπειτα- Πάτρα και έδιωξε τους Ίωνες κατοίκους. Γεωγραφικά προικισμένη με φυσικό λιμάνι, κοντά στα Ιόνια νησιά και την Ιταλία αλλά και κοντά στην Αιτωλοακαρνανία, ο ρόλος της στην ιστορία ήταν σπουδαίος: Συνδράμει τους Αθηναίους στον Πελοποννησιακό πόλεμο, αποτελεί κέντρο της Αχαϊκής Συμπολιτείας, αλλά και υποτάσσεται στην Ρώμη για πολλά χρόνια. Εκεί θα συγκρουστεί -και θα μαρτυρήσει- ο Απόστολος Ανδρέας με τις ειδωλολατρικές αντιλήψεις του Νέρωνα, μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού, ενώ αργότερα θα υποκύψει στους Σλάβους, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τελικά τους Τούρκους. Η πόλη καταστρέφεται ολοκληρωτικά κατά την διάρκεια της επανάστασης, αλλά ξαναχτίζεται στο έδαφος της αρχαίας, από τον Καποδίστρια.

Αξιοθέατα και βόλτες Τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης είναι αμέτρητα. Αυτά που επιβάλλεται, όμως, να δει ο κάθε επισκέπτης είναι:

Το Ρωμαϊκό Ωδείο: Στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω πόλη βρίσκεται το ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας (160 π.Χ.), παλαιότερο από το Ωδείο (Ηρώδειο) της Αθήνας.

Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο: Κοντά στο Αρχαίο Ωδείο ήρθαν στο φως ερείπια αμφιθεάτρου πιθανόν του 1ου μ.Χ. αιώνα. Μαζί με το γειτονικό Αρχαίο Ωδείο θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου ανασκάπτεται, ανάμεσα στις οδούς Πανταννάσης, Ηφαίστου και Γεροκωστόπουλου.

Το Κάστρο της Πάτρας: Το Κάστρο της Πάτρας είναι κτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μ. περίπου από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της.

Το Χαμάμ: Τα "Λουτρά Χαμάμ Πατρών: Έτος 1400" χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν αργότερα από τους Τούρκους, ενώ λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα.

Το Θέατρο "Απόλλων": Κατασκευάστηκε το 1872 με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.

Τις Aποθήκες "Μπάρρυ": Συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο με την εποχή ακμής της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο νηματοποιίας, κλωστικής, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και στεγάζει το info center της Πάτρας.

Τον Πύργο Αχαΐα Clauss: Είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, και να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της Αχαΐα Clauss.
Το Σπίτι του Κωστή Παλαμά: Διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241, στο κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο.

Την Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στο κέντρο της Πάτρας, δίπλα από το Δημαρχείο, βρίσκεται το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα
120.000 τόμους βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό περιοδικών, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο κ.ά. Επίσης, σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης φυλάσσονται πολύτιμα έγγραφα και βιβλία με υπογραφές μεγάλων προσωπικοτήτων (π.χ. Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Μουσολίνι κ.ά.). Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δανειστικό τμήμα λογοτεχνικών βιβλίων και δανειστικό τμήμα παιδικών βιβλίων στο ισόγειο.

Τον ναό του Αποστόλου Ανδρέα (φωτο): Είναι ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, με χωρητικότητα 5.500 ατόμων και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Πάτρα = Διασκέδαση Από όλες τις απόψεις, καθώς μία πόλη που σφύζει από νεολαία (40.000 φοιτητές) δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει αμέτρητες προτάσεις διασκέδασης: εστιατόρια, bars-café, clubs, κινηματογράφοι, θέατρα και διάφοροι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο Πατρινών και επισκεπτών, ενώ πολύ συχνά στην πόλη πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις ή και μικρότερης εμβέλειας events από τοπικές πολιτιστικές-καλλιτεχνικές ομάδες. Ξεχωρίζουμε τα δημοφιλέστερα της διασκέδασης:

Κάθε σοκάκι και… καφές ή ποτό
Αγίου Νικολάου; Ψηλά Αλώνια; Τριών Ναυάρχων ή μήπως στη μαρίνα για ποτό με θέα θάλασσα; Τα «στέκια» της Πάτρας είναι αμέτρητα και βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνία του κέντρου της. Ξεδιπλώνουμε, λοιπόν, τον χάρτη της πόλης και ξεκινάμε από…

…την Αγίου Νικολάου: Τα στέκια που ξεχωρίζουν είναι το Due Piani, όπου θα απολαύσετε καταπληκτικό κρύο Mocaccino. Στο -πολύ γλυκό- Si Doux επί της Πατρέως, ένα από τα δημοφιλέστερα café της αγοράς της Πάτρας με εξαιρετικό design, θα δοκιμάσετε τις καλύτερες ίσως βέλγικες βάφλες της πόλης. Στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε το εξαιρετικό -κλασικό- jazz-bar Notos με τα πολύ ωραία κοκτέιλ. Εκεί βρίσκεται και το Σκουφάκι, ένα χαριτωμένο, βρετανικού τύπου, café.

Επί της οδού Παντανάσσης, θα βρείτε την γνήσια γερμανική μπυραρία La Bodegueta, με την ωραία μουσική και τους νόστιμους μεζέδες. Οι κουλτουριάρηδες και οι λάτρεις της τέχνης θα ενθουσιαστούν με το νεοσύστατο café-bar Ποικίλη Στοά (Ρήγα Φεραίου 129 και Παντανάσσης), ενώ πολύ πιο χαλαρό και «χύμα» είναι το κοντινό Apple, με τους τεράστιους καναπέδες και το φιλόξενο προσωπικό. Επί της Αγίου Ανδρέου 127 και Παντανάσσης συναντάμε και το Tag Café, έναν πολύ design-άτο χώρος στον οποίο αξίζει να βρεθείτε για χορταστικό πρωινό.

Περπατάμε στον γραφικό πεζόδρομο της Παντάνασσης, προσπερνάμε τους πλανόδιους μουσικούς, και συνεχίζουμε στην Ρήγα Φεραίου, μεταξύ Ερμού και Γεροκωστοπούλου, για να συναντήσουμε την Πάροδο, ένα όμορφο, πρόσφατα ανακαινισμένο, café-bar στο οποίο προστέθηκε και ένας χώρος ειδικά αφιερωμένος στα γλυκά. Ωστόσο, για τους λάτρεις του είδους υπάρχει και το παμπάλαιο ζαχαροπλαστείο Η Ανατολή, στην Γούναρη, όπου θα δοκιμάσετε καταπληκτικούς λουκουμάδες. Λίγο πιο πάνω (Γεωργίου Καραϊσκάκη 152) βρίσκεται και η… κουλτουριάρα Τρελή Ροδιά, για καφέ, ποτό ή και φαγητό.

Κάπως έτσι φτάνουμε στα Ψηλαλώνια, όπως τα λένε οι Πατρινοί, και στα καθαρά φοιτητικά στέκια. Το hot bar της πλατείας είναι αναμφίβολα το all-day Barara, το οποίο προσφέρεται για καφέ, ποτό αλλά και φαγητό, αν και, αν πραγματικά θέλετε να φάτε κάτι εξαιρετικό εκεί κοντά, προτείνουμε να κατευθυνθείτε στον Άριστο, για σούπερ κυπριακές πίτες. Όσο για το καλύτερο γλυκό της περιοχής; Σοβαρή υποψηφιότητα θέτουν τα παγωτά του Caravel, τα οποία πωλούνται και σε πολύ λογικές τιμές.

Ειδική μνεία αξίζει στο Μέγαρο Γαλανόπουλου, ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, επί της Γερμανού, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Home, ένας κομψός χώρος, ανοιχτός από τις 11 το πρωί για καφέ έως αργά το βράδυ για ποτό. Η ατμόσφαιρα θυμίζει belle epoque, ενώ στο πίσω μέρος του υπάρχει και ένας πολύ περιποιημένος κήπος, στον οποίον το καλοκαίρι πραγματοποιούνται parties και εκδηλώσεις.

Θέλετε καφέ ή φαγητό με θέα θάλασσα; Η μαρίνα της Πάτρας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη με τα πολύ περιποιημένα μαγαζιά που έχουν ανοίξει εκεί. Ξεκινάμε από το «κυριλέ» εστιατόριο W (Ηρώων Πολυτεχνείου και Λευκωσίας 2), το οποίο συστεγάζεται με τα Flocafe, και συνεχίζουμε στο μικρούλι Cielo με τραπεζάκια μέσα και έξω, για τις καλές μέρες ή το πιο «trendy» Pas Mal. Τέλος, κατευθυνόμαστε στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, με τα αμέτρητα μεζεδοπωλεία και εστιατόρια. Εκεί θα βρείτε ένα μικρό και χαριτωμένο μπαράκι, το Del Bar, με ωραίες μουσικές και τακτικές επισκέψεις από guest DJ’s.

Νυχτοπερπατήματα… Ως προς την πολύ νυχτερινή διασκέδαση οι επιλογές είναι αμέτρητες και απευθύνονται σε κάθε γούστο: Ξέφρενο clubbing ή μπουζούκια μέχρι το πρωί; Στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζουν τo Fabric (Αιγύπτου 67), το πιο εναλλακτικό Naja (στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου), το Disco Room (Α. Ανδρέου 88), το Bijoux (Σαχτούρη 15) και φυσικά το ιστορικό πλέον Oggi (επίσης στη Γεροκωστοπούλου). Στην δεύτερη τα πρωτεία κρατά εδώ και χρόνια το Χάραμα, τόσο το χειμερινό (Μαιζώνος και Καποδιστρίου) όσο και το θερινό (Ακτή Δυμαίων). Δημοφιλή είναι ακόμα το La Notte (Πανεπιστημίου 370), τα Εννέα Όγδοα (Ακτή Δυμαίων) και το Αστέρια Live (Τριών Ναυάρχων 1).

Πεινάσατε; Η Πάτρα φημίζεται για τα ταβερνάκια, τα μεζεδοπωλεία και τις νέο-ταβέρνες της, στα οποία κατά κανόνα οι τιμές είναι λογικές, καθώς απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό. Πέρα από όσα αναφέρθηκαν ως bar-restaurants παραπάνω, αξίζει να προσθέσουμε τα:

Χασομέρι (Παπαδιαμαντοπούλου 10) για νόστιμους μεζέδες σε λογικές τιμές (15 ευρώ κατ’άτομο).

Sakis Bistrot (Ρήγα Φεραίου 39) σε ένα υπέροχο αρχοντικό θα απολαύσετε παραδοσιακές πολίτικες γεύσεις –και όχι μόνο- σε τιμές περί τα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο.

Η κουζίνα της Κορνηλίας (Πλατεία Μαρκάτου 4) για μεσογειακές γεύσεις και μαμαδίσια κουζίνα (τιμές: 15 με 20 ευρώ κατ’άτομο).

Φαγιούμ (Βασ. Ρούφου 7) για νέα μεσογειακή κουζίνα και τιμές περί τα 30 με 35 ευρώ κατ’άτομο.

Ναυτικό εστιατόριο (Ποσειδώνος 12) για φρέσκο ψάρι στο Ρίο.

Ναυπηγείο (Ηρ. Πολυτεχνείου 64) επίσης για φρέσκο ψάρι σε οικογενειακό περιβάλλον και με καλές τιμές (περί τα 20 ευρώ κατ’άτομο).

Πολιτεία Πάτρα (Ακτή Δυμαίων 84) για βόλτα από νωρίς το πρωί με τα παιδιά, καφέ και φαγητό στο Παραδοσιακό Καφενείο, ποτό στο Jazz Bar με ζωντανή μουσική και διάφορα άλλα θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, στον εντυπωσιακό πολυχώρο 14,5 στρεμμάτων όπου άλλοτε στεγάζονταν τα Παλιά Σφαγεία.

Πυξίδα (στην παραλία Βραχνέϊκα, λίγο έξω από την Πάτρα) με έντονο παραμυθένιο σκηνικό και εξαιρετικό φαγητό (τιμές: περί τα 20 ευρώ κατ'άτομο).

Πεινακοθήκη (επίσης στα Βραχνέϊκα) για νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες με έμφαση στα θαλασσινά (τιμές: 25 με 30 ευρώ κατ'άτομο).

Σαν τη γη (στο κάστρο της Πάτρας), σε έναν πολύ όμορφο χώρο, με πολύ φοιτητόκοσμο, θα δοκιμάσετε εκλεκτούς κρασομεζέδες.

Θεάματα-Ψυχαγωγία
Η Πάτρα διαθέτει δύο multiplex, Ster Cinemas και Village Πάνθεον, και δύο συνοικιακούς κινηματογράφους, καθώς και έξι θέατρα, στα οποία ανεβαίνουν κατά καιρούς ενδιαφέρουσες παραστάσεις (δείτε τις διευθύνσεις τους εδώ).

Το Λιθογραφείον, συγκεκριμένα, είναι ένας αξιόλογος χώρος πρωτοποριακών παραστάσεων, εκθέσεων αλλά και live συναυλιών.

Η νεώτεροι, ωστόσο, συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο Veso Mare, το μεγαλύτερο κέντρο ψυχαγωγίας της πόλης, στο οποίο, πέρα από εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και cafe, συστεγάζονται τα Ster Cinemas και το Mondo Bowling. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε με δωρεάν parking.
 http://www.in2life.gr/

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...